Het echte leven

Nederlandse titel: Het echte leven
Genre: Roman, thriller
Schrijver: Adeline Dieudonné
Verteller: Ruby van Tongeren
Duur van het boek: 4 uur 46 minuten

Het verhaal

Dit is een triest verhaal over een moeilijke jeugd vol met traumatische ervaringen en geweld. Op een zeer jonge leeftijd zien een meisje en haar broertje een man op een gruwelijke wijze sterven. Dit voorval tekent hen beiden voor de rest van hun leven. Ze raken beiden in shock en niemand helpt hen met dit voorval. Hun ouders lijken er niet om te geven of denken dat het beter is om te doen alsof er niets aan de hand is.
Na dit gruwelijke moment ziet het meisje haar kleine broertje van 8 jaar vervallen in een patroon van verdriet en gruwelheden. Hij begint de dieren uit de buurt te mishandelen en te doden. Ze moet haar broertje redden door ervoor te zorgen dat ze nooit de man hebben zien sterven. Ze moet een tijdmachine bouwen! Hierdoor stort ze zich in de wetenschap en dit geeft haar genoeg kracht om het leven aan te kunnen. Haar vader is een gewelddadige man en al vanaf een zeer jonge leeftijd heeft ze gezien hoe hij zijn frustraties met zijn handen en vuisten op haar moeder botviert. Ze hebben alle drie in stilte leren leven om zo onopvallend mogelijk te zijn. Ze hopen iedere dag dat zij niet de reden van zijn woede-uitbarsting zullen zijn…..

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment van het boek.

Verteller

De verteller legt niet altijd de klemtoon op de juiste plek. Verder heeft ze wel een prettige stem. Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Let op: Dit verhaal bestaat uit veel geweld waaronder huiselijk geweld, dierenmishandeling en kindermishandeling, het geweld gaat gepaard met bloederige scènes en voelt duister en verontrustend aan. Het verhaal is vooral droevig en verontrustend. Sommige stukken waren zo vol spanning dat ik mijn hart in mijn keel voelde kloppen. Het is alleen geen fijne spanning, maar angst voor wat er gaat komen aan geweld.

Als je het geweld en alle gruwelheden niet aanstootgevend vindt, is dit best een goed verhaal. Het verhaal is een echte “pageturner” en de schrijver weet de gebeurtenissen beeldend te beschrijven. Er zit een bijzondere opbouw in de personages van het verhaal en ik merk dat ook ik als luisteraar/lezer mee ontwikkel in het verhaal.
In het begin voel ik veel medelijden met het meisje als hoofdpersoon, maar gaandeweg is het steeds lastiger om met haar mee te voelen. Ze kijkt toe terwijl anderen lijden, ze heeft weinig compassie voor anderen en voelt soms aan als een stalker, maar dan realiseer ik me weer dat het hier gaat om een 11 jarig meisje (meestal komt ze heel volwassen over) vol met trauma’s. Ze heeft nooit liefde gekend van haar ouders en toch weet ze zich zo goed en zo kwaad te ontwikkeling tot een persoon die bereid is haar hele leven in dienst te stellen van het redden van haar broertje.

De titel past zeer goed bij het verhaal. Om te kunnen overleven en zelfs in staat te zijn om haar broertje te helpen kijkt ze met andere ogen naar haar leven. Ze ervaart een sinistere kracht in de vorm van een “hyena” die haar en haar gezin bedreigt. Het is de hyena die haar vader en broertje gruwelijke dingen laat doen en ze moet zich verborgen houden voor de ogen van de hyena. Ze ziet deze hyena als een monsterlijke kracht die haar bijna dagelijks bedreigt vanuit het hoofd van haar vader en broertje. Op sommige momenten twijfel je wie nu de echte hyena is. Is zij misschien zelf de hyena? Of zoekt ze naar een kracht in zichzelf die de hyena weerstand zou kunnen bieden? In elk geval weigert ze zichzelf als prooi te zien.
Naast deze hyena is ze ervan overtuigd dat ze terug zal kunnen keren in de tijd om haar broertje te redden. Alles dat ze nu doet heeft dus geen enkel effect of gevolg in de wereld, want ze zal dit alles toch ongedaan maken. Ook dit biedt haar de kracht om haar leven aan te kunnen, maar deze kijk maakt het voor haar erg makkelijk om de andere kant op te kijken wanneer ze ziet dat anderen (dieren) lijden, terwijl ze in kan grijpen. Dit geeft haar wel een zeer goed excuus om dingen te doen waarvan ze weet dat ze die niet zou moeten doen, want dit is toch niet het echte leven.

Ik vind dit een bijzonder boek en zeker een aanrader, maar er zijn wel enkele punten die voor een andere mening bij andere mensen kunnen zorgen:

  • Veel gruwelijk geweld, dierenmishandeling en kindermishandeling.
  • De jonge leeftijd van het meisje (11 t/m 15 jaar) en haar zoektocht naar liefde en contact met een volwassen man.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Paperback, Ebook en luisterboek (gratis in Kobo Plus voor abonnees) in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en Ebook in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • iTunes: E-book in het Nederlands.
Recensie Het echte leven

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel (maar nu is alleen de Nederlandse versie nog beschikbaar). Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *