Win

Titel: Win
Genre: Misdaad, mysterie
Schrijver: Harlan Coben
Vertellers Nederlands: Jurjen van Loon
Vertellers Engels: Steven Weber
Duur van het boek: 10 uur 44 minuten
Duur van het boek Engels: 11 uur 15 minuten
Alle boeken van deze Win serie:
Win is een personage uit de Myron Bolitar serie.

  • Win

Het verhaal van Win

Dit is deel 1 van een nieuwe serie over Win. Win is een personage uit de Myron Bolitar serie van de schrijver Harlan Coben. In dit boek leren we Win goed kennen en ontdekken we dat hij zich ziet en gedraagt als een hedendaagse superheld. Net als Bruce Wayne heeft hij meer dan genoeg geld tot zijn beschikking om te doen wat anderen niet kunnen. Dit gebruikt hij om de akelige mensen tegen te houden die door het rechtssysteem glippen en herhaaldelijk slachtoffers blijven maken.

In dit verhaal praat Win direct tegen jou als lezer. Hij stelt zichzelf aan je voor en deelt zijn visie over zichzelf en de wereld met jou. Hij legt aan jou verantwoording af over zijn daden, hoewel hij er wel duidelijk bij laat weten dat het hem helemaal niets kan schelen wat jouw mening over hem en zijn daden is. Je moet hem maar nemen zoals hij is!

Win houdt van een geweldige strijd. Hij is altijd klaar om te vechten, hij heeft er zin in en hij geniet ervan. Wel houdt hij zichzelf aan zijn principes. Hij is geen sadist en zijn tegenstanders moeten het geweld wel verdiend hebben. Daarbij gaat het hem vooral om geweldplegers die herhaaldelijk slachtoffers maken en waarbij het duidelijk is dat ze die zullen blijven maken. Wanneer hij zulke mensen tegenkomt en ze door het rechtssysteem glippen om welke reden dan ook, gaat hij aan het werk. Zijn doel is om die mensen tegen te houden. Zijn middelen: alles dat in zijn vermogen ligt. Van een flink van slaag waardoor de ander nooit meer zal kunnen lopen tot en met het verzamelen van genoeg bewijs om ervoor te zorgen dat de ander zeker weten berecht en veroordeeld zal worden. Hij opereert in een grijs gebied, want in feite beslist hij over het lot van de overtreders.
In dit eerste boek leren we Win erg goed kennen en ontdekken we waar we naar uit kunnen kijken in de komende boeken van deze serie.

Dit verhaal gaat over geweldplegers. Vooral misbruik van vrouwen en jonge meisjes komt nadrukkelijk aan de orde.
Ook het verschil tussen rijk en niet rijk komt herhaaldelijk aan de orde. De schrijver wil dat je er absoluut van doordrongen bent dat niet iedereen gelijk is in de wereld. De regels die voor jou en mij gelden, gelden absoluut niet voor de personage Win en voor alle andere stinkend rijke mensen. Zodra zij misdaden (willen) begaan hoeven zij alleen maar hun geld aan het werk te zetten en daarmee komen zij een heel eind.

Dit verhaal biedt een misdaad waarmee Win aan de slag gaat. In dit geval begint het met een moord, maar al gauw blijkt dat de omstandigheden rond deze moord dicht bij huis komen. Deze moordzaak lijkt van alles te maken te hebben met wat zijn familie in het verleden is overkomen. Twee van hun beroemde schilderijen zijn gestolen, zijn oom is vermoord en zijn nicht was ontvoerd.

Benieuwd geworden? Lees hier een inkijkexemplaar van het boek.
Luister naar een fragment van het verhaal.

Te koop bij Bol.com: Luisterboek in Kobo Plus gratis voor abonnees

Verteller

Ik vind deze versie een goed waard. De verteller weet Win goed en overtuigd aan je over te brengen. Zijn stem is erg prettig en hij vertelt het verhaal met een stem die prima bij de sfeer past.

Mijn mening

Ik vind dit een prima begin van een nieuwe misdaadserie. Win is een bijzonder personage. Het verhaal wordt zo gebracht dat hij jou eigenlijk als zijn sidekick ziet. Hij deelt lief en leed met je, waarbij hij duidelijk laat weten dat hij het leed toebrengt, weinig lief heeft en geen enkele interesse in jouw mening heeft. Als personage is hij interessant en al gauw ben je als lezer erg betrokken bij hem en zijn verhaal. Zo is dit boek dan ook geschreven. Het is niet een verhaal, maar het is zijn verhaal.

Het verhaal zit heel goed in elkaar en bestaat uit verschillende lagen. Win weet laag voor laag naar boven te halen en beetje bij beetje gedurende het verhaal krijgt hij alle antwoorden over de verschillende mysteries, die samen één groot verhaal vormen. Dit verhaal is dan ook zeker niet voorspelbaar. Het is een geweldige mysterie, waarbij je alleen dankzij Win aan de antwoorden komt.

Misbruik van jonge meisjes speelt een grote rol in dit boek. De schrijver brengt dit wel op een wijze die past binnen het verhaal, maar zonder alle gruwelijke details beeldend te beschrijven zoals ik in sommige misdaadboeken en thrillers tegen kom. Dit boek is spannend, maar geeft je geen nare nasmaak zoals ik weleens heb bij andere boeken die allerlei gruwelijkheden tot in detail beschrijven.

Er zijn ook wel wat minpunten. Win kan flink afdwalen terwijl hij de situaties aan je beschrijft. Hij geeft uitgebreide beschrijvingen die voor jou als lezer vaak niet interessant zijn.
Hij vindt zichzelf enorm geweldig en dat laat hij je keer op keer horen. Dit kan voor jou als lezer afstotend overkomen. Het kan ook zijn dat het anders op je overkomt. Hij probeert zijn eigen gevoelens en onzekerheid te overschaduwen door keer op keer te benadrukken hoe geweldig hij is. De mening hierover kan per lezer verschillen.

Zelf ken ik de serie over Myron (nog) niet. Myron wordt erg vaak genoemd in dit verhaal, maar komt zelf niet aan bod. Hij wordt zo vaak genoemd, dat ik op een gegeven moment dacht dat hij wel later ten tonele zou komen, maar dat is niet het geval. Ik kon dit boek prima stand-alone lezen en had niet het gevoel dat ik heel veel aan informatie miste doordat ik de Myron serie niet ken, maar ik kan me voorstellen dat het wel prettig zou zijn als je de reeks met Myron Bolitar in de hoofdrol kent. Je begrijpt dan beter hoe de relatie tussen Win en Myron is en het beter leren kennen van Win zou dan ook een extra dimensie voor je kunnen hebben.

Ik vind dit boek 4 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer misdaadboeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek (gratis in Kobo Plus voor abonnees) en paperback in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • Audible: Engelse luisterversie.
  • iTunes: Luisterversie en E-book in het Nederlands.
Recensie boek Win van Harlan Coben

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *