Alaska

Titel: Alaska
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Anna Woltz 
Verteller: Job Bovelander, Esther Floor
Duur van het boek: 3 uur 30 minuten

Het verhaal

Dit is een verhaal over een jongen met epilepsie en een meisje met angst voor de kwade wereld als gevolg van een gewelddadige overval.
Beide kinderen starten dit jaar in de eerste van het voortgezet onderwijs. Alsof dat niet al spannend genoeg is, is de jongen bang voor de reacties van zijn klasgenoten op zijn epileptische aanvallen en het meisje wordt vanaf de eerste dag gepest (door de jongen zelf!).
Dit verhaal gaat over het omgaan met je leven zo goed en zo slecht als het op het moment is en het overwinnen van je angsten en (samen) verder gaan.

Het verhaal komt mooi op gang doordat het meisje, Parker, op de eerste schooldag ziet dat de jongen, Sven, het nieuwe baasje van haar hond Alaska is. Omdat haar broertje allergisch bleek te zijn voor de hond, heeft ze haar hond moeten afstaan. De hond zou opgeleid worden als hulphond. In dit geval is Alaska de hulphond van Sven geworden. Alaska redt keer op keer het leven van Sven tijdens zijn epileptische aanvallen.
Dit zou natuurlijk prachtig moeten zijn, maar Sven is een pestkop die haar het leven op school zuur maakt. ’s Avonds kent hij haar alleen maar als het meisje met de bivakmuts die bij hem komt inbreken om haar oude hond te knuffelen. Terwijl hij haar overdag op school pest, hebben ze ’s avonds diepgaande gesprekken over hun angsten.

Bekijk hier een inkijkexemplaar en/of luister naar een fragment.

Verteller

Het is erg fijn om dit verhaal van twee vertellers te horen. Ze doen het allebei erg goed en het is erg duidelijk wanneer Parker of Sven aan het woord is. Ik vind deze uitvoering een goed waard.

Mijn mening

Prachtig verhaal over omgaan met epilepsie op school, overwinnen van je angsten en elkaar bijstaan tijdens moeilijke momenten.
Deze schrijver kan een verhaal enorm mooi vertellen. Ze weet goed in de huid van de personages te klimmen en het verhaal duidelijk in geuren en kleuren over te brengen. Het is bijzonder hoe de schrijver Sven vanaf het begin als een jongen neerzet met wie je meeleeft, terwijl hij toch wel een pestkop is. Het geeft je een goed inzicht in het verhaal achter een pestkop, zonder dat hij door jou als lezer veroordeeld wordt. Het verhaal gaat op zich ook niet als hoofdzaak over pesten. Het laat meer zien hoever deze twee kinderen van elkaar vandaan staan en hoe zij het toch kunnen opbrengen om al hun angsten en boosheid te overwinnen om de ander bij te staan tijdens de moeilijkste momenten uit hun levens.
Dit verhaal is ontroerend, maar het wordt nergens zielig. Je zal ook zeker niet aan het huilen zijn bij dit verhaal, terwijl je toch prima meeleeft met de personages.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Hardcover, luisterboek (luisterboek in Kobo Plus gratis voor abonnees) en E-book in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: E-book in het Engels.
Recensie Alaska

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel (maar nu is alleen de Nederlandse versie nog beschikbaar). Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *