The Peripheral

Titel: The Peripheral
Genre: Science Fiction
Schrijver: William Gibson
Verteller: Lorelei King
Duur van het boek: 14 uur en 5 minuten
Alle boeken van deze The Jackpot Trilogy:

  • The Peripheral
  • Agency

Te koop bij Bol.com

Wat als rijke mensen uit de toekomst met onze wereld kunnen spelen?

The Peripheral van William Gibson. Bron: The Peripheral Amazon Prime Video.

Het verhaal speelt zich af in twee werelden. Het heden (onze nabije toekomst) en de toekomst (onze verdere toekomst). Het idee van dit verhaal is het volgende: In de toekomst hebben rijke mensen toegang tot het verleden. Ze hebben toegang tot een verleden. Dat is niet perse hun eigen verleden, want er zijn alternatieve realiteiten. Via Chinese servers kunnen ze de toegang tot een verleden kopen en daarmee spelen. Ze kunnen deze wereld beïnvloeden zoals ze dat zelf willen. Sommige mensen hebben puur uit verveling op deze wijze meerdere werelden uit het verleden totaal vernietigd.

VR maar dan lijfelijk aanwezig zijn

The Peripheral van William Gibson. Bron: The Peripheral Amazon Prime Video.

In dit verhaal kunnen mensen uit het verleden lijfelijk aanwezig zijn in de toekomst. Dit gebeurt m.b.v. een peripheral. Dit is een robotlichaam die gebruikt kan worden door een mens. In de toekomst is dit handig wanneer iemand lijfelijk aanwezig wil zijn aan de andere kant van de aarde (scheelt veel vliegreizen!). Je huurt een peripheral, je bewustzijn gaat in de robot zitten en dan ben je daar echt aanwezig. In het verhaal kunnen deze peripherals ook gebruikt worden door mensen uit het verleden. Zij kunnen hun bewustzijn op deze wijze naar de toekomst sturen. Natuurlijk beschikken de mensen uit het verleden niet over deze kennis en technologie, maar daar gaat dit verhaal juist over.

Benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Mijn mening

William Gibson geeft zijn eigen bijzondere visie over de wereld in een verhaal. Er komt heel veel aan bod. Ten eerste speelt de verhaallijn zelf die best simpel is: Flynn ziet hoe iemand vermoord wordt, de moordenaar wil haar het zwijgen opleggen door ook haar te vermoorden. Dit is een Science Fiction verhaal dus de schrijver bouwt zijn verhaallijn op een complexe wijze op: Flynn en de moordenaar leven in andere versies van onze wereld (zie het als een multiverse) en in andere tijden (verleden en toekomst). Dit vind ik een geweldig concept. De schrijver voorziet een mogelijke uitvinding van technologie die niet alleen verschillende plekken op de wereld aan elkaar kan verbinden (zoals onze internet en social media de wereld aan elkaar verbindt), maar waarmee mensen in verschillende dimensies en tijd aan elkaar verbonden kunnen worden, zo lang ze maar de mogelijkheid hebben om deze technologie te bouwen. Ze hoeven niet zelf de kennis te bezitten. Zie het als het nadoen van een DIY video of het puur volgen van een handleiding, zonder dat je snapt wat je precies aan het doen bent. Je hebt alleen het materiaal nodig en de mogelijkheid het materiaal op de juiste wijze in elkaar te zetten.

In het verhaal wordt het einde van de wereld zoals we die kennen beschreven. Dit gebeurt niet in dit verhaal, maar er wordt erover verteld. Het grootste deel van de mensheid gaat daarbij dood en er blijft maar een klein percentage van de mensheid over. Dit gebeurt niet door een heftige gebeurtenis zoals een meteoor of een nieuwe wereldoorlog met kernwapens. Het is domweg het gevolg van het pad die wij in de echte wereld al hebben ingeslagen: wij mensen maken onze wereld kapot en zullen uiteindelijk de prijs moeten betalen. Dit wordt in het verhaal “The Jackpot” genoemd. Alleen komt deze dodelijke prijs vele malen eerder dan de mensheid had gedacht.
Dit is slechts één voorbeeld van zijn visie die van de schrijver een plek krijgt in het verhaal.
Wat ik ook goed uitgewerkt vind, is zijn idee over hoe rijke mensen handelen uit verveling of juist hoe een hele gemeenschap een andere kant op kijkt bij misstanden, omdat de gevolgen anders te ernstig zijn en uiteindelijk wil iedereen toch die avond eten op zijn bord hebben.
Naast zijn eigen visie heeft hij ook veel nieuwe (technologische) ideeën bedacht.
De wijze waarop hij ze beschrijft en aan bod brengt in het verhaal kan best lastig zijn. Het vertraagt het tempo van het verhaal. Ik heb dan ook gemerkt dat ik dit boek veel vaker opzij heb gelegd dan ik normaal zou doen. Dat is de reden dat ik het boek minder sterren heb gegeven dan ik gedaan zou hebben als het anders geschreven was. Ik merk dat ik stoei met zijn wijze van een verhaal overbrengen. Het verhaal zelf vind ik erg goed, zeer spannend en zeker interessant, maar de uitvoerig vind ik lastig en traag om te volgen. Vaak moet ik stukken twee of drie keer opnieuw lezen/luisteren om het te begrijpen en dat trekt me uit het verhaal.

Met dit boek word je door de schrijver vrij snel in zijn nieuwe wereld gegooid en gaandeweg ontdek je hoe alles in elkaar zit. In mijn geval heeft het heel lang geduurd voordat ik eindelijk begreep hoe alles in elkaar zat. De tijd hiernaartoe was best verwarrend. Ik zat het grootste deel van de tijd met een verhaal en personages die van alles beleefden waar ik maar een deel van snapte. Dit kan best frustrerend zijn en dan past dit boek niet bij je, maar ergens vond ik het ook wel een beleving. De schrijver heeft geen zin om je alles voor te kauwen en verwacht dat je als lezer zelf moeite doet om betekenissen uit de context te halen. Ik merkte dan ook dat ik hierna alleen nog maar kon grijpen naar luchtige romance boeken, zodat ik niet weer zo hard moest werken voor het beleven van een verhaal.

Ik vind dit boek 3.5 van de 5 sterren waard.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek, hardcover en paperback in het Engels.
  • iTunes: Ebook en luisterboek in het Engels.
  • Audible: Luisterboek in het Engels.
Recensie The Peripheral van William Gibson

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *