Misleid door toeval

Nederlandse titel: Misleid door toeval
Engelse titel: Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets
Genre: persoonlijke ontwikkeling, economie en zakelijk
Schrijver: Nassim Nicholas Taleb 
Verteller: 
Sean Pratt
Duur van het boek: 
10 uur 3 minuten

Het boek

De schrijver probeert je met dit boek een perspectief te geven op het leven en met name je werkleven. Daarbij wordt vooral gekeken naar toevalligheid en hoe wij daar als mensen op reageren en waarden geven aan wat we zien en horen ten gevolge van deze toevalligheden.
Het boek kan je vernieuwende ideeën bieden als je nog niet vaak hebt stil gestaan bij toevalligheid.

Het wordt vanuit eerste-persoons perspectief aangeboden. De schrijver deelt zijn ideeën en ervaringen met je, maar hij doet dit vooral vanuit zijn beroep als trader met de inzichten en ervaringen die hij daarbij heeft opgedaan.
Hij probeert je bewust te maken van hoe je brein reageert op bepaalde aspecten en hoe het komt dat wij mensen ons van alles (laten) wijsmaken. Hij legt uit dat de toekomst onzeker en onberekenbaar is en dat je niet aan de hand van voorgaande ervaringen met zekerheid kan vaststellen hoe het er in de toekomst uit zal zien.

Na het lezen/luisteren van dit boek heb je een inzicht gekregen over de vraag: Wanneer is iets daadwerkelijk geluk of vaardigheid en wanneer is het simpelweg toeval?

Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Verteller

De stem van de verteller klinkt prima. Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard. Wel duren de pauzes tussen de hoofdstukken erg lang. Vaak duren ze zo lang dat ik het gevoel heb dat er wat mis is gegaan bij het afspelen en kijk ik op mijn telefoon of ik het boek opnieuw aan moet zetten.
De tempo waarop er wordt voorgelezen vind ik net iets te traag, hoewel hij het wel vermakelijk brengt. Toch heb ik (voor het eerst!) besloten om de snelheid op 1.25 te zetten in plaats van de normale voorleessnelheid.

Mijn mening

De eerste 43 minuten van het boek had ik graag overgeslagen. Het gaat dan vooral om uitleg over het boek en wat de schrijver nog meer wil zeggen over zijn boek. Daardoor begin ik alleen maar verward aan het boek in plaats van dat ik verrijkt ben door extra informatie. Mijn tip aan jou: sla dat gerust over.
De extra informatie aan het einde van het boek vond ik wel erg prettig en ook wel verrijkend.

Ik vond dit boek best waardevol om gelezen/geluisterd te hebben, hoewel ik bij sommige hoofdstukken wel moeite had om de essentie van zijn verhaal goed te begrijpen. Ook vond ik niet alle hoofdstukken op een logische wijze in het geheel passen.

De schrijver legt op een vermakelijke wijze uit dat toevallige gebeurtenissen ervoor kunnen zorgen dat mensen succes of juist tegenslag ervaren. Een succesvol persoon heeft zijn succes niet perse te danken aan hoe slim of goed hij is in zijn werk. Hij kan domweg geluk hebben gehad. Iemand die goed is in zijn werk door zijn werkhouding, kennis, intelligentie etc. hoeft niet perse zeer succesvol te zijn, omdat het geluk misschien niet aan zijn kant heeft gestaan. Hij is nog niet in een positieve zin geraakt door toeval en wie weet zal dit ook wel nooit gebeuren, maar hij heeft wel meer kansen dan iemand zonder geweldige kwaliteiten. Toch maakt de schrijver duidelijk dat meer kansen hebben niet betekent dat je ook echt het geluk zal hebben. Bij al zijn voorbeelden in het boek denk ik gelijk aan het gezegde: Het geluk is met de dommen!

Ik vond het einde erg mooi. De schrijver heeft geen kant-en-klare oplossing voor de problemen die hij schetst. Hij wil je alleen bewust maken. Sterker nog: hij laat je weten dat hij zelf ook niet immuun is voor bepaalde misleidingen en daar is hij zich van bewust. Hij doet erg zijn best om de misleidingen te herkennen en te ontlopen, maar het lukt hem ook niet altijd.

Ik vind dit boek best waardevol en ook zeker vermakelijk, maar er zijn wel enkele punten die voor een andere mening bij andere mensen kunnen zorgen:

  • De schrijver komt vaak vanuit de hoogte over en praat anderen naar beneden. Hij kan arrogant en belerend overkomen.
  • Het boek gaat vooral over het traden en daardoor kunnen grote delen van de tekst niet herkenbaar of toepasbaar zijn voor een ander.
  • Ik heb het boek in het Engels geluisterd. In de vertaling naar het Nederlands kan het zijn dat er wat verloren gaat, waardoor bepaalde stukken anders overkomen of juist onbegrijpelijk zijn.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie Misleid door toeval

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel (maar nu is alleen de Nederlandse versie nog beschikbaar). Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *