Het meisje in de trein

Nederlandse titel: Het meisje in de trein
Engelse titel: The Girl on the Train
Genre: Psychologische thriller, misdaad
Schrijver: Paula Hawkins 
Nederlandse verteller: Inge Ipenburg
Engelse vertellers: Louise Brealey, India Fisher, Clare Corbett
Duur van het Nederlandse boek: 12 uur 22 minuten
Duur van het Engelse boek: 10 uur 57minuten

Het verhaal

Wat een droevig begin van het boek! Zeer deprimerend. Drie vrouwen nemen het woord en vertellen over hun levens en hun gevoelens. Twee vrouwen zijn buitengewoon verdrietig en dreigen te verdrinken in hun verdriet. De eerste vrouw kan niet leven met de wetenschap dat ze onvruchtbaar is. Ze is al jaren aan de drank en haar man heeft haar voor een ander verlaten. De nieuwe vrouw van deze man is helemaal gelukkig met haar nieuwe man en hun kind, maar ze kan er niet zorgeloos van genieten omdat zijn ex labiel is, bij hen inbreekt, hen ‘s nachts opbelt en in hun buurt rond scharrelt terwijl ze dronken is. En als puntje bij paaltje komt is ze toch niet helemaal tevreden met hoe haar leven op dit moment gaat. Vrouw nummer drie woont daar ook in de buurt. Ze is de dood van haar broer nooit te boven gekomen en is sinds haar 16e in een destructief patroon vervallen. Ze is nu al een paar dagen verdwenen en de labiele, dronken vrouw raakt verstrengeld in het onderzoek en de gang van zaken omtrent deze vermissing. In dit boek reizen wij als luisteraars mee in de hoofden en daarmee de gedachten en gevoelens van deze drie vrouwen. Vanwege deze misdaad zullen we waarschijnlijk deze reis met de drie vrouwen maken totdat we ontdekken wat er met vrouw nummer 3 is gebeurd.
Dit boek is een psychologische thriller waarbij alles draait om het mysterie van de verdwenen vrouw.

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment van het boek.

Dit boek is verfilmd. Bekijk de trailer van de film hieronder.

Verteller

De verteller heeft een prima stem en ze weet de gevoelens goed hoorbaar te maken. Wel is het jammer dat ik moeite heb om de drie vrouwen van elkaar te onderscheiden. Het wordt wel snel duidelijk in de tekst, maar het zou een meerwaarde hebben als dit verhaal door drie vertellers wordt verteld. Nu zijn de emoties van de drie verschillende vrouwen niet van elkaar te onderscheiden in de stem van deze verteller. Ik ben benieuwd naar de Engelse versie, want ik zie dat die wel door drie vrouwen wordt verteld. Deze versie vind ik een voldoende waard.

Mijn mening

Let op: Dit is een slow burn thriller en dit zal zeker niet iedere lezer aanspreken! 
De eerste uren van het verhaal zijn enorm deprimerend en voelt helemaal niet als een thriller aan. Toch vind ik dit boek absoluut de moeite waard. Dit boek zit heel goed in elkaar en het begin, hoe depressief het ook allemaal klinkt, is nodig om het verhaal later kloppend te maken.
Ik kan me heel goed voorstellen, gezien de traagheid in het begin, dat dit verhaal niet iedereen zal aantrekken en dat veel mensen al bij het begin zullen afhaken.
Zelf heb ik enorm van dit boek genoten (wel pas na enkele uren toen het verhaal eindelijk op gang kwam).
Ik vind het achteraf jammer dat ik dit boek niet in het Engels heb gekocht. Ik vermoed dat het verhaal met drie vertellers veel beter uit de verf zou komen.

De drie personages die het woord nemen zijn alle drie, vooral in het begin, zo labiel of koud dat ik me als luisteraar niet aan ze kan binden of met ze mee kan voelen. Natuurlijk hoop ik dat de vrouw die almaar drinkt haar leven weet te beteren, maar door haar gedrag zou ze een moord op haar geweten kunnen hebben en daardoor is het voor mij niet mogelijk om haar veel te “gunnen”. Het enige dat ik als luisteraar wil, is ontdekken wat er met vrouw nummer drie is gebeurd, maar ook met haar kan ik geen binding maken. 
Ik vind het enorm knap dat de schrijver de personages zo goed weer kan geven dat ik ze geen van allen mag, maar toch zeer betrokken ben bij het verhaal en het boek niet opzij wil zetten. Als dit verhaal je ligt dan is het wel een echte pageturner voor je.

Soms vind ik het moeilijk om de stukken goed in een tijdlijn te plaatsen. Dan weet ik wel dat dit stuk uit het verleden komt, maar wanneer het precies is gebeurd vind ik lastig. De datum wordt wel steeds gezegd, maar eerlijk gezegd let ik hier niet helemaal goed op. En ik heb ook niet veel zin om hier steeds voor terug te spoelen (soms heb ik dat wel gedaan).

De schrijver geeft gedurende het verhaal veel hintjes weg waardoor je al bij de laatste uren van het verhaal weet hoe de vork in zijn steel steekt. Dat vind ik op zich wel jammer. De schrijver heeft, te vroeg in het verhaal, te veel hintjes weg gegeven.
Kortom: leuk boek, maar wel met minpunten en het zal zeker niet iedereen aanspreken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie Het meisje in de trein

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *