Het sanatorium

Titel: Het sanatorium
Genre: Misdaad (who dunnit)
Schrijver: Sarah Pearse
Verteller: 
Ruby van Tongeren
Engelse verteller: Gemma Whelan
Uitgeverij: 
AmboAnthos
Duur van het boek: 
12 uur 48 minuten
Duur van het boek (Engelse versie): 11 uur 53 minuten

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

Het verhaal van Het sanatorium

Dit is een misdaadverhaal die bijna als een thriller aanvoelt. Het verhaal speelt zich af in een hotel, geïsoleerd gelegen midden in de Alpen. Dit gebouw was vroeger een sanatorium met TBC patiënten en het is voelbaar dat mensen er in het verleden hebben geleden. Dit zijn mooie ingrediënten voor een griezelverhaal, maar dat is het niet. Het gaat om een vrouwelijke (voormalig) rechercheur (Elin) die een moordenaar probeert tegen te houden.
Het verhaal begint met een man die ten prooi valt aan een moordenaar bij het sanatorium. De moordenaar is exact zo gekleed dat een slachtoffer verlamd wordt van angst. Jaren later duikt de moordenaar weer op om nog een slachtoffer te overvallen. Het sanatorium is inmiddels een imposant hotel geworden.
Wanneer het weer omslaat en het hotel in alle haast geëvacueerd wordt lijkt de moordenaar de jacht te openen op de achterblijvers.
Het is aan Elin om uit te vinden wat er precies aan de hand is en wat de moordenaar van plan is.

Benieuwd geworden? Lees hier een inkijkexemplaar van het boek.
Luister naar een fragment van het verhaal.

Te koop bij Bol.com: Luisterboek in Kobo plus gratis voor abonnees.

Verteller

Ik vind deze uitvoering een goed waard. De verteller heeft een prima stem en brengt het verhaal goed over.

Mijn mening

Ik vond het verhaal erg traag. Ten eerste komt het verhaal heel langzaam op gang en vervolgens blijft het voortkabbelen in een traag tempo totdat het verhaal er helemaal op zit.
Ik vond de schrijfstijl niet echt prettig en niet constant.
In het begin krijg je het verhaal vanuit het eerste slachtoffer te horen. Wanneer het tweede slachtoffer aan de beurt is krijgen we ook het verhaal vanuit haar kant verteld. En dan houdt het plotseling op en krijgen we het verhaal alleen nog vanuit Elin verteld. Ik vond dit aanvoelen alsof het niet helemaal klopte.

Soms voelt het verhaal aan als een Agatha Christie verhaal. Het is een “who dunnit” verhaal en de schrijver heeft enorm haar best gedaan om ervoor te zorgen dat je veel personages verdenkt. Dit maakt het verhaal niet altijd even prettig. Je voelt dat het zo is geschreven om je de personages te laten verdenken, waardoor het gekunsteld aanvoelt.

Ik had niet veel op met de hoofdpersoon en vond Elin wel erg vaak onlogische besluiten nemen. Ik voelde me als lezer totaal niet met haar verbonden. Ik vond dat ze zelfs als een gek in het wilde weg giste naar wie de moordenaar was om vervolgens steeds te merken hoe erg ze ernaast zat.

En dan nu de pluspunten. Ik zag de ontknoping absoluut niet aankomen, hoewel de moordenaar wel één van de mensen was waar je verdenking op zou vallen. De epiloog laat duidelijk merken dat dit boek deel 1 van een nieuwe serie is. De locatie is mooi beschreven en het voelde hier en daar bijna eng ang aan. Het is jammer dat hier niet verder gebruik van was gemaakt in het verhaal. Het sanatorium en de geschiedenis ervan voegde erg veel toe aan het verhaal en was zeer interessant.

Ik vind dit boek 3 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer misdaad boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek (gratis in Kobo Plus voor abonnees) en paperback in het Nederlands.
  • Storytel: Nederlandse luisterversie.
  • Luisterrijk: Nederlandse luisterversie.
  • Nextory: Nederlandse luisterversie.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: E-book in het Nederlands en luisterboek in het Engels.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *