The Absolute Brightness of Leonard Pelkey

Titel: The Absolute Brightness of Leonard Pelkey
Nederlandse titel: Het geheim van Leonard Pelkey
Schrijver: James Lecesne
Verteller: James Lecesne
Duur van het boek: 1 uur 2 minuten
Categorie: LGBT, hoorspel

Ik heb het boek in het Engels gedownload bij Audible. Het boek zat als keuze bij de selectie van Audible Originalsboeken (juni 2020 en september 2019 selectie). Iedere maand krijg ik twee punten voor Audible Originals (als onderdeel van mijn lidmaatschap). Audible kiest iedere maand zes boeken uit hun Audible Originalsboeken. Ik mag dan per punt één van de zes boeken gratis downloaden. Daarnaast kan ik met mijn gekochte credits (ik koop er altijd 12 per jaar) boeken kopen uit hun gehele collectie. Ik betaal dan één credit per boek in plaats van de normale prijs (de boeken die ik meestal kies kosten minimaal 20 dollar, dus een credit is veel voordeliger!)
De laatste maanden gaat het (tijdelijk?) anders. Je krijgt een selectie van 10 boeken aangeboden en mag zelf kiezen welke je wil luisteren. Het maakt niet uit hoeveel je er kiest.

Het boek

Het verhaal wordt aan je gebracht in de vorm van een hoorspel.
Je hoort wat de mensen allemaal te zeggen hebben tegen de rechercheur. Deze gesprekken zijn eenzijdig, meer een monoloog dus.
Het verhaal gaat over Leonard Pelkey, een opvallende tiener die vermist is. Hij is erg bijzonder, omdat hij het belangrijk vindt om zichzelf te zijn ook al is dat niet volgens de norm van andere mensen (hij kleedt en gedraagt zich uitbundig modieus). Nu hij er niet meer is worden zijn stadsgenoten geconfronteerd met hun eigen manier van leven. Ze worden met hun neuzen op de feiten gedrukt over hun eigen mening en vooroordelen.
De hele stad verandert door Leonard Pelkey, een karakter uit het boek, Absolute Brightness, van James Lecesne’s (young adult boek). Mensen hebben Leonard Pelkey keer op keer gewaarschuwd dat hij zich niet zo uitbundig moest gedragen. Ze begrepen dat zijn uiterlijk en gedrag niet door iedereen getolereerd en geaccepteerd zou worden, maar nu hij er niet meer is vinden ze dit vreselijk! Dit kind was zo speciaal, hadden ze maar meer van zijn “brightness” mogen genieten. Ze hadden hem niet moeten proberen tegen te houden, want hij was erg speciaal en het is jammer dat onze maatschappij hem de kans niet wilde bieden zichzelf te zijn.

Te koop bij Bol.com

Verteller

De verteller speelt in zijn eentje een hoorspel uit. Dat doet hij heel erg goed. Ik vind zijn uitvoering een goed waard.

Mijn mening

Mooi verhaal! Dit verhaal brengt een mooie boodschap met veel gevoel over.
Dit verhaal kan ook jullie als luisteraars aan het denken zetten over zaken als “begrijpen” en “accepteren”.
Het is heel mooi hoe de personages nadenken over hun eigen gedrag in het verleden. Zo denkt de één hoe hij zich vroeger als pestkop heeft gedragen om andere jongens “een wijze les” te leren, maar wanneer hij wordt geconfronteerd met de gevolgen van dit gedrag voor Leonard Pelkey, wordt hij niet goed van het gedrag van deze pestkoppen en daarmee dus ook zijn eigen gedrag in het verleden.
Een ander staat stil bij zijn gedrag als vader. Hoe vaders in onze samenleving het in eigen hand nemen om bijzonder gedrag uit hun zonen te slaan. Zulke bijzondere jongens als Leonard Pelkey kom je dan ook bijna niet tegen doordat ze het gedrag al eruit geslagen hebben gekregen nog voordat ze naar school gaan.
Ik vind dit verhaal zeker een aanrader om naar te luisteren. Het wordt op een mooie wijze vol gevoel aan je overgebracht.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Audible: Engelse versie. Dit boek is onderdeel van Audible Origials. Dat betekent dat je deze luisterversie alleen bij Audible kan vinden.
  • Bol.com: Paperback in het Nederlands en nog een paperback in het Nederlands.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *