Het sleutelkruid

Titel: Het sleutelkruid
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Paul Biegel 
Verteller:  Gijs Scholten van Aschat
Duur van het boek: 3 uur 29 minuten

Het verhaal

Dit verhaal gaat over de oude koning Mansolein. Hij is zo oud, dat alleen het Sleutelkruid als wondermiddel hem kan redden. De Wonderdokter gaat op zoek naar het Sleutelkruid. Onderweg stuurt hij de dieren van het koninkrijk naar de koning toe. Het hart van de koning zal het niet lang meer volhouden. Als die het begeeft voordat hij met het Sleutelkruid bij de koning komt is alles verloren. De dieren kunnen hem hun verhalen vertellen. Deze verhalen houden de koning hopelijk lang genoeg in leven totdat hij terug is.
Iedere avond staat er een dier voor de deur van de burcht en krijgt de koning een nieuw verhaal te horen.
Het zijn mooie verhalen, ontroerend of juist erg bijzonder. Ze voelen vaak aan als een soort sprookje. 

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister naar een fragment van het boek.

Verteller

Deze verteller kan erg mooi vertellen. Zijn stemmen voor de verschillende personages klinken heel goed en ook bij het zingen heeft hij een mooie stem. De zangstukken worden met muzikale begeleiding gebracht en dat maakt het geheel prachtig af. Ik vind deze uitvoering een goed waard.

Mijn mening

Dit boek werd mij getipt door mijn zoontje van 10 jaar. Zijn meester leest het op dit moment voor op school. Laatst had hij ons al één van de verhalen verteld. Hij vond het boek erg mooi en gaf aan dat ik het hier op mijn website moest plaatsen omdat andere kinderen het ook vast zouden willen lezen of horen.

Dit boek is erg leuk en de verhalen zijn heel mooi. Ze passen prima bij het rode draad van het verhaal en vormen eigenlijk verhalen binnen een verhaal. Sommige verhalen gaan over een ander te slim af zijn, zoals de wolf die door een heks wordt aangevallen. Door slim te zijn weet hij zichzelf uit haar klauwen te redden. Zo komen er nog meer verhalen aan de orde over slim zijn, ook al gaat het niet steeds om een gevaarlijke situatie. Sommige verhalen zijn droevig en is de afloop heel zielig voor het dier dat zijn verhaal verteld.

De sfeer binnen het verhaal en binnen de losse verhalen komt duidelijk naar voren en wordt vol gevoel beschreven. Mijn zoontje geeft aan dat het boek beter geschikt is voor kinderen van zijn leeftijd (vanaf 10 jaar), omdat koning Mansolein bezig is te sterven en dat vindt hij te zielig voor jonge kinderen. Sommige verhalen zijn ook best droevig of zwaar. Zijn lievelingsverhaal was het verhaal over de ruziënde eenden (dit verhaal heeft hij aan ons verteld). Hij was er erg van onder de indruk omdat de eend ging hallucineren door het ruiken van een bloem. Hij vroeg ons of dat drugs was.
Dit boek is zeer geschikt als voorleesboek. Dit is het tweede voorleesboek (die op school werd voorgelezen) waar mijn jongste zoon thuis over heeft verteld en het inspireerde hem om één van de verhalen zelf thuis aan de eettafel te vertellen. Hij zei erbij dat hij zijn best deed om het verhaal levendig en als een sprookje te laten horen, net zoals zijn opa altijd verhalen vertelt. Dit was voor mij het teken om dit boek ook te lezen en het hier aan jullie te beschrijven. Als een boek mijn zoontje zo weet te raken en te inspireren dan wens ik dat ook aan andere kinderen toe. Een aanrader dus!

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Hardcover, luisterboek (luisterboek in Kobo Plus gratis voor abonnees) en E-book (E-book in Kobo Plus gratis voor abonnees)in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Ebook in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: E-book in het Nederlands (gratis e-book met fragmenten uit de drie met een Gouden Griffel bekroonde titels van Paul Biegel).
Recensie Het sleutelkruid

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel (maar nu is alleen de Nederlandse versie nog beschikbaar). Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *