De ballade van slangen en zangvogels

Nederlandse titel: De ballade van slangen en zangvogels
Engelse titel: The Ballad of Songbirds and Snakes
Genre: Fantasy
Schrijver: Suzanne Collins
Engelse verteller: Santino Fontana
Nederlandse verteller: Maarten Smeele
Duur van het Nederlandse boek: 19 uur 7 minuten
Duur van het Engelse boek: 16 uur 16 minuten
Alle boeken van deze Hunger games serie (Hongerspelen):

  • De ballade van slangen en zangvogels
  • De Hongerspelen
  • Vlammen
  • Spotgaai

Recensie: Volg de 18-jarige Coriolanus Snow terwijl hij worstelt om te overleven en zijn toekomst te verbeteren in een wereld na een opstand. De opkomst van de Hongerspelen als het ultieme machtsmiddel en de evolutie van Snow van een complex karakter tot de bekende personage.

Het verhaal

Dit is de voorloper van de zeer populaire YA boeken over de Hongerspelen van Suzanne Collins. Dit boek speelt zich af lang voordat Katniss Everdeen is geboren. Het verhaal gaat over Coriolanus Snow (de president van Panem in de latere Hongerspelen boeken). In dit verhaal is Coriolanus 18 jaar oud. Hij is zijn ouders kwijt geraakt tijdens de mislukte opstand van de rebellen. Hij woont nu samen met zijn oma en zijn nichtje in zijn ouderlijk huis. Ze hebben het enorm moeilijk door de gevolgen van de oorlog en in dit verhaal leven we met hem mee terwijl hij allerlei moeilijkheden op zijn pad krijgt.

Dit is het tiende jaar van de Hongerspelen en er staat heel wat veranderingen op het programma. De voorgaande Hongerspelen zijn zeker niet zoals wij ze kennen toen Katniss Everdeen eraan deelnam. Niemand zit te wachten op de Hongerspelen. Ook de mensen uit het Capitool maken deze nare dag verplicht mee. De huidige machthebbers willen hier verandering in brengen. Ze willen dat het hele rijk deelneemt aan deze spelen. De Hongerspelen moeten het belangrijkste wapen van het Capitool worden!

En zo komen we uit bij de achttienjarige Coriolanus Snow. Deze Hongerspelen zullen zijn enige kans zijn om zijn toekomst te kunnen verbeteren, maar zoals we al bij Katniss Everdeen hebben gezien moet een overwinnaar van de Hongerspelen een grote prijs betalen. Wat zal de prijs zijn voor Coriolanus Snow?

Ben je benieuwd naar het boek?

Verteller

Ik vind deze versie een ruim voldoende waard. Wel zal ik dit boek ook in het Engels bij Audible kopen, omdat ik denk dat ik meer zal genieten van dit verhaal met een Engelse verteller. Dan heb ik gelijk de hele serie compleet in mijn bibliotheek bij Audible. Ik denk dat ik nog maar even zal wachten met dit boek in het Engels te kopen omdat ik zojuist lees dat de Engelse verteller het helemaal niet zo goed doet met dit verhaal.

Mijn mening

Wat een heerlijk verhaal is dit! Ik vind dit boek echt een aanrader of je nou wel of niet de andere boeken van deze Hongerspelen al kent. Als je de andere Hongerspelen boeken nog niet kent, begin dan beslist met dit boek, want dan is het einde nog spannender!

Ik vind het enorm knap hoe de schrijver je toch laat meeleven met Snow ook al heb je hem in al die vorige boeken als “nare vent” ervaren en weet je dat hij geen goed mens is.
De schrijver weet de gebeurtenissen in dit boek geweldig neer te zetten waardoor je als lezer toch met Coriolanus Snow mee voelt. Ze blijft heel trouw aan Snow als personage zoals je die kent van de andere boeken, maar goede daden worden niet altijd gedaan met de “beste bedoelingen”. In dit boek wordt zijn personage heel mooi opgebouwd en uitgewerkt tot de Snow die we kennen uit de Hongerspelen (boeken).
Ik vind het ook mooi hoe Tigress wordt uitgewerkt in dit verhaal. Zo begrijp je des te beter waarom ze Katniss Everdeen later zal helpen.

Dit boek geeft ook inzicht in het leven van de mensen in het Capitool. Uit andere boeken wisten we al dat niet iedereen het eens was met het gezag van het Capitool. Daardoor werden mensen als “avox” gestraft. Ook probeerden mensen te vluchten uit het Capitool. In dit boek begrijp je beter waarom ook mensen uit het Capitool hun leven riskeren voor een revolutie.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Recensie: De ballade van slangen en zangvogels van

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *