De Jane’s

Titel Engels: Looking for Jane
Nederlandse titel: De Jane’s
Genre: Historische fictie
Schrijver: Heather Marshall
Nederlandse verteller: Hymke de Vries
Engelse verteller: Sarah Borges
Duur van het Nederlandse boek: 12 uur 37 minuten
Duur van het Engelse boek: 11 uur 15 minuten

Heather Marshalls De Jane’s is een krachtige roman die je meeneemt op een emotionele reis door de levens van drie vrouwen in Canada. Het boek opent met een opvallende proloog die de toon zet voor het verhaal en de zoektocht naar de beoogde ontvanger van een verloren brief die vol geheimen zit.

Het verhaal volgt het leven van drie vrouwen: Angela, Evelyn en Nancy.

De Jane’s van Jenny Colgan, Engelse versie: Looking for Jane.

Het heden:
Angela ontdekt een brief die zeven jaar eerder had moeten worden afgeleverd. De brief bevat een bekentenis van een moeder aan haar dochter dat ze geadopteerd is en zij niet haar biologische dochter is. Angela voelt zich gedwongen om de beoogde ontvanger van de brief te vinden, aangezien ze zelf geadopteerd is en nu probeert via IVF een baby te krijgen.

1960:
Evelyn daarentegen is een jonge vrouw die ongewenst zwanger raakt en naar een tehuis voor ongehuwde moeders moet. Ze bevalt van een baby en wordt gedwongen om het af te staan voor adoptie. Na deze traumatische ervaring zet ze zich in voor vrouwen die hulp nodig hebben bij het plegen van abortus, een illegale praktijk in Canada in die tijd.

1980
Ten slotte volgen we Nancy, die ontdekt dat ze geadopteerd is en worstelt met de gevolgen van deze kennis. Ze voelt zich tekortgedaan door zowel haar biologische moeder die haar nooit heeft gezocht als haar adoptiemoeder die haar nooit de waarheid heeft verteld. Nancy maakt ook zelf mee hoe gevaarlijk het is om ongewenst zwanger te raken en te proberen een abortus te plegen in een wereld waarin dit bij wet verboden is.

Een van de meest interessante aspecten van het boek is de manier waarop het fictieve verhaal is verweven met historische gebeurtenissen. Het boek geeft een menselijk gezicht aan de geschiedenis van de reproductieve rechten van Canadese vrouwen en laat de lezer zien hoe deze gebeurtenissen het dagelijks leven van vrouwen hebben beïnvloed. Het verhaal is niet alleen ontroerend en inspirerend, maar ook informatief. De schrijver brengt op levendige wijze de gevaren tot leven die destijds gepaard gingen met het deelnemen aan een illegaal abortusnetwerk. De angst op ontdekking is soms bijna voelbaar. Het boek is een pageturner dat lezers ontroerd achterlaat door de moed en bedachtzaamheid waarmee de personages hun dilemma’s onder ogen zien.

Als je geïnteresseerd bent geraakt in dit boek, raad ik je zeker aan om een inkijkexemplaar te bekijken en een fragment te beluisteren. Dit kan je helpen om een beter idee te krijgen van de schrijfstijl en de thema’s die in het boek aan bod komen.

Mijn mening

Het boek is prachtig geschreven. Ik vind het een aanrader! Het boek vertelt een prachtig verhaal en geeft je een inkijk in de historie van vrouwen en met name het onrecht dat ze werd aangedaan door ze te dwingen en hun keuzes te beperken na een (ongewenste) zwangerschap. De personages zijn goed ontwikkeld en sprankelen van authenticiteit. Het verhaal is meeslepend en bevat interessante wendingen die de spanning verhogen.
Vooral nu, nu dit thema weer zo actueel is in de Verenigde Staten is het belangrijk om de gevolgen te kennen van besluiten en wetten die worden aangenomen voor vrouwen en hun rechten.

Ik vind dit boek 4.5 van de 5 sterren waard.
Vind hier meer fictie romans.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie De Jane’s van Jenny Colgan

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *