De storm

Titel: De storm
Genre: Literaire roman
Schrijver: Jens Christian Grøndahl
Verteller: 
Louis van Beek
Duur van het boek: 
5 uur 31 minuten

Het verhaal

Dit is een roman over een man die terugkijkt op zijn leven en vooral zijn eigen rol als echtgenoot en vader beoordeelt. Hij bevindt zich in een storm (niet alleen als een natuurlijk fenomeen), die alsmaar erger wordt. Hoewel hij normaal gesproken in zichzelf gekeerd leeft, treedt hij nu juist naar buiten en staat hij de mensen bij die belangrijk zijn voor hem.
Adam Huus staat op het punt zijn leven in Kopenhagen achter te laten. Hij en zijn vrouw rijden naar Jutland waar zij de zorg voor haar vader op zich zal nemen. Ze heeft daar zelfs haar baan voor opgezegd! Zelf baalt hij enorm van deze situatie. Hij was erg trots op de carrière van zijn vrouw en hij ziet het nut van haar offer niet in. Haar vader kan haar niet eens meer herinneren! Hij kan toch net zo goed naar een verzorgingstehuis gaan?!

Adam denkt veel na over zijn leven en de keuzes die hij heeft gemaakt. Hij vergelijkt het heden met de keuzes die hij in het verleden heeft gemaakt. Zijn dochter is volledig ontspoord. Hij heeft al vijf jaar geen contact meer met haar gehad en nu wordt hij plotseling door haar vriendin gebeld. Zijn dochter vliegt van land naar land, omdat ze overtuigd is dat ze wordt achtervolgd. Daarnaast lijkt het erop dat ze zich bezig houdt met praktijken waarvan hij haar graag zou willen redden. In hoeverre is hij schuldig aan deze drama in haar leven? Zou haar leven nu anders zijn als hij niet bij haar moeder was weggegaan of als hij meer oog voor haar had gehad na de scheiding?

Hij houdt nog steeds ontzettend veel van zijn tweede vrouw. Samen hebben ze een volwassen zoon. Het leven van zijn zoon lijkt ook verre van perfect. Zijn eigen band met zijn zoon is ook niet bepaald geweldig. Als schrijver heeft hij zich te veel in zichzelf teruggetrokken waarbij hij niet de ideale vader is geweest voor zijn zoon. Dat valt nu onder andere terug te zien in de hechte band tussen zijn zoon en zijn vrouw. Zijn eigen band met zijn zoon oogt daarbij maar heel matig.

Adam kijkt dus vooral terug op zijn leven met een kritische blik, waarbij hij zijn eigen besluiten en daden onder de loep neemt. Dit alles speelt zich in hem af terwijl hij zich middenin een storm bevindt. Er woedt niet alleen een natuurlijke storm, waar ze met de auto doorheen rijden (aan het begin van het boek), maar er is ook een storm in zijn leven gaande. Alles lijkt op zijn kop te staan. Zijn schoonvader, vrouw, zoon en dochter maken zeer moeilijke momenten in hun levens mee en hij probeert te helpen waar hij kan. Vooral nu moet hij alles op alles zetten om zijn dochter te helpen, terwijl hij daarnaast aanwezig probeert te blijven om zijn vrouw te ondersteunen.
Uiteindelijk wordt zijn storm verergerd wanneer hij zijn mening uit over het handelen van zijn beste vriend en uitgever. Maar gelukkig woedt die storm vooral op sociale media, waar hij zich absoluut niet bevindt.

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment.

Verteller

De stem van de verteller is prettig. Zijn stem past goed bij de gevoelige situaties in het boek. Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Dit is een mooi verhaal over een man die verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden. De wijze waarop hij zichzelf volledig aan je bloot geeft en zijn verhaal doet pakt je volledig in. Adam Huus is een in zichzelf gekeerde man op leeftijd. Hij beschrijft zichzelf als iemand die geen belangrijke rol speelt in het leven. Zijn vrouw heeft een grotere waarde voor zijn gezin en voor het leven in het algemeen. Hij koppelt hier verder geen emotionele waarde aan, hij vertelt je alles zo open en neutraal mogelijk.
Dit verhaal gaat over geconfronteerd worden met problemen en de schrijver weet op een heel gevoelige, maar zeer geloofwaardige en meeslepende wijze aan jou als lezer te laten zien hoe Adam zijn storm doorstaat. Hierbij komen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: het ouderschap, ontspoorde kinderen, scheiden, ouder worden, dementie, seksuele intimidatie en vergrijpen (#MeToo). Er zitten heel veel lagen in het verhaal. Je moet het dan ook zeker niet zien als een avontuur die wordt afgerond. Het is meer een inkijk in het leven van deze man. We zitten in zijn hoofd en ervaren deze beproevingen.

De schrijver gebruikt veel beschrijvende woorden in de zinnen en de wijze waarop hij schrijft pakt je volledig in. Het verhaal is geschreven vanuit de eerste persoon, maar het voelt alsof je in het hoofd van de schrijver zelf zit. Het voelt intiemer dan bij de meeste boeken.

Ik vind dit boek prachtig, maar vind het net geen aanrader, maar ik kan me ook niet voorstellen dat je spijt zal hebben van je keuze wanneer je aan dit boek begint. Van de 5 sterren zou ik het 4 sterren geven (en bij 5 sterren zou ik iets een aanrader noemen).

Het verhaal kwam zo levensecht op me over dat toen ik het boek uit had, ik gelijk de schrijver ging Googlen. Ik vroeg me af of dit verhaal op momenten in zijn eigen leven was gebaseerd.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie De storm

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel (maar nu is alleen de Nederlandse versie nog beschikbaar). Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *