Brons

Titel: Brons
Genre: Leuk voor kinderen, geschiedenis, informatief & verhaal
Schrijver: Linda Dielemans 
Verteller: Job Bovelander, Chava voor in ’t Holt
Duur van het boek: 3 uur 38 minuten

Het boek

Dit boek is duidelijk geïnspireerd door archeologie en keer op keer komt de liefde voor archeologie en wat we ervan geleerd hebben duidelijk naar voren.
De inhoud is vooral informatief van aard met veel informatie over de bronstijd, maar het wordt ook heel mooi afgewisseld met boeiende verhalen die verteld worden uit het oogpunt van objecten, zoals erts in de grond, bijl, zwaard, enz.

Tussendoor wordt er ook op een leuke wijze stilgestaan bij wat we hebben gevonden en worden deze vondsten op een verhalende wijze overgebracht. Als voorbeeld zie je hieronder het verhaal van Ötzi en één van de beroemdste koperen bijlen die we kennen.


Je krijgt ook steeds verhalen aangeboden die door een vrouwelijke verteller aan je worden verteld. Eén van deze verhalen gaat bijvoorbeeld over kopererts. Het ontdekken, opgraven en bewerking van deze ertsen wordt verteld vanuit het oogpunt van deze ertsen die niet kunnen bewegen, niet kunnen praten, maar in dit verhaal wel kunnen denken.

Het boek is verdeeld in 7 hoofdstukken en bij ieder hoofdstuk komen meerdere onderwerpen aan bod. Hieronder zie je de inhoudsopgave van het boek.

Veel onderwerpen komen, op een begrijpelijke wijze (voor kinderen) aan bod, soals aspecten van handel: tussenpersonen, ruilen, vaste waarde, wijze van bestellen en betalen van je bestellingen. Er worden voorbeelden gebruikt om de kinderen uit te leggen hoe dingen gegaan zijn op een wijze die ze kennen en begrijpen. Zo wordt er met behulp van het doorfluisterspel uitgelegd hoe het handelen en waarde van brons enorm kon verschillen per gebied. Brons kon minder waardevol zijn waar het door de bewoners uit de grond werd gehaald, terwijl waar het niet uit de grond gehaald kon worden (waar we nu wonen) brons veel waardevoller was. Het doorfluisterspel van kinderen laat zien hoe de afspraken over de waarde van brons per gebied had kunnen veranderen.

Luister hier naar een fragment van het boek.

Verteller

De stem van de vrouw klinkt wel prettiger om naar te luisteren, maar dat is ook wel makkelijker omdat ze de verhalen vertelt waarbij ze haar stem kan gebruiken om te illustreren. De mannelijke stem moet informatieve tekst overbrengen en dat doet hij best aardig en vooral heel duidelijk en rustig. Ik vind deze uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Een aanrader!
Dit luisterboek is zeer waardevol voor kinderen om meer over de geschiedenis te leren. Vooral kinderen die moeite hebben om zich door teksten heen te worstelen en van het lezen van lappen teksten maar weinig onthouden en daarmee weinig lesstof leren is dit boek een geweldige oplossing.
Op een rustige en prettige wijze legt de mannelijke verteller alle informatie op een makkelijke wijze uit. Informatie wordt op een leuke en kindvriendelijke wijze aangeboden en de vrouwelijke stem vertelt de leuke verhalen die de informatieve teksten afwisselen. Na het genieten van zo’n verhaal kan een kind weer verdere informatie opnemen. Ook bieden deze bijzondere verhalen een wijze om de leerstof een plekje te geven en dat helpt weer bij het onthouden van de lesstof.
Het lijkt me extra fijn voor een kind om tijdens het luisteren mee te kunnen kijken met de illustraties in het boek.

De teksten worden levendig overgebracht zodat je vanuit onze tijd probeert in te denken hoe mensen dingen deden en hoe waardevol ze het vonden. Zo gingen mensen destijds in het donker tunnels graven om in een laag in de grond te komen waar ze veel vuurstenen konden vinden. Dat deden ze dus anders dan wij, want zij hadden niet onze gemakken zoals licht en mijn karren. Het was dus zwaar en gevaarlijk werk, maar zo waardevol vonden ze deze vuurstenen!. 

Ook aan de titels kan ik zien dat de schrijver haar doelgroep goed voor ogen had. Hoe vaak hebben kinderen het volgende wel niet gehoord? “Van ruilen komt huilen”. Kinderen zullen direct snappen wat hier behandeld gaat worden en ze weten hier alles van!

De rol van jongens en meisjes (mannen en vrouwen) komen zo op het oog eerlijk en dus evenveel aan bod. In de tekst wordt er bijvoorbeeld gesproken over een bronssmid als buurvrouw het gaat hier dus niet steeds standaard om mannen!

Het verhaal over Mare en haar vriendin Lot vind ik erg mooi. Het laat zien hoe het kan dat waardevolle spullen in een moeras zijn geëindigd, maar het past ook bij onze actualiteit. Mare loopt niet weg met een man van wie ze houdt, maar met een vriendin. En ook hier wordt dit verhaal verteld vanuit het object en niet de persoon.

Om informatie begrijpelijk te maken grijpt de schrijver vaak terug naar wat nu onder kinderen speelt. De actualiteit van nu wordt gebruikt om duidelijk te maken waarom de dingen toen (waarschijnlijk) gebeurd waren. Er wordt ook steeds uitgelegd waarom we dat weten, zoals de omstandigheden bij de opgravingen.

Archeologie speelt een grote rol in dit boek. Bij veel hoofdstukken komt dit steeds terug en wordt er op een kindvriendelijke wijze uitgelegd wat er is gevonden, hoe de vondst in de grond bewaard is gebleven en welke informatie we daarvan kunnen herleiden. Passie voor het vinden en vooral het interpreteren van de vondst komt heel duidelijk naar voren. En alles wordt zo begrijpelijk mogelijk uitgelegd.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie Brons

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *