Pride and Prejudice

Titel: Trots en vooroordeel
Engelse titel: Pride and Prejudice
Genre: klassiek, roman, romance
Schrijver: Jane Austen
Verteller: 
Rosalyn Landor
Duur van het boek: 
12 uur 36 minuten

Ik heb het boek in het Engels geluisterd bij Audible. Ik betaal $171.92 per jaar voor een abonnement bij Audible. Daarmee krijg ik 12 credits, waarmee ik minstens 12 luisterboeken kan kopen (die ik dus houd zelfs al beëindig ik mijn abonnement). Daarnaast kan ik zonder extra kosten naar de boeken luisteren in de Audible Plus categorie. Dit boek is beschikbaar in de Audible Plus categorie en heb ik gratis geluisterd dankzij mijn abonnement. Later heb ik het boek verder geluisterd bij Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Het verhaal van Pride and Prejudice

Dit verhaal is natuurlijk erg bekend. Tot nu toe kende ik alleen de film (één van de versies). De film blijkt zéér trouw te zijn aan het verhaal.
Het verhaal speelt zich af aan het einde van de achttiende eeuw. De familie Bennet bestaat uit vijf dochters. De moeder probeert hemel en aarde te bewegen om haar dochters aan een man te helpen. Omdat ze geen zoon hebben, zal een neef alles erven wanneer haar eigen man komt te overlijden. De moeder en al haar dochters zijn dan afhankelijk van de welwillendheid van de neef. Hij kan ze in feite uit hun eigen huis zetten nadat hij het erft. Het is van belang om haar dochters te helpen een huwelijksaanzoek te krijgen. Wanneer Mr. Bingley een rijke, knappe jonge man in de buurt komt wonen springt moeder Bennet daar bovenop en probeert haar dochters onder zijn aandacht te brengen. Mr. Bingley raakt al gauw onder de indruk van haar oudste dochter Jane. Zijn nog rijkere vriend Mr. Darcy zou ook een mooie vangst zijn, ware het niet dat hij erg akelig en vooral onbeschoft en verwaand overkomt. Als Elizabeth voor het eerst kennismaakt met Mr. Darcy weigert hij om te gaan met mensen die niet tot zijn vriendenkring behoren en hij weet zelfs Elizabeth behoorlijk te beledigen omdat hij niet met haar wil dansen. Aangezien Jane veel tijd met Mr. Bingley doorbrengt, ziet Elizabeth de akelige Mr. Darcy ook vaker dan haar lief is.

Dit verhaal gaat over de opvatting van het huwelijk in die tijd en de plek van de vrouw en de dochters. Het gaat om de wijze waarop een vrouw aan een man probeert te komen en hoe ze kennis maken en omgang hebben tot het moment dat de man zijn aanzoek doet. De Britse upper-class komt aan de orde en de sociale kringen waarin mensen zich bewegen. Met een meeslepend romantisch verhaal komen al deze aspecten aan bod.
Benieuwd geworden? Bekijk een inkijkexemplaar van het boek.

Te koop bij Bol.com (gratis in Kobo Plus voor abonnees)

Verteller

Ik ben eerst begonnen met een Engelse versie voorgelezen door Rosamund Pike. Dit boek was gratis te luisteren binnen mijn Audible abonnement. Na twee uur gaf ik het op. Het verhaal leek doodsaai door de voordracht van de verteller. Ze dreunde de zinnen op en het was moeilijk te begrijpen wie aan het woord was en wat er gezegd werd. Aangezien dit verhaal vooral uit dialogen bestaat is het belangrijk dat dit goed wordt overgebracht. Na twee uur besloot ik het boek nog een kans te geven, maar dan met een andere verteller. Op Storytel vond ik een versie voorgelezen door Rosalyn Landor en toen ik daarmee verder ging was het een verademing. Ze bracht het verhaal zeer vermakelijk over. Wat een wereld van verschil! Het verhaal was gelijk niet meer saai, maar juist interessant.

Mijn mening

Heerlijk romantisch verhaal. Zeker een aanrader, zo lang je een versie hebt met een verteller die het verhaal daadwerkelijk goed over kan brengen. Het is een enemy-to-lovers verhaal en de interactie tussen deze personages komt heel mooi aan bod. De personages van de familie Bennet zijn erg kleurrijk en zijn allemaal zeer verschillend. Sommige zusjes zijn als personages puur opvulling van het verhaal en komen amper aan bod, maar vooral drie van de vijf zussen spelen een grote rol in dit boek en zijn erg goed uitgewerkt.
Elizabeth heeft een bijzonder karakter met zowel goede als slechte kanten die uitgebreid aan de orde komen. Ze laat zich door niemand op de kop zitten en heeft een uitgesproken mening, maar kan ook een plank voor de kop hebben. Dat maakt dat het verhaal dan ook niet saai is. Er valt genoeg met haar te beleven.
Deze roman heeft vrij korte hoofdstukken waar je snel doorheen vliegt. Het verhaal komt gedetailleerd aan bod, maar voelt niet langdradig.

Ik vind dit boek 5 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer Romans.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *