Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

Titel: Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht
Titel Engels: The Curious Incident of the Dog in the Night-Time
Genre: Fictie, Young Adult, persoonlijke ontwikkeling
Schrijver: Mark Haddon
Verteller: 
Jeroen Willems
Uitgeverij:
 AtlasContact
Duur van het boek:
5 uur 36 minuten

Het verhaal van Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht

Dit is een detective verhaal voor Young Adult over een 15 jarige jongen, Christopher, met een ernstige vorm van autisme. Hij moet als schoolopdracht een boek schrijven, maar hij wil geen fictie schrijven, hij kan alleen maar over gebeurtenissen schrijven die hij zelf heeft meegemaakt. Terwijl hij dit boek schrijft ontdekken wij het moment waarop hij een ontwikkeling doormaakt in zijn leven richting zijn volwassenheid. Het begint allemaal met de dode hond op het grasveld van zijn buurvrouw. Hij treft de hond vermoord aan en wordt daardoor zelfs door de politie meegenomen.
Hij besluit uit te vinden wie de hond heeft vermoord. Het antwoord op deze mysterie zal zijn hele leven compleet veranderen. Ten eerste moet hij als een echte detective onderzoek doen door met mensen te praten. Hij begrijpt weinig van mensen en kan niet tegen de aanwezigheid van vreemde mensen, dus dit is een hoge drempel waar hij overheen zal moeten stappen. Omdat hij er niet tegen kan deze mysterie onopgelost te laten doet hij wat nodig is om de nodige stappen te nemen om de moord op de hond te onderzoeken. Hij past aangeleerde werkwijzen toe die hem helpen in zijn dagelijks leven om zich nu in de nieuwe situaties te kunnen redden en die hem nu helpen om zich zelfstandig in de wereld te navigeren en dingen te doen die voor hem onmogelijk leken.

Benieuwd geworden? Bekijk een inkijkexemplaar van het boek.
Luister naar een luistervoorbeeld van het boek in het Nederlands.

Te koop bij Bol.com

Verteller

De stem van de verteller past perfect bij de jongen die dit verhaal aan het vertellen is. Ik vind deze versie een goed waard.

Mijn mening

Ik vind dit een heel mooi boek, zeker een aanrader. Op een mooie wijze wordt het leven van Christopher beschreven. Het geeft je inzicht in een jongen die “anders is” en de houding die hij van zijn omgeving nodig heeft om te kunnen functioneren. Maar het verhaal is juist heel mooi, omdat hij zich in het diepe stort. Op een rationele wijze heeft hij al zijn opties onder de loep genomen en één voor één weggestreept waarmee hij niet kan leven. Hij moet dus een reis maken waarbij hij al zijn angsten onder ogen zal moeten komen om een leven voor zichzelf te creëren.
Het verhaal is heel goed geschreven en de gedachtegangen van Christopher komen zeer inzichtelijk aan de orde. Omdat Christopher erg veel van wiskunde houdt, komen er ook prachtige wiskundige aspecten en/of ideeën aan de orde die heel interessant zijn en uitgebreid worden uitgelegd. Zo vind ik het vraagstuk over een quiz erg interessant. Hierbij kreeg de deelnemer de keuze uit drie deuren. Achter één deur staat een auto die de deelnemer kan winnen. De kansberekening en wat de deelnemer dus vanuit die berekening het beste kan doen is erg interessant.

Het is mooi hoe de jongen naar de wereld kijkt voordat hij zijn angsten onder ogen probeert te komen om dingen te doen die voor hem onmogelijk lijken. Aangezien het voor hem onmogelijk is om zich door een ruimte met vreemde mensen te bewegen zonder compleet in te storten of door het lint te gaan, verandert hij de wijze waarop hij naar de situatie kijkt. Hij maakt van de situatie een puzzel, want hij houdt van puzzels, en vertrouwt volledig op het feit dat hij heel slim is. Hij weet dus zeker dat hij deze puzzel op kan lossen en daardoor weet hij ook dat hij kan doen wat nodig is (in dit geval is dat dus door een ruimte bewegen vol vreemde mensen om van A naar B te komen). Waar nodig stelt hij een rode streep voor in zijn hoofd die hij kan volgen en loopt hij op de ritme van de woorden links/rechts en marcheert hij zich door een ruimte waarin hij normaal gesproken volledig zou instorten. Het is erg mooi om te ervaren hoe Christopher zich op deze reis staande weet te houden en zijn grenzen hiermee enorm verlegt. Hij leert hiermee wat nodig is om straks daadwerkelijk naar de universiteit te kunnen gaan (wat anders absoluut niet zou kunnen door zijn beperkingen) en later zelfs zelfstandig te kunnen leven.

Hoewel dit boek voor Young Adult is bedoeld vind ik het een aanrader voor iedereen, want Christopher leert je ook hoe onbegrijpelijk mensen vaak communiceren. Een opdracht als “wees stil” is voor hem erg lastig uit te voeren, want hij wil weten hoe lang hij stil moet zijn. Als je zegt: “Zeg een half uur lang helemaal niks”, dan is dat beter te begrijpen voor hem. Als je alleen maar “wees stil” zegt, zal hij je eigenlijk eerst moeten vragen hoe lang hij stil moet zijn, voordat hij de opdracht uit kan voeren, maar dat kan hij niet doen, want hij moet stil zijn en deze twee feiten brengen hem totaal van slag. In het geval van volwassenen ervaar ik zelf ook vaak dit probleem wanneer je kinderen een opdracht geeft. Wat dacht je van “ga aan het werk”. Heb je voordat je deze opdracht gaf de kinderen wel uitgelegd wat “aan het werk gaan betekent”? Het lijkt heel simpel, maar als een kind dit nog niet heeft geleerd, kan deze opdracht alleen maar onrust geven.

 • Weet je kind waarmee het moet gaan werken?
 • Snapt een kind alles om het (bijna) succesvol te kunnen doen?
 • Wat te doen als het kind er niet uitkomt of hulp nodig heeft?
 • Wat te doen als het kind klaar is?

Het is dus beter om in plaats van de opdracht “ga aan het werk”, deze stappen te doorlopen. Laat het kind herhalen wat er van hem/haar wordt verwacht en dan pas kan het “aan het werk gaan”.
“Ruim je kamer op” is ook zo’n lastige opdracht. Na al die jaren som ik nog steeds de stappen op die mijn jongens moeten doen als ze “hun kamer moeten opruimen”, anders vind ik al hun speelgoed, spullen en kleren onder hun bed….
Een goed boek dus voor alle ouders!

Ik geef dit boek 5 van de 5 sterren.

Bekijk mijn overzicht met nog meer Young Adult boeken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

 • Bol.com: E-book, luisterboek (luisterboek gratis in Kobo Plus voor abonnees), hardcover en paperback in het Nederlands.
 • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
 • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
 • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
 • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
 • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
 • Itunes: E-book in het Nederlands en luisterversie in het Engels.
 • Audible: Audio-avontuur in het Engels.
Recensie: Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht is een leuk boek over kinderen met autisme en het overwinnen van de angsten.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *