Bloemen van de duisternis

Nederlandse titel: Bloemen van de duisternis
Engelse titel: Flowers of Darkness
Genre: Literaire roman, fantasy & Sci-Fi
Schrijver: Tatiana de Rosnay
Verteller:  
Tanneke Hartzuiker
Verteller Engels: Saskia Maarleveld
Duur van het boek: 
8 uur 02 minuten
Duur van het Engelse boek: 9 uur

Het verhaal

Dit is een roman die zich afspeelt in de nabije toekomst. De Brexit wordt genoemd, maar het klimaat is totaal veranderd, waardoor hittegolven aan de orde van de dag zijn en bloemen, honing en groente/fruit (bijna) niet meer te verkrijgen zijn. De wereld ziet er totaal anders uit.
Robots, drones en andere AI spelen een grote rol in het verhaal.

Het verhaal gaat over Clarissa. Zij is bij haar tweede man weggegaan en het valt haar niet mee om op eigen benen te staan. Ze heeft het geluk om als schrijver in een gloednieuw appartement te mogen wonen, maar zodra ze er woont (nadat ze haar contract zonder te lezen heeft getekend!) merkt ze de nadelen. In alle kamers, op de w.c. na, hangen camera’s. Ze moet iedere dag in de spiegel naar een hoek kijken waar haar waarden worden opgemeten zodat ze haar gezondheid kunnen bijhouden en ze moet iedere dag de pillen slikken die ze haar geven.
Verder heeft ze een persoonlijke assistente in de vorm van een AI die voor haar zorgt en die de volledige controle heeft over haar gehele appartement.

Al snel blijkt haar thuissituatie verre van ideaal te zijn. Ze is verplicht om haar gezondheid check iedere dag voor de spiegel te doen. Ze mag dit niet weigeren. De camera’s moeten iedere dag hun werk kunnen doen, ze mag er geen tape overheen plakken. Als ze dat toch doet staat er gelijk iemand voor haar deur. Ze heeft het gevoel dat iemand haar bespiedt. Haar kat reageert vaak angstig en het lijkt alsof hij een aanwezigheid opmerkt. Clarissa vermoedt dat de instelling van dit speciale appartementencomplex een eigen agenda heeft met de woning en de inwoners, maar ze kan niet begrijpen wat dat is. Ze is niet de enige die dit vermoedt! Nu wordt het tijd om bewijzen te verzamelen, want ze laat dit niet zomaar gebeuren!

Ondertussen blijft haar man aan haar trekken. Hoe kan ze hem na al die jaren de rug toekeren? Na alles dat ze hebben meegemaakt!
Clarissa weigert hem alweer een nieuwe kans te geven. Ditmaal is het anders. Hij is ditmaal over een grens gegaan.

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment.

Verteller

De stem van de verteller is erg prettig. Haar stemmen voor de andere personages zijn meestal heel fijn en vaak ook wel herkenbaar, maar ze weet ze niet altijd vast te houden en dan raak je in de war omdat je niet weet wie aan het woord is. Dit gebeurt gelukkig niet vaak. Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Ik vind dit een mooi verhaal. Het is zeker een aanrader, maar ik denk niet dat iedereen dit verhaal zal kunnen waarderen.

Je kijkt uit naar het plot omdat de opbouw ernaar toe vol met bijzondere gebeurtenissen is. Daarnaast speelt een tweede verhaallijn zich af in het recente verleden. Zij is weg bij haar man, maar waarom? Wat heeft ze over hem ontdekt? Je bent bijna het hele verhaal bezig dat te ontdekken.

Het verhaal is erg goed geschreven. Het komt snel op gang en de schrijver heeft een aantrekkelijke schrijfstijl.
Het is mooi hoe in het verhaal wordt beschreven wat Clarissa heeft meegemaakt waardoor ze haar eerste boek ging schrijven. Het wordt heel meeslepend en inspirerend gebracht. Je leeft sterk mee met Clarissa en hoopt samen met haar te ontdekken wat er aan de hand is in haar appartement, maar tegelijkertijd begin je ook te twijfelen aan de hele situatie. Je kan er zelf ook niet je vinger op leggen. Waar de meeste verhalen best voorspelbaar zijn en je al uren hebt zien aankomen hoe het verhaal waarschijnlijk af gaat lopen heb je voortdurend het idee dat je op een verkeerd spoor zit of zelfs op een verkeerd spoor bent gebracht omdat je zo diep meeleeft met Clarissa. Met nog geen 45 minuten meer te gaan in het verhaal kan ik het einde nog steeds niet goed raden. Wat een heerlijk gevoel! Ik zal me dus moeten laten verrassen.

De setting van het verhaal vind ik erg bijzonder. Het verhaal geeft een kijkje in hoe onze wereld eruit zou kunnen komen te zien als de klimaatveranderingen, die we nu al zien, blijven verergeren en als wij onze bijen niet kunnen helpen en redden.
De rol van AI (Artificial Intelligence) is heel rijkelijk beschreven en maakt het verhaal wel interessant.
De onderwerpen depressie en ontrouw spelen een grote rol in dit verhaal.

Ik vind dit boek een aanrader, maar er zijn wel enkele punten die voor een andere mening bij andere mensen kunnen zorgen:

  • Dit boek heeft een open einde. Aan de ene kant wordt het mooi en hartverwarmend afgerond, maar aan de andere kant blijf je met veel vragen zitten en worden verhaallijnen niet afgemaakt. Als jij zelf de antwoorden kan invullen op de vragen waar je mee blijft zitten dan is dit geen probleem. Het is best grappig, want in het verhaal vindt de personage ook dat als lezers haar schrijven met de vraag of ze haar boek wil uitleggen, ze vindt dat haar boek niet bij die lezers passen. Misschien was dat een hint naar het einde van dit verhaal?
  • Gezien het einde kijk je met andere ogen terug op het boek. Er is een grote opbouw die eigenlijk nergens heen leidt. Dit kan achteraf als een groot gebrek aan diepgang aanvoelen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie Bloemen van de duisternis

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel (maar nu is alleen de Nederlandse versie nog beschikbaar). Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *