Wie adverteert een moord!

Titel Engels: A Murder is Announced
Nederlandse titel: Wie adverteert een moord!
Genre: Klassiek, misdaad
Schrijver: Agatha Christie
Nederlandse verteller: Sandra Jonkman
Engelse verteller: Emilia Fox
Duur van het Nederlandse boek: 7 uur 25 minuten
Duur van het Engelse boek: 8 uur 56 minuten

Te koop bij Bol.com: Ebook is gratis in Kobo Plus voor abonnees.

Vierde volledige boek over Miss Marple

Miss Marple is een karakter uit de misdaadboeken van Agatha Christie. Ze heeft een aantal misdaadboeken en korte verhalen geschreven waarbij Miss Marple een belangrijke rol speelt in het ontrafelen van de mysteries. Dit is Agatha Christies vierde misdaadboek over Miss Marple.

Bron: Joan Hickson als Miss Marple in een BBC televisie serie uit 1986.

Wat vindt de inspecteur van een bemoeizieke oude dame?

Maak kennis met inspecteur Dermot Craddock (foto hieronder). Hij onderzoekt de moord(en) in dit verhaal. Tijdens zijn onderzoek ontmoet hij Miss Marple en de moord trekt gelijk haar aandacht. Overal waar hij bezig is, komt hij haar tegen. Ze zit er steeds met haar neus bovenop en ze is driftig op zoek naar de nieuwste roddels. Nu zou je haast denken dat hij haar als een storende factor ervaart, maar niets is minder waar. Hij ziet snel in hoe anders zij denkt en hoe haar kennis en ervaring hem helpt bij het kijken naar deze moordzaak. Zij schijnt licht op aanwijzingen die hem (bijna) ontgaan of waar hij net niet zijn vinger op kan leggen. Niet denken dat hij geen goede inspecteur is hoor, want hij pakt het allemaal zelf ook zeer goed aan, maar Miss Marple heeft net een andere manier van denken en een boel ervaring met moordzaken waardoor ze hem altijd net een stapje voor is of zijn speurwerk sneller interpreteert en de juiste antwoorden ziet.

Bron: Inspecteur Dermot Craddock in de BBC televisie serie, A murder is announced (boek van Agatha Christie) uit 1986.

Het verhaal van Wie adverteert een moord!

Dit verhaal gaat over een moord. De moordzaak is vreemd, omdat vooraf in de lokale krant een advertentie staat waarin de moord wordt aangekondigd. In de advertentie staat waar en wanneer de moord gepleegd gaat worden en vrienden van de bewoners worden in de advertentie uitgenodigd erbij aanwezig te zijn. Ter illustratie heb ik hieronder de advertentie in de krant gemaakt.

Advertentie bij Agatha Cristies verhaal Wie adverteert een moord!

Wat zou jij doen wanneer je in een advertentie leest dat iemand vermoord gaat worden?

Ik was enorm verbaasd over de nieuwsgierigheid van de inwoners van het dorp. Ze gingen allemaal op bezoek bij het huis des onheils. Dit is wel een verschil tussen het verhaal in het boek en de filmserie die ik heb gezien. In de filmserie gingen de mensen vooral uit nieuwsgierigheid kijken en daardoor verklaarde ik ze al voor gek, maar in het boek dachten ze dat het een soort rollenspel zou zijn en dat ze met deze advertentie werden uitgenodigd.
Zelf zou ik absoluut niet langs gaan!

Was de dader/slachtoffer een kluns?

Iedereen heeft zich verzameld in het huis waar “een moord zal plaatsvinden”. Deze situatie is zeer bijzonder, want niemand weet wie de advertentie heeft geplaatst. Zou het een grote grap zijn van het neefje van Letitia Blacklock (de eigenaar van het huis)? De bezoekers die zichzelf uitgenodigd voelen vinden het erg spannend, want wat gaat er gebeuren, zou dit een spel zijn? De bewoners van het huis begrijpen er helemaal niets van. Wie heeft deze advertentie geplaatst en waarom?
Dan breekt het moment aan: de lichten gaan uit, een man stormt de kamer binnen en roept :”Handen omhoog!”. Er wordt geschoten en dan ligt er inderdaad iemand dood op de grond, precies zoals er vermeld stond in de advertentie.

Het onderzoek

Het verhaal gaat vervolgens over het moordonderzoek. Wie was de man en wat was hij die avond van plan?
Wat is er precies gebeurd die bewuste avond? Wie van de aanwezigen heeft meer kunnen zien dan ten eerste wordt gedacht?
Niet vergeten dat het hier om een verhaal gaat van Agatha Christie, dat betekent dat er meer speelt dan je in één oogopslag ziet. Wie zijn de aanwezigen en waarom waren ze daar die avond? Gaat het om een roofoverval zoals iedereen denkt of zit er meer achter?
Gelukkig is Miss Marple in de buurt om zich hiermee te bemoeien, maar het wordt wel uitkijken geblazen, want er loopt hier wel een moordenaar rond!

Benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Mijn mening

De televisie serie van de BCC is exact hetzelfde

Ik houd van de verhalen van Agatha Christie. Ze heeft haar misdaadverhalen heel goed en vooral heel onvoorspelbaar geschreven. Laatst keken we de televisie serie van Miss Marple bij Videoland. Daarom had ik besloten dit verhaal als luisterboek te lezen/luisteren. Ik was benieuwd naar het verschil in ervaring tussen het kijken van de serie en het boek zelf. In eerste instantie is er weinig verschil tussen boek en serie. De aflevering duurde twee en een half uur en bracht alles zeer nauwkeurig in beeld. Hier en daar kwamen wel wat aanwijzingen zeer kort belicht aan bod, maar alles kwam wel aan de orde. Het grote verschil zit hem in het begin en het einde van het verhaal. In de televisie serie is het erg vreemd dat de mensen na het lezen van de advertentie allemaal zin hebben om naar het huis te gaan waar iemand vermoord gaat worden. Ik vond ze van “hun lotje getikt”, maar in het boek denken ze allemaal dat het om een rollenspel gaat en dat vinden ze wel spannend om eens mee te maken.

Wie moet je nu verdenken?

Agatha Christie weet haar misdaadverhalen heel sterk te brengen. Ze geeft je heel veel informatie en veel aanwijzingen en toch is het erg lastig om de moordenaar te ontdekken. Als je helemaal onbekend bent met haar schrijfstijl is alles nieuw en weet je niet wat je overkomt. Haar verhalen zijn te vergelijken met uien. Er zijn meerdere lagen die samen één geheel vormen. Zo ook bij deze moordzaak. Tijdens het onderzoek worden er meerdere ontdekkingen gedaan die allemaal naar een verdachte wijzen, maar wie is dan de echte moordenaar? Als je eenmaal in haar schrijfstijl zit krijg je een andere wijze van denken en heb je meer een idee wat er allemaal blootgelegd kan worden. Maar hoewel ik wel het één en ander goed geraden had, wist ik tijdens het kijken van de televisieserie nog steeds niet DE moordenaar aan te wijzen. Ik bleef hangen bij twee mogelijke daders en ja één daarvan was de moordenaar. Toch voelde het niet alsof ik het echt doorhad, want anders dan de televisie serie neemt Miss Marple in het boek de tijd om aan het einde alles volledig uit te leggen. Ze noemt alle aanwijzingen op en legt het geheel helemaal bloot. Daarbij had ik toch aardig wat aanwijzingen of gemist of onvoldoende verbonden aan de mogelijke dader die ik als verdachte zag. Had ik alles, net als Miss Marple doorzien, dan was ik wel bij de moordenaar aangekomen en had ik niet een onschuldig persoon als mogelijk verdacht aangezien.

Miss Marple is een geweldig oud vrouwtje.

Ik vind Miss Marple een leuke personage. Ze is heel eigenzinnig en heeft een bijzondere kijk op de situaties. Ze vergelijkt de wereld met haar eigen dorp. Door goed naar de mensen in haar dorp te kijken en zich met alles te bemoeien heeft ze veel geleerd. Daarbij gaat ze er eigenlijk vanuit dat veel mensen verkeerde dingen doen en niet altijd zo zijn als ze laten lijken. Ze kijkt daarom anders naar haar medemensen en ziet wat anderen over het hoofd zien.

Ik vind dit boek 4.5 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie Kleine Vrouwen van Louisa May Alcott

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *