De ontdekkingsreiziger

Titel Engels: The Explorer
Nederlandse titel: De ontdekkingsreiziger
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Katherine Rundell
Nederlandse verteller: Dafne Holtland
Engelse verteller: Peter Noble
Duur van het Nederlandse boek: 6 uur 36 minuten
Duur van het Engelse boek: 6 uur 13 minuten

Let op! Spinnen!

© Pas op! Spinnen! getekend voor een recensie op Luisterboeken.nl.

Dit boek gaat over een groep kinderen die moeten zien te overleven in de jungle, dus ja er komen vogelspinnen voor in het verhaal. Dat is helemaal niet eng. Het stuk over de vogelspinnen wordt juist heel bijzonder en zeer leerzaam gebracht. Voortaan kijk ik met andere ogen naar de verschillende soorten vogelspinnen. Ten miste…. als ik toch niet gillend wegren uit onervarenheid!
Hoewel het verhaal heel spannend is, vind ik het toch zeer informatief. Als lezer ontdek je dat piranha’s niet direct het huid van je lichaam komen opvreten. Wel worden ze in je geïnteresseerd wanneer je bloedt. Je ontdekt wat je het beste kan doen wanneer een giftige slang jouw pad kruist en meer.

Hoe smaakt een spin?

Katherine Rundell, schrijver van De ontdekkingsreiziger eet een tarantula. Bron: YouTube @BloomsburyPublishing

Hierboven zie je Katherine Rundell, de schrijver van het boek. Ze neemt hier een hap uit een zebra tarantula, omdat ze graag over eten schrijft in haar boeken en hoewel ze in dit boek prima beschrijft hoe de kinderen spinnen eten om te overleven, had zij dat nog nooit zelf gedaan. In de video vertelt ze uit dat de zebra tarantula die ze opeet 100% ethisch verantwoord is. Als ik haar mag geloven smaakt het naar een mengeling tussen garnaal en kip, maar toch vooral naar een spin. Zo! Weten we dat ook weer!

Dit is niet een boek over verliefd worden, maar over kinderen die spinnen eten!

De ontdekkingsreiziger van Katherine Rundell. Bron: YouTube @forcoffeelovers

De schrijver wilde een boek over kinderen die moeten zien te overleven, ook al lijkt het onmogelijk. Ze moeten alles inzetten om levend uit de jungle te komen nadat ze met een vliegtuig zijn gecrasht. Om dit te bereiken moeten ze moedig zijn om te doen wat nodig is (zoals spinnen vangen en opeten!) en samen werken.

Bekijk de wereld aandachtig

De schrijver geeft in dit verhaal meerdere boodschappen door aan kinderen. De liefde voor de wereld staat in dit verhaal voorop. De jungle is een enge plek, maar het kan ook heerlijk zijn. De natuur is prachtig, maar soms moet de natuur juist tegen de mensen worden beschermd omdat wij te gretig zijn en daarbij meer kwaad dan goed doen. Hopelijk komt er een moment dat wij mensen goed met de natuur kunnen omgaan en tot die tijd moet je koesteren wat er is en ervoor kiezen het te beschermen.

Ook jij kan een ontdekker zijn!

De ontdekkingsreiziger in het verhaal is erg bijzonder en natuurlijk kijken de kinderen direct naar hem op en is hij hun grote held (of angst!), maar hij geeft de kinderen een waardevolle boodschap mee. Je hoeft niet de wijde wereld in te trekken om dingen te ontdekken. De mooiste ontdekkingen doe je soms wanneer je thuiskomt.

Hoe overleef ik de jungle?

Het is een bijzonder verhaal over vier kinderen die samen moeten overleven. Ze leren samen te werken en brengen het beste bij elkaar naar boven en dat is maar goed ook, want één van de kinderen is pas vijf jaar. De andere drie moeten groot en moedig zijn om de jonge Max levend en wel uit de jungle te krijgen. Ze leren de waarde van vertrouwen en vriendschap en dat helpt hen om vooruit te blijven gaan zodat ze samen een weg vinden naar de bewoonde wereld.

Onderweg doen ze een bijzondere ontdekking. Ze ontdekken een onbekende lege stad met een ontdekkingsreiziger als zijn beschermer. Deze ontdekkingsreiziger speelt een prachtige rol in het verhaal. Hij is net een blaffende hond die niet bijt, maar wel zeer trouw is. 

Benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Mijn mening

Ik vind het verhaal heel mooi en bijzonder. Ik heb er veel van geleerd. Als ik ooit in een jungle moet overleven heb ik hierbij een klein beetje kennis opgedaan (hoewel ik vermoed dat ik de eerste nacht niet eens doorkom).

Het verhaal heeft veel inhoud en probeert kinderen veel mee te geven.

 • Wees moedig en houd vol.
 • Ook al verloopt je leven nu niet zoals je hoopt, je kan er verandering in brengen in de toekomst.
 • Heb aandacht voor het leven en je omgeving. De wereld vraagt alleen om jouw aandacht.
 • Op echte vrienden kan je bouwen!

Het verhaal is vooral een bijzonder avontuur. Je weet gewoon dat als deze kinderen levend en wel een weg uit de jungle vinden, de rest van hun leven een makkie zal zijn. Als ze dit overleven hebben ze zoveel moed en veerkracht in zichzelf ontdekt dat ze eindelijk alle obstakels over durven te klimmen waar ze door hun kinderangsten juist bang voor waren.

Ik vind dit boek 3 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

 • Bol.com: E-book, luisterboek en hardcover in het Nederlands (Luisterboek en E-book gratis in Kobo plus voor abonnees).
 • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
 • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
 • Nextory: Luisterboek in het Nederlands en Engels.
 • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands en Engels.
 • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
 • iTunes: Luisterboek in het Engels.
 • Audible: Luisterboek in het Engels.
Recensie De ontdekkingsreiziger van Katherine Rundell.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Een gedachte over “De ontdekkingsreiziger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *