Mathilde

Alles over luisterboeken

Mathilde

Titel: Mathilde
Genre: Roman
Schrijver: Leïla Slimani
Verteller: 
Chava voor in ’t Holt
Uitgeverij: 
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Duur van het boek:
9 uur 35 minuten
Alle boeken van deze Het land van de anderen serie:

  • Mathilde

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Ik betaal 15 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Ook heb ik de account van mijn moeder aan mijn gezinsabonnement gekoppeld en kan zij ook zoveel boeken luisteren als ze maar wil. Hetzelfde geldt voor mijn twee kinderen. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 12 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal van Mathilde

Dit is het eerste deel van de trilogie Het land van de anderen. Het verhaal is gebaseerd op de eigen familiegeschiedenis van de schrijver. Haar oma komt uit de Elzas, een opa uit Marokko, en haar moeder groeide op, op het arme boerenbedrijf van haar ouders maar ze werd toch de eerste vrouwelijke gynaecoloog van Marokko.

Dit boek gaat over het leven van een westerse vrouw tijdens een moeilijke periode in de geschiedenis van Marokko.
We volgen de Franse Mathilde die tijdens de Tweede Wereldoorlog is getrouwd met een Marokkaanse man. Na de oorlog vertrekt ze in 1946 naar Marokko. Ze gaan samen op zijn familieboerderij in een klein dorpje wonen.
Al snel wordt duidelijk hoe groot de kloof is tussen haar verwachtingen en haar nieuwe leven in een cultuur waar ze vooraf vrijwel niets van af wist.
Mathilde is een jonge meid die met Amine trouwde omdat ze in hem een avontuur zag, om dan te ontdekken dat dit niet het avontuur was waar ze op had gehoopt.
Dit is een verhaal over een liefde die constant op de proef wordt gesteld, over een vrouw die geheel afhankelijk is van haar man terwijl hij ontzettend hard zijn best doet om een goede man te zijn en wat van zijn leven te maken.
Samen vechten ze tegen de armoede waarin ze zich bevinden en Mathilda probeert zichzelf staande te houden in een maatschappij waarbij de mannen een dominante rol innemen. Zij heeft genoeg in haar mars en wil ook betekenis geven aan haar leven en haar bestaan. Ze wil iets bereiken in haar leven.
Dit is ook een verhaal over het maken van keuzes en leven met die keuzes, ook al hebben de gevolgen ervan anders uitgepakt dan waar je op had gehoopt.
Daarnaast speelt dit beladen familieverhaal zich af tegen de achtergrond van een broeierige onafhankelijkheidsstrijd van protectoraat Marokko tegen Frankrijk.
Er is steeds meer verzet tegen “de kolonisten” die de baas spelen en alle rechten in handen hebben. Mathilde en haar man Amine houden zich afzijdig wat de onafhankelijkheidsstrijd betreft. Ze richten zich vooral op zichzelf en hun familieboerderij en proberen zo goed mogelijk voor de mensen om heen te zorgen, maar wat te doen als de strijd tenslotte ook hun woongebied bereikt?

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment.

Te koop bij Bol.com (Luisterboek is gratis voor abonnees in Kobo plus).

Verteller

Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Het is een goed verhaal en zeer interessant om te lezen en in te leven in het leven van een vrouw in een andere periode en in een ander cultuur.
Het verhaal wordt heel mooi beschreven door de schrijver en hoewel er veel gevoelige onderwerpen aan bod komen weet de schrijver ze mooi te schrijven zonder veroordelingen. Ze brengt de situaties vanuit verschillende personages aan bod met hun eigen emoties, maar toch kan je als lezer/luisteraar je prima inleven in ieder personage ook al hebben ze tegengestelde belangen.
Het verhaal biedt vooral een inkijk in het leven van deze familie, waarbij het verhaal vanuit de verschillende familieleden wordt belicht, waardoor je het standpunt van de verschillende familieleden goed kan begrijpen zelfs al staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Natuurlijk bekijk je dit verhaal vanuit je eigen normen & waarden en verwachtingen, maar toch weet de schrijver dit verhaal zo te belichten dat je eigen mening er op dat moment niet toe doet. Je kan het zien als een kijkdoos. Je kijkt via verschillende plekken naar binnen, maar hoeft verder niets te doen of te zeggen over wat je hebt gezien. Je hebt er alleen ervaring en kennis mee opgedaan.

Ik vond dit een mooi verhaal en bijzonder om te hebben gelezen, maar toch kies ik ervoor om niet verder te gaan met deze serie (leuk om eens te lezen, maar niet mijn type genre). Ik zou dit boek 4 van de 5 sterren geven.

Bekijk ook mijn lijst met 10 leuke boeken om in een maand te lezen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Storytel: Nederlandse luisterversie.
  • iTunes: E-book in het Nederlands.
  • Bol.com: Ebook, luisterboek (gratis in Kobo Plus voor abonnees) en hardcover in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Nederlandse luisterversie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *