Op het eerste gezicht

Titel: Op het eerste gezicht
Titel Engels: Just like you
Genre: Literaire fictie roman
Schrijver: Nick Hornby 
Verteller: Lottie Hellingman
Verteller Engelse versie: Ben Bailey Smith, Hattie Ladbury
Duur van het boek: 9 uur 39 minuten
Duur van het Engelse boek: 8 uur 6 minuten

Het verhaal van Op het eerste gezicht

Dit verhaal gaat over de 42-jarige Lucy en haar nieuwe liefde Joseph. Lucy ligt in scheiding. Haar huwelijk leek perfect, ze dacht dat ze de juiste persoon had gevonden die prima bij haar paste, maar hun huwelijk is lelijk op de klippen gelopen en ze weet zeker dat het geen nieuwe kans waard is. Daarvoor heeft hij zowel haar als hun kinderen te veel verdriet gedaan.
Plotseling wordt Lucy verliefd op Joseph, de hulpkracht bij de slager in de buurt. Zij hebben niets met elkaar gemeen en een relatie met hem zou totaal niet volgens de norm zijn. Dat komt door hun vele verschillen die ik zometeen op zal noemen, maar in eerste instantie is de leeftijd het probleem waar ze het meest tegenaan zullen lopen. Hij is 20 jaar en zij is 42 en iedereen heeft daar wel een mening over!
Daarnaast is hij laagopgeleid, heeft geen ambities en wat zullen mensen denken over hun cultuurverschil?
Toch zijn ze allebei dolverliefd en haar kinderen zijn helemaal weg van hem. Ze brengen graag tijd met hem door en eisen van haar dat ze dit voor hen regelt.
Dit verhaal is dus een romanceverhaal, maar het onderwerp Brexit speelt een zeer grote rol. Je ervaart hoe zwaar het stemmen voor of tegen de Brexit heeft meegespeeld in het dagelijkse leven van de mensen.

Bekijk een inkijkexemplaar of luister naar een fragment van het boek.

Te koop bij Bol.com: (luisterboek gratis in Kobo Plus voor abonnees)

Verteller

Deze verteller heeft een prettige stem. Ik vind deze versie een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Ik vond dit een mooi verhaal. De twee onderwerpen: liefde tussen twee mensen waarover iedereen wel een mening heeft en het leven tijdens het stemmen over de Brexit maakt het verhaal zeer bijzonder.

Het deel over de Brexit heeft wel mijn ogen geopend. Je ervaart als het ware hoe zwaar dit was en hoeveel schade deze periode heeft toegebracht tussen familieleden, vrienden, kennissen en collega’s. Er valt veel te zeggen over de redenen waarom iemand voor of tegen wilde stemmen en de verwachtingen en angsten konden erg groot zijn. Het deed me beseffen dat wij in ons land gelukkig nog niet voor zo’n moeilijke situatie hebben gestaan. We maken nu ook verschil van mening mee tijdens deze Corona pandemie, maar het boek doet me beseffen dat het verschil van mening nog wel mee valt en nog niet zo’n grote schade toebrengt aan onze sociale relaties met mensen die anders denken over de maatregelen en wel of niet vaccineren.

De liefde tussen Lucy en Joseph wordt heel mooi beschreven. Ze weten allebei heus wel dat hun liefde niet volgens de norm is. Hun liefde is totaal “ongepast” in de ogen van de meerderheid van de mensen, maar toch houden ze wel veel van elkaar en voor hen voelt hun liefde precies goed. Ze zijn allebei wat de ander op dit moment nodig heeft en waarom zouden ze dit nu laten schieten voor wat de toekomst misschien wel of niet zal brengen?
Lucy heeft al eens “de perfecte en maatschappelijk toegestane partner” geprobeerd, maar dat was uitgelopen tot een mislukt huwelijk, dus waarom dan niet een liefde aangaan die wel juist voelt ook al lijkt de partner niet passend?

Ik geef dit boek 4 van de 5 sterren.

Bekijk meer romans.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek (gratis ik Kobo Plus voor abonnees) en paperback in het Nederlands.
  • Audible: Engelse luisterversie.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: E-book in het Nederalnds.
Recensie: Op het eerste gezicht is een roman van Nick Hornby over liefde met leeftijdsverschil, verschillende culturen en tegenpolen.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *