Camino: Wie kom je tegen op weg naar Santiago?

Titel: Camino: Wie kom je tegen op weg naar Santiago?
Engelse titel: Two Steps Forward
Genre: Roman
Schrijver: Anne Buist, Graeme Simsion
Vertellers Nederlands: Louis van Beek, Charlotte Lap
Vertellers Engels: Simon Slater, Penelope Rawlins
Duur van het boek: 10 uur 5 minuten
Duur van het boek Engels: 10 uur 5 minuten
Alle boeken van deze Camino serie:

Het verhaal van Camino: Wie kom je tegen op weg naar Santiago?

Dit is deel 1 van een romantische serie waarbij de hoofdpersonen zichzelf gedurende hun levens zijn kwijt geraakt. Om verschillende redenen beginnen Zoë (Amerikaanse) en Martin (Engelse) de Camino te lopen. Ze gaan – alleen – de weg van Cluny naar Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje lopen over de beroemde Camino de Santiago, de pelgrimsroute van Sint-Jakob. Er wordt gezegd dat de Camino je verandert en dit kan zeker geen kwaad voor Zoë en Martin.
Zoë is haar man kwijt geraakt en daarmee ook een groot deel van haar oude leven. Na zijn dood blijkt dat ze schulden hebben en dat ze alles inclusief haar huis moet verkopen in de hoop de schulden terug te kunnen betalen. Ze bezit helemaal niets en heeft geen geld voor haar eigen onderhoud. Dan kan ze net zo goed met haar laatste restje geld een rugzak kopen en beginnen met het lopen van de Camino. Er wordt gezegd dat de pelgrims onderweg geholpen worden aan hun overnachtingen en hun maaltijden.
Martin’s contract is afgelopen. Nu zijn werk erop zit is ook hij zijn geldtoevoer kwijt. Na zijn scheiding heeft zijn vrouw al zijn geld en bezittingen gekregen dus ook hij is platzak en heeft geen enkel bezit. Geïnspireerd door een wandelaar die hulp nodig had met zijn golfkarretje, ontwerpt Martin een eigen versie van een karretje en begint hij aan de Camino om zijn prototype te testen en hopelijk aan de verkoop te krijgen. Al vanaf het begin kruisen de wegen van deze beide mensen en ook onderweg tijdens het lopen van de Camino blijven ze deel van elkaars avontuur uitmaken.
De Camino lopen is een leven veranderend avontuur. Er is geen afleiding van het dagelijks leven zoals wij die ervaren. Je loopt, je zoekt een maaltijd en een slaapplaats en de volgende dag begin je weer opnieuw met lopen. Het is erg lastig om jezelf en je eigen emoties te ontlopen.
Zowel Zoë als Martin vertellen hun eigen verhaal en ook hun ontmoetingen komen vanuit beide kanten aan de orde.
Beetje bij beetje ontdekken wij als lezers wat er is misgegaan in de levens van Zoë en Martin en zien we hoe zij op middelbare leeftijd zichzelf heruitvinden en een koers voor zichzelf uitstippelen.
Dit verhaal wordt gebracht als een romance verhaal, maar dit is geen standaard zoetsappig romance verhaal. Het gaat hier ook zeker niet om een insta-love. Het gaat meer over de persoonlijke ontwikkeling van twee mensen die vastzitten in hun verdriet, boosheid en het leven. Beiden zitten niet te wachten op een nieuwe liefde en kunnen zelfs meestal niet eens de aanwezigheid van een ander verdragen en toch blijven ze elkaar tegenkomen en zijn ze bereid voor de ander klaar te staan ook al slaan ze helemaal dicht wanneer elkaars aanwezigheid en hulp om dreigt te slaan naar intimiteit.

Benieuwd geworden? Lees hier een inkijkexemplaar van het boek.
Luister naar een fragment van het verhaal.

Te koop bij Bol.com: Ebook in Kobo Plus gratis voor abonnees

Verteller

Ik vind deze versie een goed waard. De vrouwelijke en mannelijke verteller brengen allebei hun deel van het verhaal heel goed naar voren en weten er samen een mooi geheel van te maken. Hun stemmen en wijze van vertellen passen perfect bij de personages en emoties die ze overbrengen.

Mijn mening

Erg goed verhaal, zeker een aanrader! Het is een mooi verhaal over de persoonlijke ontwikkeling van twee mensen en dit wordt heel mooi vanuit hun eigen kant van het verhaal naar voren gebracht. Ik vind dit verhaal ook wel grotendeels als feel-good overkomen. Ik merk dat ik tijdens dit verhaal een goed gevoel kreeg en ook erg vrolijk werd van hun avontuur en de wijze waarop ze hun Camino liepen.

Het gevoel van de Camino wordt op een prachtige wijze overgebracht en inspireert je om zelf ook op pad te gaan en je eigen Camino te lopen. Ik heb mezelf dan ook meerdere malen moeten vertellen dat het niets voor mij is. Ik kan niet eens een flinke fietstocht aan, laat staan een wandeltocht! En toch maakt Zoë me als lezer meerdere malen duidelijk dat een wandeltocht ook niets voor haar was. Ze is zonder enige voorbereiding begonnen aan haar Camino.

Het verhaal wordt gepromoot als een romance verhaal en dat is ook wel zo, maar ik vind het meer een roman over de persoonlijke ontwikkeling van twee mensen die elkaar onderweg zoveel mogelijk helpen en hoewel ze beiden liever hun eigen weg willen bewandelen, komen ze iedere keer toch weer samen om lief en leed te delen.

Het verhaal is erg meelevend en toch mooi luchtig (maar zeker niet oppervlakkig!) geschreven. Mensen lopen niet voor niets de Camino en er komen dan ook wel zware onderwerpen aan de orde. Toch voelt het verhaal nergens zwaar aan. De schrijvers brengen hun verhaal feel-good en zeer inspiratievol over.

Ik vind dit boek 4.5 van de 5 sterren waard.

Bekijk meer Romance boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book (gratis in Kobo Plus voor abonnees), luisterboek (gratis in Kobo Plus voor abonnees) en paperback in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en Ebook in het Nederlands en Engels.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • Audible: Engelse luisterversie.
  • iTunes: Luisterversie in het Engels en E-book in het Nederlands.
Recensie boek: Camino van Anne Buist en Graeme Simsion

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *