Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar

Titel: Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar
Titel Engels: The Lost Diaries of Adrian Mole 1999-2001
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Sue Townsend 
Verteller (Nederlands): Erik van der Horst
Verteller (Engels): Daniel Coonan
Duur van het boek (Nederlands): 5 uur 21 minuten
Duur van het boek (Engels): 6 uur 17 minuten
Alle luisterboeken uit deze Adrian Mole serie:

  • Het geheime dagboek van Adriaan Mole, 13¾ jaar
  • De groeipijnen van Adriaan Mole
  • Bekentenissen van Adriaan Albert Mole
  • Adrian Mole From Minor to Major (een omnibus van de eerste 3 delen + het verhaal Adrian Mole and the Small Amphibians)
  • Adrian Mole: De Junglejaren
  • Adrian Mole: De cappuccino-jaren
  • Adriaan Mole en de massavernietigingswapens
  • De gevonden dagboeken van Adriaan Mole, 33⅓ jaar
  • Adrian Mole: The Prostrate Years

Het verhaal van Het geheime dagboek van Adrian Mole

Het leven van deze puber jongen wordt op een leuke en bijzondere wijze gebracht door middel van zijn dagboek. Ruim een jaar lang komt zijn leven goed beschreven aan bod in zijn dagboek. Je leeft mee met hem in zijn puberteit, terwijl er ontzettend veel gebeurt in zijn leven. Zo heeft hij behoorlijk last van zijn ouders die knallende ruzie hebben. En dan komen ze tegen hem zeuren dat hij op zulke momenten zijn muziek veel te hard draait!
Hij leeft in zijn eigen wereld en heeft grote oogkleppen voor en is daarom ook niet goed op de hoogte van wat er daadwerkelijk om hem heen gebeurt. Zo ziet hij hoe behulpzaam zijn moeder en de buurman voor elkaar zijn, terwijl de vrouw van de buurman ‘s avonds in het donker in de tuin de bomen aan het snoeien is. Ze schijnt daarbij goed in de gaten te houden dat haar man bij zijn moeder “op bezoek is”. Adrian Mole vindt zichzelf een intellectueel, terwijl de mensen om hem heen het sneu voor hem vinden omdat hij er ook niets aan kan doen dat hij niet alles begrijpt.
Het is grappig om te ontdekken hoe hij op alles reageert. Omdat hij de gebeurtenissen meestal niet goed door heeft is zijn reactie dan ook vaak ongepast, maar zelf voelt hij zich volkomen in zijn element.
Ik vind het verhaal heel bijzonder, omdat hoewel het leven van deze jongen erg zwaar is: (het gezin heeft weinig geld, energie wordt zelfs afgesloten, ouders hebben behoorlijke huwelijksproblemen, hij wordt vaak bedreigd en ook met regelmaat beroofd. Adrian moet zelfs een bijbaantje nemen om de geweldplegers regelmatig te betalen. En toch heeft hij ook veel geluk in zijn leven en is hij in zekere mate “gelukkig”. Veel gelukkiger dan je mag verwachten met al zijn problemen. Het spreekwoord: het geluk is met de domme past echt perfect bij dit boek!
Verder komt zijn uiterlijk (enorme puisten) en onzekerheid veel aan bod. Ook zijn seksuele gevoelens die zich ontwikkelen tijdens zijn puberteit komen op een grappige wijze aan bod. Vaak beschrijft hij het vreemde gevoel die hij ervaart. Ook dat wordt vaak vanuit zijn onwetendheid beschreven. 

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment.

Bekijk hieronder de musical trailer van het boek (in het Engels). Ik vind de tekst van het lied bijna net zo grappig als het boek.

Te koop bij Bol.com (luisterboek is gratis in Kobo Plus voor abonnees).

Verteller

Ik ben begonnen met de Engelse versie, maar na een paar uur ben ik op de Nederlandse versie overgestapt om het verschil te ervaren en die vond ik bijna even goed als de Engelse versie. Wat begrip betreft vond ik de Nederlandse versie zelfs beter, want de redenatie van Adrian voor zijn gedrag en de gebeurtenissen om hem heen zijn vaak zo vreemd dat het verhaal in het Nederlands volgen beter is om te begrijpen.

Mijn mening

Ik vind het een leuk boek. Er komen veel zware onderwerpen aan bod die allemaal zeer luchtig worden gebracht. Veel dingen zijn ook volkomen absurd. Het voelt aan als een boek van “de boomhut met zoveel verdiepingen”, maar dan nu gemixt met het onderwerp puberteit en hoe zwaar het leven kan zijn.
De rol van de vrouwen zijn allemaal behoorlijk bijzonder. Eigenlijk worden alle vrouwen erg sterk beschreven en zijn de mannen behoorlijk zielig. Sterker nog… de vrouwen kunnen zelfs angstaanjagend uit de hoek komen en zelfs de gemeenste pestkoppen doen het in hun broek als hun paden zich kruisen met een woedende (bejaarde) vrouw!
Sommige onderdelen zijn niet herkenbaar voor de Nederlandse jeugd. De Engelse munteenheden spelen een grote rol in dit boek, vooral omdat het gaat om iemand die op de centjes moet letten. Bepaalde schoolvakken die wij niet doorgaans hebben op school, het iedere dag eten krijgen van school en zo zijn er meer onderdelen in het dagelijks leven van Adrian Mole die voor Nederlandse kinderen niet van toepassing zijn.

Bekijk hier meer leuke luisterboeken voor kinderen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Het geheime dagboek van Adrian Mole 13 3/4 jaar is deel 1 van een kinderboekenserie over een jongen in de puberteit. Vanaf 12 jaar.

Ik heb het boek in het Nederlands en Engels geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *