Mijn duistere Vanessa

Nederlandse titel: Mijn duistere Vanessa
Engelse titel: My Dark Vanessa
Genre: roman, psychologische fictie
Schrijver: Kate Elizabeth Russell 
Verteller: Grace Gummer
Duur van het boek (Engels): 16 uur 3 minuten

Het verhaal

Dit is een triest en donker verhaal over het leven van een 15 jarig meisje en haar ontwikkeling tot haar 35e.

Vanessa is 14 jaar wanneer ze haar ouders weet over te halen om naar een kostschool te gaan. Ze heeft een beurs gewonnen waarmee deze dure school betaald kan worden. Dit lijkt een geweldige kans te zijn voor haar. Het is al snel duidelijk dat Vanessa anders is dan de meeste kinderen. Ze maakt moeilijk contact met anderen en vertoont obsessief gedrag wanneer ze wel een vriendin weet te maken.
In haar tweede jaar staat ze er helemaal alleen voor (haar vriendin wil niet meer met Vanessa omgaan) wanneer haar leven een wending maakt. Eén van haar leraren, raakt stiekem onder tafel, haar been aan op een wijze dat haar duidelijk maakt wat hij zou willen. Gezien haar grote eenzaamheid gaat ze hier helemaal in op en ze raakt compleet verstrikt in een emotioneel zware, seksuele relatie met deze leraar.

In dit verhaal gaan we heen en weer in tijd. We beginnen bij de huidige tijd waarin ze al een volwassen vrouw is (35 jaar). Ze is er slecht aan toe en haar leven is compleet mis gelopen. Haar oud-leraar (Jacob Strane) leunt nog steeds op haar nu hij het zo moeilijk heeft. Hij wordt aangeklaagd voor seksueel misbruik van zijn leerlingen. Het ziet ernaar uit dat hij er dit keer niet onderuit zal komen en hij heeft Vanessa nodig om hem op te vangen. Daarnaast wil hij er zeker van zijn dat zij nog steeds haar mond houdt en niet naar voren zal komen met haar verhaal.
Terwijl we keer op keer terug gaan naar het heden stappen we in het verleden en speelt het hele verhaal zich voor ons af zodat wij als luisteraars/lezers ontdekken wat er zich heeft afgespeeld in haar leven vanaf het moment dat ze Jacob Strane als leerkracht kreeg toen ze 15 jaar oud was tot dit moment in haar huidig leven.
We ontdekken hoe hij haar heeft benaderd en haar een idee over zichzelf heeft aangepraat waarnaar haar eigen zelfbeeld een zeer duistere vorm heeft aangenomen. We ontdekken hoe het kan dat een 15 jarig meisje emotioneel afhankelijk wordt van een volwassen man en hem toegang geeft tot alles: haar leven, lichaam en geest.

Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Verteller

De stem van de verteller klinkt heel jong. Dit past wel bij de 15 jarige versie van Vanessa, maar jammer dat ook haar jonge wijze van spreken en uitspraak niet verandert wanneer we naar haar oudere versie luisteren.
De stem van Henry klinkt vaak heel slecht wat audio betreft. Meestal is de audio van Henry’s stem prima, maar zo nu en dan klinkt het heel bewerkt. Ik vind deze versie een matig/voldoende waard.

Mijn mening

Ik vind dat het boek sterk in elkaar zit en je wordt gelijk door het verhaal aangegrepen. De schrijver weet dit verhaal zo bijzonder te brengen dat je volledig in het leven van Vanessa wordt gezogen.

Het onderwerp van het verhaal is heel zwaar: een 15 jarig meisje wordt seksueel misbruikt en deze momenten komen nadrukkelijk aan de orde, daarnaast wordt dit meisje emotioneel gevormd totdat de leraar een volgeling heeft gemaakt waar hij zich op uit kan leven. Zijn verontrustende fantasieën komen ook aan de orde.

Als lezer vind ik het erg moeilijk dat het meisje Vanessa zichzelf keer op keer ter verantwoording roept voor deze hele geschiedenis. Ze ziet zichzelf als “welwillend”, vindt dat ze een “volwassen besluit” heeft genomen en ziet deze traumatische periode als een “episch liefdesverhaal”, waar ze zelf de veroorzaker van is. Daardoor kan ik haar kant van het verhaal wel snappen, maar begrijpen is vanuit de wijze waarop ik in het leven sta, erg moeilijk. Toch weet de schrijver haar personage Vanessa zo goed neer te zetten en haar gedachten zo goed te beschrijven dat ik door wil blijven lezen. Dat vind ik wel knap.
Het verhaal is behoorlijk triest en wanneer ik het boek uit heb kan ik alleen maar zeggen:” Gelukkig heeft de personage haar oogkleppen uiteindelijk verwijderd.” Het einde is verder een open einde en de schrijver heeft het zo geschreven dat het als een prima afronding aanvoelt, maar het is aan jou om te bedenken of haar leven nu wel of niet zal verbeteren. Het hele verhaal draait om een oorzaak, maar er is nog geen gevolg.
Dat is ook wel logisch, want dit verhaal gaat over het leven van Vanessa en hoewel haar verhaal vooral draait om wat haar als kind is overkomen, is haar leven (maar ook haar helingsproces) nog niet voorbij (het is net amper begonnen!) wanneer we het einde van het boek bereiken. Zelf is Vanessa als personage niet veel verder gekomen dan “anders” naar de gebeurtenissen kijken. Dit kan best frustrerend zijn voor een lezer/luisteraar.

Verder vind ik wel goed dat dit verhaal aankaart dat we verantwoordelijk zijn voor wat we zien gebeuren. Als volwassen mensen moeten we kinderen beschermen. Wanneer volwassen mensen niet ingrijpen wanneer er “zorgelijke tekenen” aan de wand zijn, wordt dat een gemiste kans om een kind te redden. Als dit keer op keer gebeurt bij hetzelfde kind dan hebben al die mensen het kind in de steek gelaten op momenten die van belang waren.

Ik ben erg onder de indruk van dit boek, maar wees je er wel van bewust dat dit verhaal zeer verontrustende delen bevat die misselijkmakend zijn. Traumatische ervaringen komen aan de orde terwijl de personage Vanessa ze romantiseert en dat is heel onprettig. Ik vond het jammer dat veel van deze ervaringen op deze wijze werden beschreven. Eén van deze scènes en verder alleen verwijzingen waren naar mijn idee meer dan genoeg geweest (minder misselijkmakend).

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie Mijn duistere Vanessa

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel (maar nu is alleen de Nederlandse versie nog beschikbaar). Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *