Gratis podcast van ANWB: Verborgen Verhalen

Ik heb de afgelopen dagen naar de podcast Verborgen Verhalen geluisterd van ANWB. Dit zijn verhalen over mysteries van Nederland.
De podcastmaker, Pascal van Hulst, gaat naar alle uithoeken van Nederland en onderzoekt bijzondere plekken en de mysteries en verhalen die daarbij horen. Denk daarbij aan lokale legendes en oude mythes. 

Seizoen 1 is al volledig te beluisteren.

 • Aflevering 1: Het reuzenhert in de bossen van Drenthe
 • Aflevering 2: Het verdwenen klooster van het Solse Gat
 • Aflevering 3: Op zoek naar goud in Nijverdal
 • Aflevering 4: De onvindbare schat van De Lutine
 • Aflevering 5: Een spookachtige verschijning op de Veluwe
 • Aflevering 6: De vloek van de zeemeerman
 • Aflevering 7: Oog in oog met de hellehond
 • Aflevering 8: Het wonder van de geneeskrachtige lapjesboom
 • Aflevering 9: De geheime dochter van de koning van Holland
 • Aflevering 10: in de voetsporen van de Bokkenrijders

Ik vind deze podcast best leuk, omdat de maker het goed brengt. Je hoort hem vaak naar de afgelegen plekken lopen en je kan hem goed voor je zien. Zo hoor je hem ’s nachts in het donker door het bos naar het Solse Gat lopen. Hij wil onderzoeken of hij de bel van het verdwenen klooster kan horen luiden. Daarbij neemt hij zelfs de tijd om de god Sol te aanbidden, zoals velen dat in de loop der eeuwen op die plek hebben gedaan. Het is geweldig om dan te horen hoe de wind door de bomen waait en welk effect dat heeft op een man die daar in het donker zit te wachten op mysterieuze verschijnselen. Dat doet wat met je en Pascal is niet bang om dat te laten merken: “Ik kom wel een andere keer terug met mijn maten, dat is vast gezelliger.” Hij weet zijn gevoel en zijn beleving goed onder woorden te brengen en je de sfeer van de plek mee te geven, zodat je een idee krijgt hoe het is om deze mysteries te onderzoeken.

Een aflevering duurt ongeveer een half uur. Daarbij vertelt hij je over de bijzonderheden, zoals bij het verhaal De Robin Hood van de Waddenzee (Seizoen 2 van de podcast serie). Hij duikt in de geschiedenis en laat kenners aan het woord zodat de geschiedenis duidelijk wordt, hij laat andere kenners over de legendes vertellen en waarom zij zo goed bekend zijn met de legendes en wat hun mening zijn. Verder onderzoekt hij ook andere onderdelen van het verhaal, zoals bij De onthoofding van Zwarte Kaat, want daar onderzoekt hij ook waarom de boom bekend staat als de mooiste boom van Nederland en zelfs één van de mooiste bomen van Europa.
Bepaalde afleveringen zijn ook erg leerzaam. Ik heb bijvoorbeeld meer geleerd over de Bokkenrijders.
Kortom: ik vind deze podcast wel een aanrader. Een aflevering duurt ongeveer net zo lang als ik met de afwas bezig ben, dus één verhaal per dag, maakt het afwassen gelijk een stuk interessanter.

Seizoen 2 begint aflevering voor aflevering te verschijnen. Terwijl ik dit schrijf zijn er al drie afleveringen te beluisteren.

 • Aflevering 1: De onthoofding van Zwarte Kaat
 • Aflevering 2: De Robin Hood van de Waddenzee
 • Aflevering 3: De waterput van Keinse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *