Sluit alle deuren

Titel: Sluit alle deuren
Titel Engels: Lock Every Door
Genre: Psychologische thriller
Schrijver: Riley Sager 
Verteller: 
Christel Schimmel
Engelse vertellers: Dylan Moore
Uitgeverij: AmboAnthos
Duur van het boek:
10 uur 53 minuten
Duur van het Engelse boek : 10 uur 26 minuten

Het verhaal van Sluit alle deuren

Dit is een psychologische thriller die hier en daar aanvoelt als een horror over een appartementencomplex het Bartholomew in Manhattan, New York.
Jules Larsen heeft een dieptepunt bereikt. Ze is plotseling ontslagen en eenmaal (vroeg) thuis aangekomen ontdekt ze hoe ontrouw haar vriend is terwijl ze hem met één van zijn studiegenoten betrapt. Nu heeft ze dringend werk en een woning nodig aangezien de woning van haar (inmiddels) ex-vriend is.
Tot haar verbazing stuit ze op de meest geweldige baan die er bestaat: huisoppas in het exclusieve appartementencomplex Het Bartholomew. Aan het einde van iedere week zal ze contant een smak geld ontvangen. Ze hebben de komende drie maanden een oppas nodig voor het appartement. Op deze wijze zijn al haar problemen opgelost en aan het einde zal ze meer dan genoeg geld bijeen gespaard hebben om verder te kunnen met haar leven. Wat een buitenkansje!
Er zijn maar een paar regels: geen bezoek ontvangen, elke avond in het appartement doorbrengen en de andere bewoners niet aanspreken.
Zij is niet de enige oppasser. Ze maakt kennis met Ingrid die onder haar woont, maar Ingrid weet niet wat ze van deze situatie moet vinden. Ze voelt zich bang in haar woning en heeft het gevoel dat niet alles is zoals hen is verteld. Wanneer Jules een gil hoort in de woning van Ingrid gaat ze gelijk naar haar toe, maar Ingrid gedraagt zich heel vreemd. Ze zegt dat er niets aan de hand is, maar Jules gelooft haar niet. De volgende dag is Ingrid verdwenen. De manager van het complex zegt dat ze er halsoverkop vandoor is gegaan en nog net de sleutels op de vloer bij de ingang heeft gegooid, maar ze reageert ook niet telefonisch op de berichten van Jules…..
Wat volgt is een spannende zoektocht van Jules. Wat is er met Ingrid gebeurd en wat is er mis in het Bartholomew? Wat is er waar van alle horrorverhalen over de geschiedenis van dit wooncomplex? Is deze baan dan toch te mooi om waar te zijn?

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment.

Te koop bij Bol.com

Verteller

Dit is het derde boek dat ik luister van deze Nederlandse verteller en tot nu toe vind ik haar uitvoeringen of een matig/voldoende of een voldoende – waard. In dit geval vind ik het weer een voldoende – waard. Ik vind de klemtoon van de verteller aan het einde van haar zinnen niet zo fijn (hoewel ze het al wel veel beter doet bij dit boek). Haar stem klinkt vaak overdreven zeurderig of zielig en dat vind ik jammer.

Mijn mening

Dit een goed boek, een absolute aanrader!
Het verhaal is lekker spannend en biedt een enge setting. Veel komt aan de orde waarbij je een soort milde horror gevoel krijgt, zoals het behang met patroon van enge gezichten die naar je kijken of lijken te gillen, gargoyles aan de muren van het gebouw, mysterie omtrent ongelukken en zelfs moorden in de geschiedenis van dit gebouw en vreemde geluiden.

Het verhaal wordt verteld in twee tijden: toen en nu.
Nu ligt Jules in het ziekenhuis en vertelt ze haar verhaal. Ze hoopt overtuigend over te komen, want ze weet dat haar verhaal te vreemd klinkt om geloofwaardig te zijn.
De momenten dat ze vertelt beleven we het verhaal (van toen) alsof het zich nu afspeelt en dat maakt het verhaal extra spannend. Ook keren we steeds terug naar het nu en voordat we weer “haar verhaal” te horen krijgen, krijgen we mee hoeveel dagen het geleden was. Je weet dus al vanaf het begin dat Jules is aangereden voor het hotel en dat ze op de vlucht was. Nu vertelt ze waarom ze op de vlucht was en beetje bij beetje komen we dichter bij de waarheid.

In dit verhaal vind ik niet echt dat er sprake is van voorspelbaarheid. Je weet al dat er wat mis is en genoeg valt al vanaf het begin zelf uit te vogelen door de bewoordingen van de personages. Wanneer Jules aan het einde van het verhaal deze dingen ontdekt vind ik het dan ook helemaal niet storend. De weg ernaar toe vond ik al spannend zat. Wel vond ik de personage Jules hier en daar behoorlijke oogkleppen voor hebben. Haar situatie zou heel anders zijn geweest als ze wat meer haar hoofd had gebruikt, maar tja ze komt in elk geval wel geloofwaardig over (niet alle mensen denken altijd even goed na denk ik dan maar).
Verder zit het verhaal prima in elkaar en je leert Jules als personage goed kennen.
De schrijfstijl is heel fijn en je wordt als het ware meegezogen tot het moment van de waarheid. De spanning wordt goed opgebouwd en je aandacht wordt vastgehouden totdat je hoort dat het verhaal helemaal is afgelopen. Wel heb ik als minpunt dat dit verhaal veel onderdelen uit andere bekende verhalen (die ook verfilmd zijn) heeft. Hoewel ik heerlijk van dit boek heb genoten wil ik wel aankaarten dat ik dit verhaal niet origineel vind.
Ik geef dit boek 4,5 van de 5 sterren.

Bekijk ook mijn lijst met andere thrillers.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Sluit alle deuren is een psychologische thriller van Riley Sager en voelt soms aan als als een horror verhaal.

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *