Leed en lief

Titel Engels: Sorrow and Bliss
Nederlandse titel: Leed en lief
Genre: Roman
Schrijver: Meg Mason
Engelse verteller: Emilia Fox
Duur van het Engelse boek: 10 uur 38 minuten

Ik ben 40 en nu is hij bij me weg.

© Gescheiden getekend voor een recensie op Luisterboeken.nl.

Dit is Martha’s verhaal. Ze is 40 en haar man is bij haar weggegaan. We beginnen in het boek op het moment dat haar huwelijk voorbij is. Maar hij is de liefde van haar leven en zij die van hem. Wat ging er mis en hoe nu verder? Het einde is te vinden bij het begin. Kan Martha het opbrengen om het zich te herinneren? In feite beginnen we bij het einde van het verhaal. Haar huwelijk is stukgelopen, maar wat heeft daartoe geleid en welke rol heeft Martha daarin gespeeld?

Niet weten welke mentale aandoening je hebt….

© Depressief getekend voor een recensie op Luisterboeken.nl.

Martha heeft een mentale aandoening. Op haar 17e ging er een bom af in haar hoofd en sindsdien leeft ze in een wereld waarin het altijd donker is of waarin het altijd stormt in haar hoofd. Ze heeft in haar leven meerdere psychiaters om raad gevraagd en meerdere diagnoses en medicijnen gekregen, maar er kwam nooit verbetering in haar leven. Nu denkt ze terug vanaf het begin, vanaf de bom die af ging in haar hoofd. We volgen haar leven, haar verdriet en haar liefde tot het moment waarop ze haar man kwijt raakte.

Wie is Martha?

© “Een storm in je hoofd” getekend voor een recensie op Luisterboeken.nl.

Gaandeweg in het verhaal leren we Martha heel goed kennen. Het is een ontdekkingstocht die we samen met Martha doorlopen, want ook zij is bezig zichzelf te leren kennen. Ze heeft sinds haar 17e gedacht dat ze een vreselijk persoon is. Zij is absoluut ongeschikt om iemands moeder te zijn, vanwege haar mentale problemen. In haar verhaal bekent ze alles dat ze op haar kerfstok heeft en durft ze voor het eerst aan zichzelf toe te geven hoe vreselijk ze haar man heeft behandeld.
We volgen haar leven, haar lief en leed met haar familie, haar pijnlijke relatie met haar moeder, haar huwelijk vol met pijn en verdriet tot we bij haar 40e verjaardag komen. We weten dan alles over haar leven en haar kant van het verhaal, maar er is meer om te ontdekken over Martha. Haar verhaal is nog niet voorbij.

Benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Mijn mening

Vooral het eerste deel van het boek is erg depressief. Ik heb vier dagen gedaan over het boek. Tijdens de eerste twee dagen zat ik niet lekker in mijn vel en ik was niet vooruit te branden. Dat is helemaal niets voor mij. Ik heb bijna altijd een positieve instelling en grijp elke dag alles wat ik uit het leven kan halen, maar nu had ik het twee dagen best moeilijk. Dag 3 heb ik dit boek links laten liggen en zijn we met het gezin op pad gegaan. Later op de dag besefte ik pas hoe normaal ik me weer voelde. Ik zou bijna zeggen: “Hoe goed ik me voelde”. Maar dat klopt niet, want ik voelde me hetzelfde als normaal. Toen ik me afvroeg wat er dan mis was die twee dagen, kon ik alleen maar naar het boek wijzen als mogelijke oorzaak. Het verhaal was zo depressief, dat ik in een negatieve spiraal terecht kwam en mezelf zo moeilijk begon te voelen. Op dag vier ging ik weer verder met het boek en het verhaal begon een wenteling te krijgen. Ik had geen “last” meer van Martha’s emoties en kon het verhaal heel goed waarderen. Ik heb tot en met dag 4 getwijfeld of ik niet moest stoppen met het boek. Ik lees toch voor mijn plezier? En hier haalde ik absoluut geen plezier uit, maar het verhaal was enorm goed geschreven en wanneer een verhaal zo goed wordt verteld, wil ik de rest niet missen. Ik ben erg blij dat ik heb doorgezet, want dit verhaal is echt heel goed geschreven. Ik kan niet zeggen dat het een genot was (zoals de meeste boeken die ik lees), maar het is wel een zeer goed boek en ik ben blij dat ik dit verhaal ken. Het voelt als een verrijking van mijn leven. Het heeft me geraakt zoals maar weinig boeken me raken.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book en paperback in het Nederlands (E-book gratis in Kobo plus voor abonnees). Luisterboek in het Engels.
  • Storytel: Luisterboek in het Engels en Ebook in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Engels.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Engels.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: Ebook in het Nederlands en luisterboek in het Engels.
  • Audible: Luisterboek in het Engels.
Recensie Leed en lief van Meg Mason

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *