Valse getuige

Titel: Valse getuige
Engelse Titel: False Witness
Genre: Misdaad
Schrijver: Karin Slaughter
Verteller: 
Inge Ipenburg
Engelse verteller: Kathleen Early
Uitgeverij: 
HarperCollins Holland
Duur van het boek: 
18 uur 27 minuten
Duur van het boek (Engelse versie): 18 uur 38 minuten

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Het verhaal van Valse getuige

Dit verhaal gaat over twee zussen. Hun levens zijn niet gemakkelijk verlopen. De oudste zus gaat al sinds haar zestiende gebukt onder haar schuldgevoelens jegens haar zusje. Haar zusje is drugsverslaafd en ze vindt het zo moeilijk om te verdragen hoe schuldig haar grote zus zich voelt en hoe moeilijk haar grote zus het voor zichzelf maakt en ze weet dat dit komt door wat ze hebben gedaan.
Het verhaal begint in het verleden bij een afschuwelijk moment. Wat zich die avond afspeelt is buitengewoon vreselijk. Sinds die avond dragen de zusjes het vreselijke moment met zich mee.
Dan gaat het verhaal verder in het heden. De zusjes zijn nu twee volwassen vrouwen. De oudste, Leigh, is advocate. De jongste, Callie, is een drugsverslaafde. Doordat Corona het land in zijn greep heeft gaat de rechtspraak nu anders dan normaal. Leigh krijgt op het laatste moment een nieuwe zaak in de schoot geworpen. Het gaat om een verkrachtingszaak die ongelooflijk afschuwelijk is. De dader is overduidelijk “een beest”. Wanneer Leigh oog in oog met haar nieuwe cliënt, de verdachte, komt te staan krijgt ze de schok van haar leven. Ze kent hem! Niet alleen wordt ze weer geconfronteerd met de herinneringen aan die avond, die ze haar hele leven lang zo diep mogelijk heeft begraven, hij schijnt ook van die avond op de hoogte te zijn. Maar hoe kan dat? En wat kan hij bewijzen? Nog erger: wat wil hij?
Dit verhaal biedt een kat en muisspel, waarbij deze afgrijselijke man zijn slachtoffers steeds drie stappen voor is. Hij zet het spel zo op dat ze hem recht in de armen spelen, terwijl hij overal mee wegkomt.
De toon van het verhaal is dan ook zeer duidelijk. Wat rechtspraak betreft kan je beter schuldig zijn, maar rijk, dan onschuldig en arm!

Benieuwd geworden? Lees hier een inkijkexemplaar van het boek.
Luister naar een fragment van het verhaal. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Te koop bij Bol.com:

Verteller

Ik vind deze uitvoering een goed waard. De verteller heeft een prima stem en brengt het verhaal goed over.

Mijn mening

Ik had erg veel moeite met de vreselijke gebeurtenissen aan het begin van het verhaal. Ik vond het zo vreselijk, dat ik op het punt stond te stoppen met het verhaal en had besloten dat ik zo’n vreselijk verhaal niet wilde beschrijven hier op mijn website. Maar toen bedacht ik me dat ik in elk geval wilde weten hoe de inleiding afgerond ging worden, anders zou ik het me voor altijd afvragen en een mens is zijn eigen grootste beul. Ik bedacht me dat ik beter kon luisteren naar wat de schrijfster had bedacht dan wat ik ervan zou maken in mijn hoofd.
Dat bleek een uitstekende keuze te zijn, want de schrijver had toch wel een bijzondere wending in de planning, waardoor ik uiteindelijk toch het hele verhaal heb geluisterd en zelfs over dit boek schrijf op mijn website.

Hoewel ik vind dat de schrijver dit verhaal best goed heeft geschreven en je als lezer behoorlijk kan verrassen met bijzondere wendingen, wil ik toch duidelijk aankaarten dat dit verhaal erg hard kan aankomen. Het gaat over verkrachting van jonge meisjes en vrouwen en extreem (en afschuwelijk) geweld.

De schrijver weet haar daders in dit verhaal als “beesten” neer te zetten. Ook haar slachtoffers weet ze als daders af te schilderen. Ze laat zien hoe zelfs de liefste mensen tot geweld en moord in staat zijn als de levens van hun geliefden op het spel staan.

Covid speelt een grote rol in dit boek en met dit boek kaart de schrijver ook maatschappelijke misstanden aan. Dit is wel anders dan je van Karin Slaughter gewend bent van haar vorige boeken. Voor sommige mensen kan dit boek dan ook teleurstellend overkomen, omdat je een andere stijl gewend bent van de schrijver.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer misdaad boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *