Buiten is het oorlog

Titel: Buiten is het oorlog
Genre: Leuk voor kinderen, geschiedenis, informatief & verhaal
Schrijver: Janny van der Molen
Verteller: Dieuwertje Blok, Bob Stoop
Duur van het boek: 3 uur 25 minuten

Het boek

Op een bijzondere wijze beleef je met dit boek het verhaal van Anne Frank.
Dit boek is deels een informatief boek over de Tweede Wereldoorlog met Anne Frank als uitgangspunt en wordt afgewisseld met korte verhalen over haar leven tijdens deze oorlog. Je krijgt dus deels informatieve teksten en deels verhalende teksten, waarbij je met haar meeleeft. De verhalen en informatieve teksten wisselen elkaar steeds af en spelen zich niet allemaal in chronologische volgorde af.

Met dit boek krijg je informatie over de gang van zaken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Je leert welke nieuwe regels de Duitsers instelden om het leven van de Joden te beperken en je ontdekt welke invloed dit heeft gehad op het leven van Anne Frank. Steeds krijg je informatie over de oorlog, het lot van de Joden, de strafkampen, maar ook over Anne Frank, haar dagboek en de onderduikers in het Achterhuis. Maar alles wordt op een kindvriendelijke wijze aangeboden.

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment van het boek.

Bekijk de video hieronder om één van de verhalen over Anne Frank te horen. Het wordt voorgelezen door Janny van der Molen (de schrijver van dit boek).

Verteller

De twee vertellers maken de afwisseling van twee tekstsoorten zeer overzichtelijk. De verhalen worden verteld door Dieuwertje Blok en Bob Stoop vertelt de informatieve teksten. Beide stemmen klinken erg prettig om naar te luisteren. Ik vind deze uitvoering een goed waard.

Mijn mening

Prachtig boek! Zeker een aanrader.
Op een kindvriendelijke wijze komt de Tweede Wereldoorlog aan de orde en kinderen krijgen een goed beeld van het begrip “onderduiken”.
Dit boek behandelt, op een wijze die prima bij kinderen past, wat Anne Frank destijds over haar leven heeft opgeschreven. In verhaalvorm komen deze onderdelen aan bod en dat past heel goed bij kinderen.

Het lezen of luisteren van dit boek is zeker aan te raden voordat je met kinderen een bezoek gaat brengen aan het Achterhuis. Eenmaal daar is het heel bijzonder voor kinderen om te zien wat zij met dit boek hebben beleefd (de boekenkast, de kamer, haar dagboek, enz.)
Dit boek is ideaal voor kinderen, want hoewel ook dit boek duidelijk maakt dat Anne Frank deze oorlog niet heeft overleeft, eindigt dit boek niet met dit feit. Juist omdat de verhalen niet in chronologische volgorde aan bod komen eindigt dit boek niet met haar dood, waardoor tegen de tijd dat het boek uit is, het nare en zielige gevoel van haar dood niet het hoofdgevoel is waar een kind mee blijft zitten. De schrijfster eindigt door te laten zien dat, hoewel Anne Frank tijdens de oorlog leefde, haar ouders hun best hebben gedaan de oorlog buitenshuis te houden wanneer ze dat konden (Buiten is het oorlog).

Dit boek is mooi en zeer leerzaam. Kinderen leren over deze oorlog en snappen wat het begrip oorlog betekent. Juist omdat de schrijver dit vanuit Anne Frank, met behulp van verhalen uit haar leven, doet kunnen kinderen deze informatie beter bevatten.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Hardcover en luisterboek (luisterboek in Kobo Plus gratis voor abonnees) in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Nederlands.
Recensie Buiten is het oorlog

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *