Valentijn

Titel: Valentijn
Titel Engels: Shadow Sands
Genre: Roman
Schrijver: Elizabeth Wetmore
Verteller:
 Inge Ipenburg
Engelse vertellers: Cassandra Campbell, Jenna Lamia
Uitgeverij: AtlasContac
Duur van het boek:
10 uur 3 minuten
Duur van het Engelse boek : 10 uur 20 minuten

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Het verhaal van Valentijn

Dit boek is niet zozeer een verhaal op zich zoals je normaal leest, het is meer een collectie van verhalen over de levens van verschillende vrouwen. Deze vrouwen nemen het woord en vertellen je over hun levens. Wel worden deze vrouwen verbonden door een drama die zich rond Valentijnsdag heeft afgespeeld.
Op Valentijnsdag stapt Gloria, een meisje van 14 jaar bij een wildvreemde man in de auto. Hij heeft haar naar een olieveld gereden en heeft zich de hele nacht op haar uitgeleefd. De volgende ochtend heeft ze er alles aan gedaan om levend uit de olievelden te komen. Mary Rose trof haar die ochtend aan op haar veranda. Ze was gehavend en gebroken en ze had hulp nodig.
Keer op keer neemt een andere vrouw het woord over en vertelt ons haar levensverhaal, terwijl we ontdekken wat er is gebeurd met Gloria of Mary Rose haar heeft kunnen helpen en hoe deze gebeurtenissen zich verder hebben ontwikkeld.
Deze verhalen tonen allemaal aan hoe zwaar het leven kan zijn voor vrouwen in Texas Odessa. Het leven met de olievelden en het zware werk die het met zich meebrengt voor de mannen zorgen voor een heel eigen cultuur, waarin vrouwen soms geen uitweg meer zien uit hun situatie. Het gaat om jonge meiden die te vroeg zwanger raken en vastzitten in een leven waar ze nog helemaal niet klaar voor waren of zelfs nooit hadden gewild. Geweld tegen meisjes en vrouwen, waarbij het recht nooit zal zegevieren omdat het niemand kan schelen wat er is gebeurd met een jong Mexicaans meisje. Het leven van een witte jongeman telt veel zwaarder dan het onrecht dat haar is aangedaan. Een verhaal waarin jonge kinderen zonder moeders zwaar verwaarloosd worden en er niemand naar hen omkijkt. Door te luisteren naar al deze vrouwen ontdekken we de nasleep van deze dramatische gebeurtenis op Valentijnsdag.

Bekijk een inkijkexemplaar van het boek of luister naar een fragment van het verhaal.

Te koop bij Bol.com: E-book is gratis voor abonnees in Kobo Plus

Verteller

De stem van deze verteller is heel prettig. Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Ik vind dit een goed boek. Het duurde wel even voordat ik doorhad dat het hier niet zozeer ging om één verhaal over het meisje Gloria, maar dat haar drama de reden is dat al deze vrouwen hun eigen verhaal aan ons vertellen. Het boek gaat dus niet zozeer over Gloria en wat haar is overkomen, het gaat over de levens van de verschillende vrouwen en hun kinderen.

Dit boek speelt zich af in 1976 in Odessa in Texas en het geeft ons een inzicht in de cultuur van dit gebied. Het toont hoe jonge zwangerschappen aan de orde van de dag was, hoe onbelangrijk vrouwen waren in de ogen van de hardwerkende mannen en hoe recht alleen zegeviert voor de mensen die “meetellen”. Dit boek toont de giftige werking van racisme en hoe kinderen dat al van jongs af aan met de paplepel worden ingegoten.
Ik moest wel erg wennen dat dit geen verhaal was, maar dat ik keer op keer verder ging met een nieuwe personage.
Om te ontdekken hoe het verder zou gaan met Gloria en of de man wel of niet kreeg wat hem toekwam, moest ik steeds opnieuw luisteren naar de volgende vrouw, die haar kant van deze gebeurtenissen vertelde en haar leven uit de doeken deed.

Ik vind dit wel een goed boek en de levens van deze vrouwen worden op deze wijze prima belicht, maar eerlijk gezegd zou ik dit boek denk ik niet hebben gekozen als ik wist dat het niet om één verhaal ging.
Op een gegeven moment vond ik het wel verwarrend wie er nu weer aan het woord was en wat zij nu precies te maken had met het verhaal van Gloria. Ik kreeg het gevoel dat de schrijfster te veel zware verhalen aan de orde wilde laten komen, terwijl niet alle verhalen echt logisch binnen deze dramatische gebeurtenis past.

Ik vind dit boek 3.5 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer romans.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek (gratis voor abonnees in Kobo Plus) en paperback in het Nederlands.
  • Storytel: Nederlandse – en Engelse luisterversie.
  • Luisterrijk: Nederlandse luisterversie.
  • Audible: Engelse luisterversie.
  • Nextory: Nederlandse luisterversie en Engelse luisterversie.
  • iTunes: E-book in het Nederlands en Engelse luisterversie.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands en Engels.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *