De alchemist

Nederlandse titel: De alchemist
Engelse titel: The Alchemist
Genre: literaire fictie, esoterie en spiritualiteit
Schrijver: Paulo Coelho 
Nederlandse verteller: Henk van Ulsen
Engelse verteller: Jeremy Irons
Duur van het Nederlandse boek: 4 uur 11 minuten
Duur van het Engelse boek: 4 uur

Het verhaal

Het verhaal gaat over een schaapsherder in Spanje die als kind de wens had om te reizen. Hij wilde weten hoe de wereld in elkaar zit en is daarom herder geworden, zodat hij almaar kan reizen met zijn schapen. Zijn leven staat op het punt te veranderen wanneer hij tot twee keer toe droomt dat hij een verborgen schat zal vinden bij de piramide in Egypte.
Eerst weet hij niet wat hij van deze dromen moet denken en hij vraagt een zigeuner om advies. Hoewel hij niet echt veel verder komt met het advies, moet hij toch de prijs voor dit consult betalen.
Vervolgens ontmoet hij een vreemdeling die zegt dat hij een koning is. Ook ditmaal spreken ze over zijn dromen en is er een prijs voor de hulp die deze vreemdeling hem biedt. Hiervan leert de herder dat hij voortaan zelf beslissingen moet nemen, want zelf besluiten is gratis.
De herder besluit zijn droom te volgen op zoek naar de schat van “zijn legende”. Terwijl hij zijn pad volgt ontmoet hij de alchemist die hem de ogen opent en hem leert naar zijn hart te luisteren, maar nog belangrijker: om zijn hart te begrijpen!

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment van het boek.

Verteller

De verteller heeft een prima stem. In het begin moest ik wel even wennen aan hoe hij de letter “s” uitprak. Het leek op slissen, maar op zich sprak hij daarmee de Spaanse woorden vloeiend uit. Deze versie vind ik een voldoende waard.

Mijn mening

Dit verhaal is inspirerend met een prachtige boodschap.
Het is een mooi boek die je aan het denken zet over je eigen leven en je inspireert om te dromen en je dromen durven waar te maken. Het laat ook zien dat het leven moeilijk kan zijn, want de herder had het ook niet makkelijk in zijn zoektocht naar zijn legende.

Ik vind dit boek interessant en er zijn veel levenslessen die je eruit mee kan nemen.
Dit boek lijkt me ideaal om naar te luisteren in een vakantieperiode, wanneer je het gevoel hebt dat je even bij moet tanken voordat je er weer tegenaan kan. Ik denk dat je dan nog best inspiratie kan putten uit dit boek.

Met behulp van simpele voorbeelden, vaak in de vorm van korte verhalen, komen bepaalde wijsheden aan bod. Andere wijsheden zijn weer verpakt in stukken die je misschien wat vaker moet luisteren/lezen om goed te begrijpen.

Het boek is vooral spiritueel van aard. Religie speelt wel een rol, vooral aan het einde wanneer het verhaal er grotendeels op zit grijpt de schrijver nog even terug naar zijn religie, maar gedurende het boek wordt vaak terzijde gelaten waardoor de schaapsherder zich geleid voelt. Hij volgt zijn hart, de ziel van de wereld en de tekens die hij op zijn pad tegenkomt. Op deze wijze is dit boek toegankelijk voor iedereen ongeacht geloofswijze.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Hardcover, paperback, luisterboek (gratis in Kobo Plus voor abonnees) en Ebook in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands en Engels.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands en Engels.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
  • Audible: Engelse luisterversie.
  • iTunes: E-book in het Nederlands.
Recensie De alchemist

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *