Little women

Titel Engels: Little women
Nederlandse titel: Kleine vrouwen
Genre: Klassiek, roman
Schrijver: Louisa May Alcott
Engelse verteller: Laurel Lefkow
Duur van het Engelse boek: 21 uur

Een klassieker met duidelijke morele lessen

Dit boek voelt aan als een verzameling van losse verhalen in de levens van de vier zussen met duidelijke lessen over hoe je als meisje te gedragen, hoe een beter mens te zijn, hoe je een goede huisvrouw moet zijn en tenslotte hoe je een goede moeder wordt en wat je uit het leven wil halen. Samen vormen deze verhalen één geheel met een afronding en aan het einde voelt het meer aan als een roman dan losse verhalen.

Little women van schrijfster Louisa May Alcott, bron: trailer van de film uit 2019

Morele pap voor Young Adults

De schrijfster schreef dit boek (bestaande uit twee delen) op verzoek van haar uitgever in 1868 en 1869. Little women en haar andere ‘huiselijke’ romans werden een succes en ze was bang dat ze voortaan niets anders meer dan ‘morele pap’ voor kinderen zou moeten schrijven.

Te koop bij Bol.com: Ebook is gratis in Kobo Plus voor abonnees.

Het verhaal van Little women

Hoe kan je niet van Jo houden?

Little women van schrijfster Louisa May Alcott, bron: de film uit 2019

Het boek gaat over een gezin met vier zussen. Gaandeweg merk je dat je hart uit gaat naar Jo. Ze is duidelijk heel “anders” dan de rest van de zussen en de rest van de meisjes in die tijd. Als lezer maak je het meeste mee vanuit haar oogpunt. Als je voor ogen houdt dat dit verhaal is gebaseerd op de schrijfster, Louisa May Alcott en haar drie zussen, dan is het niet moeilijk om te raden dat Jo een blik geeft in het leven van de schrijfster zelf. Jo voelt zich de grote broer en omdat haar vader in het leger is, voelt zij zich “de man van het huis”. Ze wordt beschreven als een “tomboy”. Ze heeft het erg zwaar, omdat er van haar verwacht wordt dat ze zich meer zoals haar zussen zal gedragen en de vrouw in zichzelf zal vinden. Het uiteindelijke doel van het leven van een vrouw, in die tijd, is om te trouwen en een gezin te starten. Jo vindt dit vreselijk, ze verzet zich hier hevig tegen en probeert haar zussen zo lang mogelijk bij zich te houden zonder dat ze “afgepakt” worden door een man.

Maak kennis met Meg, Beth en Amy

Little women van schrijfster Louisa May Alcott, bron: de film uit 2019

Meg is de oudste zus en ze ziet het als haar taak om haar zusjes te bemoederen wanneer hun moeder aan het werk is. Ze waren vroeger rijk, maar nu zijn ze arm en is het soms behoorlijk afzien wat de financiën betreft. Meg vindt het lastig dat haar vriendinnen zo rijk zijn en van haar hetzelfde gedrag verwachten. Ze doet wat ze kan om een balans te vinden in het rijke leven van haar vriendinnen en zelf blij te zijn met al het geluk dat ze heeft en de mooie kanten van haar leven te zien, want het hebben van geld maakt niet gelukkig.

Beth is jonger dan Meg en Jo. Zij heeft een zacht karakter en is heel verlegen. Ze heeft moeite om contact te maken met anderen buiten haar gezin en is erg in zichzelf gesloten. Ze streeft altijd om zichzelf te verbeteren en goed te zijn voor haar medemensen. Zij haalt dan ook altijd het beste in haar zussen naar boven en is een zonnestraal voor iedereen.

Amy is de jongste. Ze komt zo nu en dan wat egoïstisch over, maar dat kan ook niet anders met zulke zussen die altijd zo geweldig zijn voor anderen. Toch streeft ook Amy om het beste van zichzelf te maken. Ze ziet haar eigen valkuilen en verbetert zichzelf met de dag. Anders dan de andere zussen jaagt Amy rijkdom na. Ze wil graag een rijke man trouwen, zelfs als ze niet echt van hem houdt. Ze hoopt door een goed huwelijk haar steentje te kunnen bijdragen aan haar familie.

Handboek voor meisjes

Little women van schrijfster Louisa May Alcott, bron: de film uit 2019

De verhalen over het leven van de zussen leggen nadruk op hoe je te gedragen als een dame. Meisjes worden door middel van de verhalen over deze zussen aangemoedigd om goed naar zichzelf te kijken en hun valkuilen te ontdekken en zichzelf iedere dag te verbeteren. De nadruk wordt gelegd op aan jezelf werken en jezelf veranderen en Jo, Beth, Meg en Amy laten je zien hoe je dat aan kan pakken. De meeste verhalen eindigen met de levenslessen van de ervaren moeder die haar dochters en jou als lezer in de “juiste richting” stuurt.

Emancipatie

Little women van schrijfster Louisa May Alcott, bron: de film uit 2019

Terwijl de schrijfster je aan de ene kant allerlei morele lessen probeert bij te brengen en je leert wat de plek van meisjes is in de wereld en dat het jouw taak is om een man te vinden met wie je gelukkig bent en hoe je een goede huisvrouw en moeder wordt, geeft de schrijfster Jo als tegengewicht.
Jo schopt tegen alle verwachtingen van meisjes aan. Ze wil geen mooie kleren aantrekken en zich “netjes” gedragen als een dame! Ze wil het geluk najagen met dezelfde vrijheden die jongens ook genieten. Ze wil zichzelf zijn en haar leven voor zichzelf leven en haar eigen geld verdienen om haar familie te helpen. Waar ze absoluut niet aan moet denken is “de liefde”. Ze hoeft geen man, want waar heeft ze die nou voor nodig? Ze heeft meer dan genoeg aan zichzelf en haar familie. Ze zorgt eigenhandig voor haar zussen alsof ze hun broer is en ze heeft geen enkele behoefte aan een man in hun leven. Ze maakt een uitzondering voor haar beste vriend Theodore Laurence (in het verhaal bekend als Laurie en Teddy). Hij mag zich ook als een broer voor de zussen gedragen. Samen gedragen ze zich als kwajongens en noemen elkaar vaak “a good fellow”.

Bekijk een inkijkexemplaar van het verhaal.

Verteller

Je kan het boek in het Engels luisteren. Ik heb eerst de moeite genomen om de verschillende versies op Storytel te downloaden en één voor één naar het begin te luisteren voordat ik de versie uitkoos met de beste verteller. Het is zonde om 21 uur lang naar een versie te luisteren waarbij de verteller het minder goed doet dan een ander.

Mijn mening

Het begin is erg saai

Ik vond het verhaal in het begin erg saai. Het boek begint met situaties in de levens van de zussen met hun levenslessen. Het moraal van het verhaal lag er steeds erg dik bovenop en voelde aan alsof je een lepel medicijn moest slikken. Normaal gesproken zou ik hier overwegen of ik wel met het boek verder zou willen gaan, maar aangezien dit een klassieker is kon ik het niet over mijn hart verkrijgen het boek opzij te leggen (ik wilde geen cultuurbarbaar zijn!).

Eindigt als een roman

Beetje bij beetje begint het verhaal meer richting een roman te gaan in plaats van een handboek met morele verhalen. Toch komt het verhaal vaak belerend over en maakt het verhaal duidelijk “hoe jij je als dame dient te gedragen”.

The end….

Ik ben wel blij dat ik het verhaal netjes heb afgemaakt. In het begin besloot ik het te zien als een inkijk in de levens van meisjes en jonge vrouwen in die tijd en later genoot ik van de rest van het verhaal en was ik erg benieuwd naar het einde. Ik was vooral benieuwd naar wat het leven in petto had voor deze lieve, maar zeer eigenaardige Jo.

Ik vind dit boek 3 van de 5 sterren waard. Sorry, ik kan het echt geen 5 van de 5 sterren geven en ik begrijp heel goed dat de schrijver dit boek “morele pap” noemde. Ik leg me bij haar eigen woorden neer.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie Kleine Vrouwen van Louisa May Alcott

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *