Nut Jobs: Cracking California’s Strangest $10 Million Dollar Heist

Titel: Nut Jobs: Cracking California’s Strangest $10 Million Dollar Heist
Schrijver: Marc Fennell
Verteller: Marc Fennell
Duur van het boek: 3 uur 59 minuten
Categorie: podcast

Ik heb het boek in het Engels gedownload bij Audible. Het boek zat als keuze bij de selectie van Audible Originalsboeken (juni 2020 selectie). Iedere maand krijg ik twee punten voor Audible Originals (als onderdeel van mijn lidmaatschap). Audible kiest iedere maand zes boeken uit hun Audible Originalsboeken. Ik mag dan per punt één van de zes boeken gratis downloaden. Daarnaast kan ik met mijn gekochte credits (ik koop er altijd 12 per jaar) boeken kopen uit hun gehele collectie. Ik betaal dan één credit per boek in plaats van de normale prijs (de boeken die ik meestal kies kosten minimaal 20 dollar, dus een credit is veel voordeliger!)
De laatste maanden gaat het (tijdelijk?) anders. Je krijgt een selectie van 10 boeken aangeboden en mag zelf kiezen welke je wil luisteren. Het maakt niet uit hoeveel je er kiest.

Het boek

Dit is een podcast over de diefstallen van noten met als totaalwaarde 10 miljoen dollar.

Superspannend begin: een vrachtwagenchauffeur wordt gebeld voor werk. Hij moet amandelnoten ophalen bij boeren en op een locatie afleveren. Hiervoor krijgt hij cash betaald. Alle papieren zien er legaal uit. De vrachtwagenchauffeur komt bij de boeren. Ze vullen samen de papieren in, de chauffeur bezorgt de noten op de afgesproken locatie en klaar is Kees. Maar vijf dagen later krijgen de boeren een telefoontje. Waar blijven de noten?! Ze bekijken de papieren nog eens en bellen de chauffeur, want wie weet is hij er met de noten vandoor! De chauffeur laat weten dat hij de noten heeft geleverd en is betaald. Hiermee begint deze mysterie. Wie heeft de chauffeur de noten op deze locatie laten afleveren en hem betaald? Ze bellen de telefoonnummer die de chauffeur in zijn papieren heeft staan, maar natuurlijk neemt niemand op! Iedereen raakt bij deze zaak betrokken: de boeren, de kopers, de politie en de verzekering, maar de dieven hebben vijf dagen voorsprong en de noten zijn verdwenen! De waarde van de lading? 500.000 dollar!! Dit is niet één keer gebeurd, maar keer op keer bij verschillende boeren in verschillende gebieden. 10 miljoen dollar is op deze wijze buit gemaakt in enkele maanden tijd! Wie zit hier achter? Hoe hebben ze dit allemaal voor elkaar gekregen? Daar gaat deze podcast over (hmmm niet echt!)

Verteller

De verteller heeft een prima stem. Ik vind zijn uitvoering een ruimvoldoende waard.

Mijn mening

Om kort te zeggen wat hieronder staat: Zou je graag meer willen weten over de plekken waar de noten worden geplukt, hoe zo’n dorp eruit ziet, welke mensen er wonen en de slechte omstandigheden, waterniveau in California en irrigatiesysteem, klimaat, misstanden in de voedselindustrie, etc? Dan zou je deze podcast wel kunnen waarderen. Wil je weten wie achter deze notendiefstallen zaten en hoe dat allemaal precies was gegaan? Dan zal deze podcast je enorm teleurstellen.

Ik had echt superveel zin in deze podcast. Dit leek me een interessante zaak en ik had graag willen horen wie hier achter heeft gezeten en hoe het allemaal was gegaan, maar na een paar uur dwaalt de schrijver van deze podcast te veel af. Dan gaat het ineens over gestolen Oscars, een onderzoek in Spanje dat noten eten goed is voor de kwaliteit van sperma, Italiaanse maffia in voedsel en al het bedrog in de voedselindustrie. Ik begrijp wel hoe de schrijver dit aan elkaar wil rijmen, maar het dwaalt toch te lang en te veel af van waarom ik dit boek ben gaan luisteren. Ik wilde meer weten over deze diefstallen en niet waarom noten zo populair zijn en allerlei misstanden in de voedselindustrie. Ik vond het meer een podcastvuller omdat de schrijver blijkbaar te weinig stof had over het onderwerp zelf: de diefstallen van deze noten.

Het einde is teleurstellend. Er is geen openbaring van de diefstallen. Tijdens de podcast komt de maker alleen maar met een aantal speculaties, maar hoe het nu precies in elkaar zat? Dat komt verder niet aan de orde. Hoewel het onderwerp me erg interessant leek, gaat deze podcast daar maar gedeeltelijk over. Het onderwerp wordt meer als inspiratie gebruikt en als rode draad in het geheel, maar je krijgt niet echt de antwoorden die je verwacht te krijgen n.a.v de titel. Een passende titel zou zijn: Een kijkje achter de voedselindustrie wat noten betreft, oftewel: Hoe komen de noten in jouw bakje? Maar ja dan had ik waarschijnlijk niet voor deze podcast gekozen…..

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Audible: Engelse versie. Dit boek is onderdeel van Audible Origials. Dat betekent dat je deze luisterversie alleen bij Audible kan vinden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *