Fangirl

Titel: Fangirl
Genre: Young adult, coming of age verhaal, romantisch, feel-good
Schrijver: Rainbow Rowell
Verteller: Chava voor in ’t Holt
Engelse vertellers: Maxwell Caulfield, Rebecca Lowman
Duur van het boek: 13 uur 29 minuten
Duur van het Engelse boek: 12 uur 49 minuten

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Het verhaal van Fangirl

Dit is een “coming of age” verhaal (verhaal over volwassen worden) over een meisje met gedragskenmerken die sterk aan autisme doen denken. In het verhaal is het niet van belang welk naamplaatje bij haar gedragsproblemen past.  Cath verhuist van haar ouderlijk huis naar een studentenwoning op campus. Haar tweelingzus Wren had een bom laten vallen toen ze te kennen gaf dat ze geen kamer wilde delen met Cath. Ze hebben al 18 jaar een kamer thuis gedeeld, nu wil ze zich losmaken van Cath en apart wonen en apart van elkaar op Campus leven. Ze wil geen deel meer zijn van een tweeling, ze wil een eigen, onafhankelijk persoon zijn. Hierdoor wordt Caths leven erg moeilijk. Ze ziet al enorm op tegen een andere omgeving, nu moet ze ook nog eens een kamer delen met een onbekende! Wanneer ze haar kamergenote Reagan ontmoet is het dan ook zeker geen warm bad. Het is duidelijk te merken dat Reagan haar niet aardig vindt en dat ze ervan baalt dat ze haar kamer met Cath moet delen. Dan probleem nummer twee: één van Reagans vriendje hangt constant in hun kamer rond. Hij zit vaak zelfs al voor de deur in de gang te wachten. Heeft hij even pech, want Cath weigert hem binnen te laten als Reagan er niets is! Cath maakt een moeizame start door op campus. Ze weet niet waar de eetkantine is, dus koopt ze genoeg energierepen om de honger tegen te gaan. Soms kan ze met haar zus lunchen en dan zorgt ze dat ze meer dan genoeg eet en nog wat extra mee kan smokkelen. Het komt niet bij haar op om iemand, bijvoorbeeld haar kamergenote, te vragen waar de eetkantine is. In haar hoofd is dat een drempel waar ze niet overheen kan stappen. Verder vindt ze het lastig dat iedereen druk bezig is met vrienden maken. Ze zijn allemaal heel vriendelijk, terwijl Cath met rust gelaten wil worden. Ze wil haar eigen dingen doen zonder drukte om haar heen. Gelukkig is Reagan niet zo vriendelijk, ze hoeft zich dan ook op haar kamer geen zorgen te maken over hoe ze zich sociaal moet gedragen als een vriendin.
Fan fictie speelt een grote rol in dit verhaal. De schrijver heeft een fictieve fantasy serie bedacht, die sterk doet denken aan de Harry Potter boeken, waar Caths hele leven omheen draait. Cath houdt van de Simon Snow wereld. Ze houdt van fantasy en van verhalen vol magie en draken. Ze schrijft fan fictie verhalen in de wereld van Simon Snow op de website Carry on (De schrijver heeft hier later een boekenserie over geschreven als spin-off). Haar verhalen worden door talloze mensen gelezen. Dit veroorzaakt veel spanning, want ze voelt de druk om te presteren. Als haar verhalen niet goed genoeg zijn stelt ze al die mensen teleur. Haar nieuwe leven bestaat dus uit haar lessen op campus, huiswerk en dan schrijven aan haar Carry on verhalen. Ondertussen voelt ze de barsten in haar leven. Haar tweelingzus lijkt te ontsporen en de “gekte” van haar vader wordt veel erger nu hij alleen thuis woont, zonder zijn dochters. Haar moeder die tien jaar geleden de benen heeft genomen wil nu ineens weer contact met haar dochters en tot overmaat van ramp gaat haar zus Wren daarop in! Op campus is het ook niet allemaal even makkelijk. Ze werkt iedere week samen met een jongen uit haar schrijfklas. Soms werken ze samen aan een opdracht en soms werken ze samen aan een eigen verhaal. Voor het eerst in haar leven voelt ze verliefdheid en dat terwijl haar vriendje van drie jaar op dit moment elders studeert.
Dit verhaal gaat dus over een meisje die ondanks al haar gedragsproblemen grip probeert te krijgen op dit nieuwe leven richting volwassenheid. 
Elk hoofdstuk bevat delen van een verhaal over Simon Snow en zijn aartsvijand Baz. Daarbij kan je dan denken aan Harry Potter en Draco Malfoy die samen een kamer moeten delen. In Carry on zijn deze twee hoofdpersonages meestal verliefd op elkaar en zijn ze er bijna klaar voor om elkaar de liefde te verklaren. 

Bekijk een inkijkexemplaar van het boek of luister een fragment van het verhaal.
Bekijk een trailer van het boek in een korte video hieronder. Het gaat weliswaar om een manga adaptatie van het boek, maar het verhaal dat je in de video ziet is hetzelfde.

Te koop bij Bol.com:

Verteller

Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Wat een heerlijk verhaal over een bijzonder meisje. Ondanks alle uitdagingen die Cath voor haar kiezen krijgt, blijft dit verhaal heerlijk feel-good aanvoelen.
De personages zijn zeker interessant en het is mooi dat ze geen stempels voor hun problematiek krijgen. De kamergenote van Cath vraagt haar wel waarom ze niet aan de pillen is, omdat het voor haar zo klaar als een klontje is dat Cath medische hulp goed kan gebruiken. Zelf geeft Reagan aan dat ze wel pillen heeft die haar goed helpen. De “gekte” van Caths vader komt ook uitgebreid aan bod, maar wordt alleen “gekte” genoemd zonder verdere uitleg met een naamplaatje. In dit geval wil de vader meestal niet zijn pillen nemen, omdat zijn gekte niet alleen maar negatief is. Vaak is hij juist in staat om geweldig te pieken op zijn werk en is zijn waarde zo groot dat iedereen hem neemt zoals hij is, omdat de voordelen van hem als werknemer/collega vele malen groter zijn dan de nadelen op de momenten dat het niet goed gaat met hem.

De schrijfstijl is prettig, de problemen waar Cath tegen aanloopt zijn mooi, goed en herkenbaar beschreven. Minder herkenbaar voor de meeste Nederlandse jongeren, aangezien niet iedereen direct op kamers hoeft om te studeren.

De tussenstukjes met de fantasyverhalen over Simon Snow zijn ook leuk. Soms is het wel verwarrend, omdat je verwacht dat het over Cath gaat, om dan te ontdekken dat je een stuk van een fan fictie aan het luisteren bent.

Ik vind dit boek 4.5 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer Young Adult boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *