Bloed en beenderen

Titel Engels: Children of Blood and Bone
Nederlandse titel: Bloed en beenderen
Genre: Young Adult, fantasy
Schrijver: Tomi Adeyemi
Engelse verteller: Bahni Turpin
Duur van het Engelse boek: 17 uur 44 minuten
Alle boeken van Legacy of Orïsha serie:

Fantasyverhaal

Children of Blood and Bone van Tomi Adeyemi is een meeslepend verhaal vol spanning en emoties. Het verhaal speelt zich af in een fantasiewereld waar de hoofdpersonages, Zélie en Amari, strijden voor gelijkheid en vrijheid voor alle magici genaamd Maji.

Bekijk hieronder een korte animatie van dit verhaal. Het is wel in het Duits met Engelse ondertiteling.

Verrassende wendingen en intense scènes

Het verhaal kent duidelijke morele dilemma’s. Aan de ene kant staat het verlangen naar gelijkheid en vrijheid voor alle Maji en aan de andere kant de angst voor wat dit betekent voor de veiligheid van de koninklijke familie, de soldaten en alle nobelen. Dit creëert een spannend verhaal vol verrassende wendingen en intense scènes.

De personages

De personages in het verhaal zijn goed beschreven en emotioneel gedreven. Zélie, de hoofdpersoon, is een vastberaden jonge vrouw die strijdt voor wat ze gelooft. Ze is een jonge diviner die op zoek is naar een manier om de magische krachten van alle Maji te herstellen en om een beter leven voor alle Maji af te dwingen.

© Zélie, diviner, getekend voor een recensie van Bloed en beenderen op Luisterboeken.nl.

Prinses Amari, de dochter van de koning, ondergaat een dramatische verandering door het verhaal heen. Kroonprins Inan, de broer van Amari, speelt een belangrijke rol als tegenhanger van Zélie en is gedreven door macht en controle. Hij is tot alles in staat om zijn koninkrijk te beschermen zoals hij denkt dat juist is.

Rassenonderdrukking

Het verhaal richt zich op de onderdrukking van magische mensen, bekend als de “Maji”, door de koning en zijn soldaten. De koning en zijn soldaten beschouwen de Maji als een bedreiging en proberen hen te onderdrukken met geweld en discriminatie. Dit creëert een gespannen en ongelijke samenleving waarin de Maji het slachtoffer zijn van de rassenonderdrukking. De hoofdpersoon Zélie strijdt tegen deze onderdrukking en probeert de magische vermogens van de Maji terug te krijgen, wat leidt tot conflicten en uitdagingen op haar reis. Het verhaal onderzoekt ook de gevolgen van hun missie: Wat als de Maji hun magie weer terug krijgen? Wat houdt hen tegen om hun magische krachten op een kwade wijze in te zetten? Dit roept vragen op over wat juist en rechtvaardig is. Beide kanten van het verhaal worden belicht.

Empowerment

© “Empowerment” getekend voor een recensie van Bloed en beenderen op Luisterboeken.nl.

Empowerment komt aan bod door de spirituele groei en persoonlijke ontwikkeling van de hoofdpersonages die leren om hun krachten te beheersen en hun eigen waarden en overtuigingen te volgen. Het verhaal laat zien dat macht niet alleen betekent dat je sterker bent dan de ander, maar ook het verkrijgen van een sterk zelfbewustzijn en het vermogen om veranderingen aan te brengen voor jezelf en anderen komt aan bod.

Familiebanden en loyaliteit

In het verhaal Children of Blood and Bone spelen familiebanden en loyaliteit een belangrijke rol. Zélie worstelt met het verlies van haar moeder, de mishandeling van haar vader en het verdriet van haar broer. Amari moet kiezen tussen haar verantwoordelijkheid als prinses en haar loyaliteit aan haar familie, met name haar broer Inan.
Inan zit in een lastiger pakket. Hij moet zijn geheimen met zijn leven bewaken en staat er vrijwel alleen voor. Hij heeft zijn hele leven verlangt naar de goedkeuring van zijn vader en net nu hij alles lijkt te krijgen waar hij ooit van gedroomd heeft wordt hij in dit avontuur geslingerd en moet hij kiezen tussen zijn hart en zijn koninkrijk, zijn zus en zijn vader, zijn liefde en zijn plicht. De personages in het verhaal worden geconfronteerd met moeilijke keuzes tussen familiebanden en loyaliteit en de persoonlijke en politieke consequenties daarvan. Het verhaal toont de kracht van familiebanden en loyaliteit, het overwinnen van obstakels en het verlangen van kracht en macht.

Ontdek het verhaal zelf door een inkijkexemplaar te bekijken en een luisterfragment te beluisteren.

Mijn mening

Wat een goed verhaal! Een aanrader!
Ik vind de personages in dit verhaal uitzonderlijk. Geen enkel personage is perfect en ze hebben allemaal hun eigen fouten, twijfels en uitdagingen. Ik voel me betrokken bij de personages omdat ze zo menselijk zijn, met hun eigen krachten en zwaktes.

Zélie bijvoorbeeld is uitgekozen door de goden, maar ik voel mee met haar twijfels over haar eigen capaciteiten. Haar broer is misschien wel het verstandigste personage, maar zijn eigen vooroordelen staan hem in de weg. De prinses geeft alles op voor het juiste pad, maar ze laat anderen het werk voor haar doen en schrikt terug wanneer het levensgevaarlijk wordt. De kroonprins wil het beste voor zijn land, maar twijfelt over wat het juiste is en hoe hij verder moet gaan na alles wat zijn vader zijn volk heeft aangedaan.

Dit verhaal is emotioneel geladen, vol moed, liefde en trouw en tegelijkertijd vol twijfel en verraad. Ik ben geraakt door de verhalen en belevingen van deze personages en hoe ze moeten strijden tegen hun angsten en vooroordelen om het juiste te doen. Ik vind het verhaal een prachtig en onvergetelijk meesterwerk.

Dan zit het verhaal erop en haalt de schrijfster de sluier op. Ze bedankt je voor het lezen van haar fantasy verhaal, maar trekt in één adem de vergelijking met de werkelijkheid zoals die op dit moment afspeelt in haar eigen land, in de VS. Wat een krachtig verhaal.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.
Vind hier meer Young Adult boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie boek: Bloed en beenderen van Tomi Adeyemi.

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *