Lenoir

Titel: Lenoir
Genre: Thriller, misdaad
Schrijver: Bas Haan
Verteller: 
Frans van Deursen
Uitgeverij: 
AmboAnthos
Duur van het boek: 13 uur 58 minuten

Het verhaal van Lenoir

Dit boek gaat over Jacob Lenoir, een Rotterdamse rechercheur. In dit boek gaat het vooral over zijn leven, zowel privé als over zijn werk. Het is een mooie start van een nieuwe serie, want in dit boek leren we Lenoir erg goed kennen doordat zijn leven verstrengeld raakt met enkele misdaden en moord.

Het boek begint wanneer Lenoir wakker wordt in het huis van zijn, zojuist vermoorde, zwager. Zijn zwager heeft een kogel in zijn hoofd en de grootte van de kogel komt overeen met het onbekende wapen in Lenoirs bebloede handen. Wat is er gebeurd? Heeft hij zojuist zijn zwager vermoord? Hij kan het zich niet herinneren!
Vlug probeert hij zijn sporen te wissen en ontdoet hij zich van het mogelijke moordwapen. Hij moet nog zo lang mogelijk vrij zijn en kan zich niet permitteren om op dit moment in de gevangenis te eindigen.

Dan gaan we enkele dagen terug in het verhaal om te ontdekken hoe we op dit punt zijn beland.
Lenoir werkt aan “cold cases”. Hij heeft zojuist een zaak op zich genomen waarbij zijn hele leven betrokken zal raken.
Het wordt hem al snel duidelijk dat er grote fouten zijn gemaakt in die zaak van ruim 20 jaar geleden en dat een man zeer waarschijnlijk al die jaren onschuldig in de gevangenis zit, voor de moord op zijn eigen zus, Naima Farah. Lenoir ontdekt wie de hoofdverdachte in die zaak had moeten zijn, een man die al lang in de gevangenis had moeten zitten, al sinds de vriendschap in hun jeugd! Hoe kan het dat deze man nog vrij rond loopt? Iemand heeft dit op zijn geweten en de bewijzen die hij vindt wijzen naar de officier van justitie.

Ondertussen wordt zijn neefje aangevallen en belandt die in het ziekenhuis met zeer ernstige verwondingen. Hoewel Lenoir niet aan die zaak mag werken, houdt het hem niet tegen om achter de schermen dit onderzoek te leiden. Hoe dieper Lenoir en zijn team in deze misdaadzaken duiken, hoe duidelijker het wordt dat enkele mannen in zijn omgeving niet pluis zijn.
Ondertussen is hij zelf ook hoofdverdachte in een moordzaak. Is hij dan ook in staat om iemand te vermoorden en wat heeft hem dan tot deze daad gedreven?

Benieuwd geworden? Bekijk een inkijkexemplaar van het boek.
Luister naar een luistervoorbeeld van het boek in het Nederlands.

Te koop bij Bol.com

Verteller

Deze verteller heeft een prettige stem om naar te luisteren. Ik vind deze versie een ruim voldoende+ waard.

Mijn mening

Lenoir is Bas Haans debuut als thrillerschrijver en ik vind dit boek zeker een mooie start.
In het boek staan deze vragen centraal:

  • Is iedereen in staat om iemand te vermoorden?
  • Welke omstandigheden maken van een mens een moordenaar?

Vanwege het begin van het boek (Lenoir en het lijk van zijn zwager) krijg je van de schrijver al een duidelijk pad voor ogen. Dat geeft op zich niet en dit maakt het verhaal ook zeker niet voorspelbaar. Het is best mooi hoe je veel later in het verhaal op hetzelfde punt aankomt als waarmee je bent begonnen. Inmiddels ben je helemaal bij wat informatie betreft en weet je al welke kant het verhaal op gaat. Natuurlijk ben je erg benieuwd of Lenoir zijn zwager heeft vermoord en waarom, maar voor het verhaal zelf doet dat er niet zo toe. De grote vraag in het verhaal is meer: is Lenoir in staat om iemand te vermoorden en onder welke omstandigheden zou hij kunnen moorden?

Het verhaal is lekker en vlot geschreven. De ontknoping is wel anders dan verwacht. Ik hoop toch niet dat deze ontknoping mogelijk is in het werkelijke leven, maar zo voor een eerste deel van een serie vind ik het prima. Ik las in een interview dat de schrijver heeft gezegd dat deel 2 van Lenoir al in zijn hoofd zit, maar hij weet nog niet of die er ook echt gaat komen. Ik ben benieuwd. Ik zou het in elk geval zeker willen lezen.

Ik geef dit boek 4 van de 5 sterren.

Bekijk mijn overzicht met spannende thrillers en thrillerseries.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek en paperback in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • Itunes: E-book in het Nederlands.
Recensie: Lenoir is een thriller van Bas Haan over de georganiseerde maisdaad in Rotterdam.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *