Flashback

Titel: Flashback
Genre: Psychologische thriller
Schrijver: SJ Watson
Verteller: 
Dieuwertje Blok
Uitgeverij: 
AmboAnthos
Duur van het boek: 
10 uur 46 minuten

Het verhaal van Flashback

Dit verhaal gaat over een mysterie. In dit dorp is in het verleden iets gebeurd met drie meisjes. Eén meisje (Sadie) is verdwenen. Ze is waarschijnlijk van huis weggelopen. Een ander (Daisy, vriendin van Sadie) is in zee gesprongen en heeft zo zelfmoord gepleegd. Drie jaar geleden is nog een meisje verdwenen. Zij is ook waarschijnlijk van huis weggelopen. Een vrouw, filmmaker van beroep, is vastberaden uit te zoeken wat er was gebeurd. Ze maakt een film over dit dorp en de insteek van de verdwenen meisjes is natuurlijk erg interessant.
Mondjesmaat krijgen wij wat meer informatie over dit dorp, de bewoners en de verdwenen meisjes. Wat we wel weten is dat één van de meisjes vroeger op een strand ver weg was gevonden zonder haar geheugen. Toen ze op het strand bij bewustzijn kwam wist ze één ding zeker: ze is bang en wil niet gevonden worden!
Ondertussen lijkt de geschiedenis zich te herhalen. De meisjes in het dorp zijn niet veilig!

Je krijgt het verhaal aangeboden in twee tijden: toen en nu. Het verhaal van nu is het belangrijkst, maar de delen van “toen” geven je extra informatie waarmee je meer begrijpt over het verhaal. Beetje bij beetje wordt het één en ander onthuld.

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment.

Te koop bij Bol.com (luisterboek is gratis voor abonnees in Kobo plus).

Verteller

De uitvoering van deze verteller is goed. Haar stem geeft heel duidelijk de hulpeloosheid weer van de hoofdpersonage. Ik zie dat de Engelse versie van dit verhaal uit meer vertellers bestaat. Ik begrijp alleen niet hoe dat meer toevoegt, aangezien we het verhaal vooral vanuit één persoon aangeboden krijgen. Misschien gaat het om korte delen uit dagboeken en rapporten?

Mijn mening

Het is lastig om in te komen in dit boek omdat je nog maar zo weinig weet. Wel is het verhaal erg spannend, maar je weet eigenlijk helemaal niet waarom het zo spannend is door gebrek aan informatie.
De schrijver weet een prima sfeer van geheimzinnigheid en gevaar te creëren. Je voelt hoe weinig de hoofdpersoon weet en hoeveel gevaar ze loopt omdat ze geen idee heeft wie ze precies is, wat ze hier vroeger heeft beleefd, wat er nu aan de hand is en nog belangrijker: wie ze kan vertrouwen!
Het verhaal voelt als een psychologische thriller. Je zit in het hoofd van de hoofdpersoon die wanhopig op zoek is naar haar verleden. Ze voelt zich schuldig en is ervan overtuigd dat zij de dood van haar jeugdvriendin op haar geweten heeft. Daarnaast weet ze dat hen iets vreselijks is aangedaan, maar wat dan? En door wie?
Je voelt hoe radeloos ze is terwijl ze zich een weg baant door alle geheimen in het dorp en haar geheugenverlies. Je voelt je met haar verbonden, omdat jij samen met haar oploopt tegen een muur van wantrouwen en leugens.
Dit verhaal biedt een bijzonder gevoel van spanning. Je voelt als het ware de ratten door het enge huis drentelen terwijl ze met gevaar voor eigen leven op zoek is naar de waarheid. Het is alleen jammer dat de schrijver dit alleen bij korte momenten aanbiedt om dan weer terug te vallen in hetzelfde patroon van niets weten en geen vooruitgang bieden.

Ik zou dit verhaal 3 of 4 van de vijf sterren geven. Een ruimvoldoende dus. Ik vind het verhaal lekker spannend, maar het is wel een tikkeltje voorspelbaar. Zodra je meer weet over het verhaal, weet je al gelijk hoe de vork in zijn steel zit wat de hoofdpersoon betreft. Alleen rest dan nog de vraag wie dit alles op het geweten heeft en ook daarbij is het geen verrassing wanneer je bij het plot komt. Daarnaast komt het verhaal best langzaam op gang.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Bekijk ook mijn lijst met 10 leuke boeken om in een maand te lezen.

Recensie Flashback

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *