Overreding en overtuiging

Titel Engels: Persuasion
Nederlandse titel: Overreding en overtuiging
Genre: Roman
Schrijver: Jane Austen
Engelse verteller: Yolanda Kettle
Duur van het Engelse boek: 9 uur 9 minuten

Ik had laatst de verfilming van Persuasion gezien op Netflix, met Dakota Johnson in de hoofdrol als Anne Elliot en ik was verrast door de moderne twisten en de verfrissende aanpak. Dit heeft mijn interesse gewekt om het originele boek te lezen.

Innerlijke conflicten en emoties

Eén van de meest opvallende aspecten van “Overreding en overtuiging” is de manier waarop Jane Austen de innerlijke conflicten en emoties van haar personages weet te verbeelden. Het verhaal volgt Anne Elliot, die ooit verliefd was op Frederick Wentworth, maar onder druk van haar familie en een goede vriendin de verloving verbrak. Acht jaar later blijkt dat Frederick alles heeft waargemaakt wat hij had beloofd, maar nog steeds boos op Anne is omdat ze zich had laten overtuigen. Deze emotionele spanningen en verwikkelingen houden de lezer van het eerste tot het laatste hoofdstuk geboeid en geven de roman diepgang en emotionele intensiteit.

Ontmoet Anne Elliot in Persuasion

De personage Anne Elliot in de film Persuasion van Netflix.

Anne Elliot woont bij haar vader en haar oudste zus Elizabeth in het ouderlijk huis. Anne is niet bepaald populair binnen de familie. Haar vader toont weinig vaderlijke gevoelens voor haar en heeft veel meer waardering voor zijn oudste dochter Elizabeth en zijn jongste dochter Mary. Ook Elizabeth is niet dol op haar zus Anne. Anne weet daardoor niet hoe het is om deel uit te maken van een liefdevolle familie waarin haar familieleden haar waarderen en laten zien dat ze om haar geven. Mary is wel dankbaar voor Annes aanwezigheid, maar gebruikt haar vooral om haar problemen op te lossen. Toch is dit meer aandacht dan Anne ooit van haar vader of Elizabeth krijgt. Anne is erg scherpzinnig en let goed op hoe mensen zich gedragen, wat ze zeggen en wat ze misschien denken. Hierdoor heeft ze een zeer goede mensenkennis ontwikkeld. Hoewel ze niet veel oefening heeft in sociale situaties, is ze eerlijk en oprecht in haar sociale contacten, mede dankzij haar enige dierbare vriendin.

Acht jaar later….

Acht jaar na hun verbroken verloving ontmoeten Anne en Frederick elkaar opnieuw. Daar gaat dit hele verhaal dus over. Door omstandigheden zijn ze gedwongen met elkaar om te gaan, hoewel Anne in het begin alles doet om Frederick te ontlopen. Frederick is nu kapitein en een vermogend man en blijkt nog steeds boos te zijn op Anne vanwege de verbroken verloving. Hij is op zoek naar een geschikte echtgenote en toont interesse in de zusjes van Mary’s man, maar Anne bespeurt dat hij eigenlijk geen oprechte interesse in hen heeft. Terwijl Frederick met deze jonge dames omgaat, knapt Anne op door haar aanwezigheid in het gezelschap van Mary’s familie en de vrienden van Frederick. Wanneer Frederick haar voor het eerst zag, merkte hij op hoezeer ze veranderd is (en niet ten goede!), maar met het verstrijken van de dagen in goed gezelschap knapt ze op en krijgt ze zelfs blosjes op haar wangen.

Anne Elliot en Frederick Wentworth in de film Persuasion van Netflix.

Waar gaat Persuasion / Overreding en overtuiging over?

Overreding en overtuiging spelen een belangrijke rol in het verhaal van Anne. Het verhaal kan gezien worden als een voorbeeld van hoe overtuiging en overreding invloed kunnen hebben op het leven van een persoon. Anne is het slachtoffer geworden van de overtuigingen van haar familie en vriendin. Zij hebben haar ertoe aangezet om haar eigen oordeel en gevoelens opzij te zetten en te geloven in wat zij als juist zagen.

Maar, Anne ontwikkelt zich door haar verblijf bij haar zusje en leert uiteindelijk om op haar eigen oordeel en intuïtie te vertrouwen. Hierdoor ontdekt ze dat haar kijk op de wereld en de mensen in haar omgeving anders is dan die van anderen, en dat ze het vaak juist heeft.

Het verhaal laat ook zien dat rijkdom en aanzien geen garantie zijn voor een goede partij of een succesvolle toekomst. Anne leert dat mensen die hard werken aan hun eigen toekomst verder kunnen komen dan degenen die afhankelijk zijn van hun oude rijke families.

Uiteindelijk is Persuasion een verhaal over het vinden van het vertrouwen in jezelf, de kracht van eigen inzicht en de invloed van overtuiging en overreding op het leven. Het laat zien hoe belangrijk het is om op ons eigen oordeel en gevoel te vertrouwen en ons niet te laten beïnvloeden door anderen.

Ontdek het verhaal zelf door een inkijkexemplaar te bekijken en een luisterfragment te beluisteren.

Bekijk hieronder de trailer van de Netflix verfilming van Persuasion.

Mijn mening

Dit verhaal is een waardevolle les in zelfvertrouwen en het nemen van eigen beslissingen. Het toont aan hoe belangrijk het is om in jezelf en je eigen oordeel te vertrouwen en niet blindelings te volgen wat anderen zeggen of vinden.

Het verhaal laat zien hoe de samenleving en het huwelijk toen werkte. Het is opmerkelijk hoeveel Anne tegenkomt op haar pad en moet doorstaan om eindelijk een leven voor zichzelf te vinden waar ze gelukkig van wordt.

Ik denk dat het verhaal ook een boodschap bevat over de waardering van hard werken en ambitie en hoe deze waardering zich uiteindelijk zal uitbetalen in het leven.

De Netflix-verfilming is wat mij betreft een aanrader als eerste kennismaking met het verhaal. Deze film brengt het verhaal op een levendiger en moderner manier dat aansluit bij onze tijd. Echter, de film mist bepaalde thema’s en aspecten van het verhaal die in het boek zo sterk aanwezig zijn. Ik ben blij dat ik het boek heb gelezen als aanvulling op het verhaal, zodat ik het nu allemaal beter begrijp, zoals Jane Austen dat destijds heeft geschreven.
Ik vind de groei die Anne doormaakt in het boek duidelijker beschreven dan in de film.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.
Ontdek meer boeiende romans.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek en paperback in het Nederlands (E-book en luisterboek gratis in Kobo plus voor abonnees).
  • Storytel: Luisterboek in het Engels en Nederlands en Ebook in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Engels en Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en Ebook in het Engels en Nederlands.
  • BookbeatNL: Ebook in het Engels.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands.
  • Audible: Luisterboek in het Engels.
Recensie Persuasion / Overreding en overtuiging van Jane Austen.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *