Kruistocht in spijkerbroek

Titel: Kruistocht in spijkerbroek
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Thea Beckman 
Verteller : Menno Bentveld
Duur van het boek: 11 uur 26 minuten

Het boek

Dit boek is gebaseerd op de Kinderkruistochten in 1212. In Duitsland en Frankrijk verlieten duizenden boeren en arbeiders hun woonplek om het heilige land te heroveren in opdracht van God. In dit boek volgen we de Kinderkruistocht van Duitsland. Wanneer je over de geschiedenis van deze Kinderkruistochten leest kom je bekende elementen tegen uit het boek. Wel is er één groot verschil: Deze kruistochten werden niet uitgevoerd door alleen kinderen, maar door de armste laag van de bevolking en zij hadden verschillende leeftijden t/m 28 jaar. In 1977 kwamen we tot de ontdekking dat het woord “puer” verkeerd is vertaald naar “kinderen”. In 1212, toen deze twee kruistochten plaatsvonden, werd het woord niet voor kinderen gebruikt, maar voor arme boeren, landlopers en bedelaars.

In dit verhaal gaat het dus wel over een kruistocht die door kinderen wordt uitgevoerd. Dolf, 16 jaar, leeft in de periode van 1970-1980. Hij geeft zich op als proefkonijn voor het testen van een tijdmachine en komt in 1212 terecht. Omdat hij niet meer terug kan naar zijn eigen tijd sluit hij zich aan bij de voorbijtrekkende Kinderkruistocht. Hij sluit al snel vriendschap met enkele middeleeuwers en zo trekt hij rond over de wereld in zijn “spijkerbroek”.

Het verhaal gaat over een jongen met de moderne denkwijze van zijn eigen eeuw in een ander tijdperk waarin mensen hun leven in Gods handen leggen en de bevolking verdeeld is in sociale rangen. Wanneer Dolf samen met 8000 kinderen te voet van Duitsland naar Genua trekt gaat dit zeker niet gepaard zonder moeilijkheden en gevaren.
Als snel blijkt dat de leiders van deze kruistocht niets doen om voor de duizenden kinderen te zorgen. Iedere dag blijven er dode kinderen op de weg liggen terwijl de rest doorloopt. Er liggen vele gevaren op de loer, zoals honger, ziekten en rovers.
Waarom hebben al deze kinderen hun huizen verlaten? Denken ze werkelijk dat de zee voor hun leider, de heilige Nicholas, opzij zal gaan zodat zij Jeruzalem kunnen bevrijden van de Saracenen?
Dolf beschikt dankzij zijn onderwijs over meer kennis dan de middeleeuwers. Hij besluit zijn kennis in te zetten voor deze enorme onderneming, maar is dat genoeg?

Luister hier naar een fragment van het boek.

Verteller

Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Prachtig boek! Een aanrader!
Als kind heb ik dit boek meerdere malen gelezen en nu heb ik het voor het eerst geluisterd als luisterboek. Het verhaal blijft bijzonder en is zeer spannend en meeslepend!

Het verhaal geeft kinderen een beeld van het leven en denkwijze van de middeleeuwers. Kinderen ontdekken met het verhaal de grote verschillen tussen ons leven nu en het leven toen. Zo wordt er steeds bij stilgestaan hoe mooi en ongerept de wereld er toen uit zag. Water drinken uit de Rijn was toen geen enkel probleem, omdat het nog niet vervuild was door fabrieken. Het leven van de mensen toen was ook heel anders dan onze kinderen zich zouden kunnen voorstellen. Ten eerste stonden de levens van de middeleeuwers grotendeels in dienst van God en iedereen had zijn lot al sinds kind af aan geaccepteerd. Er waren geen kansen om je leven te verbeteren. Ook ziek worden is een wereld van verschil! Je staat er niet bij stil hoeveel ziektes dodelijk waren in de Middeleeuwen, terwijl onze medische zorg ons vaak weer prima op de been weet krijgen! Erg leerzaam dus voor kinderen om zich te leren inleven in de middeleeuwen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, hardcover, paperback en luisterboek (luisterboek in Kobo Plus gratis voor abonnees) in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Engels.
Recensie Kruistocht in spijkerbroek

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *