Honderd uur nacht

Titel :  Honderd uur nacht
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Anna Woltz
Verteller : Esther Floor
Duur van het boek: 5 uur 49 minuten

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

De veertienjarige Emilia leeft thuis in een nachtmerrie. Haar vader heeft iets vreselijks gedaan en ze schaamt zich enorm en voelt zich bedreigd door de dreigementen die ze heeft gelezen op social media. Het gedrag van haar vader heeft grote gevolgen voor hun gezin, maar ook voor haar, want het is niet normaal wat volwassen mannen haar aan willen doen!
Ze gaat ervandoor en boekt een vlucht naar New York. Zonder dat iemand het weet, vliegt ze in haar eentje naar New York, maar eenmaal aangekomen beginnen de problemen. Eerst blijkt ze te zijn opgelicht, want het appartement dat ze via internet huurde, bestaat niet. Morgen kan ze weer meer geld pinnen voor een nieuw onderkomen, maar waar kan ze deze nacht doorbrengen? Helemaal alleen op de wereld zijn is doodeng! Dan komt het volgende probleem al om de hoek kijken: er komt een verwoestende orkaan op de stad af. Nu moet ze zich voorbereiden op de storm van haar leven……

Ben je benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Ebook in Kobo Plus is gratis voor abonnees:

Verhaallijn en ontknoping

We beginnen bij Emilia in Nederland. Pas later in het verhaal gaan we ontdekken wat haar vader heeft gedaan, maar voor nu vertelt ze hoe vreselijk ze het vindt en ze loopt van huis weg. Ze pakt het wel gelijk groots aan, want ze vertrekt naar New York!
Amelia heeft smetvrees en dit merk je goed tijdens dit avontuur. Wanneer ze in new York aankomt leert ze al snel hoe hard de realiteit kan zijn en hoe het is om zonder bescherming van je ouders te moeten leven. Ze kan gelukkig nog steeds rekenen op het geld van haar vader, maar aangezien ze maar één keer per dag kan pinnen moet ze deze nacht, zonder geld, zien door te komen. In dit geval staat geen geld hebben gelijk aan geen veilige onderkomen hebben voor de nacht. Tot dusver heeft ze één persoon in New York ontmoet waar ze zich wel veilig bij zou voelen, maar hij moest halsoverkop achter zijn weggelopen zusje aan en heeft haar weggestuurd. Daarna ontmoet ze een tweede jongen. Hij is superknap en heeft het uiterlijk van een jonge filmster, maar net als zij loopt hij weg voor zijn problemen, terwijl het ene probleem na het andere voor hem opstapelt.
Gelukkig hoeft ze deze orkaan niet in haar eentje te doorstaan. Samen met haar nieuwe vrienden, maakt ze zich klaar voor de orkaan en moeten ze haar verwoestende kracht zien te doorstaan. Wanneer je nergens op terug kan vallen en alleen elkaar hebt, leer je elkaar al snel goed kennen. Deze kinderen hebben allemaal één ding gemeen: ze hebben het allemaal erg zwaar op dit moment in hun leven en hun toekomst ziet er niet rooskleurig uit. Terwijl ze al die tijd enorme medelijden hadden met zichzelf komen ze tot de conclusie dat een ander het nog veel zwaarder kan hebben.
Inmiddels hangen haar ouders als een zwaard van Damocles boven haar hoofd. Zolang de orkaan de boel stillegt in New York en ze de politie weet te ontlopen, is ze hier veilig, maar straks nemen ze de eerste vlucht naar New York en dan?

Dit boek kan als ebook gedownload worden in iTunes.

Verteller

Deze verteller doet het heel erg goed. Haar stem klinkt heel fijn en ze brengt het verhaal heel mooi aan je over. Ik vind deze uitvoering ruimvoldoende.

Mijn mening

Mooi verhaal! Ik vind dit boek zeker een aanrader. De schrijfster weet dit verhaal regelrecht je hart in te prenten met haar woorden. Je voelt elk moment met het meisje mee en de problemen komen levensecht op je over. Je kan als het ware met haar meevoelen hoe eng het is om vannacht geen slaapplaats te hebben. Ook de sfeer in New York voor en na deze orkaan is zeer bijzonder om via dit verhaal te ervaren. Ik heb er vaak, tijdens het lezen, bij stilgestaan hoe knap ik het vond dat zij het zo levensecht kon beschrijven. Hoe kon ze zich zo’n prima voorstelling van deze situatie met de orkaan hebben gemaakt en het zo goed weten over te brengen? Later zag ik in een video dat ze vertelde dat ze storm zelf heeft meegemaakt. Dat is dus heel goed te merken! Mooi zoals ze haar beleving hier aan ons weet over te brengen.

Het verhaal gaat over tieners die in de knoop zitten. Ze zijn door het gedrag van hun ouders vast komen te zitten en naast hun innerlijke storm proberen ze een daadwerkelijke en verwoestende storm te overleven. Het verhaal laat ook steeds in kleine situaties merken dat alles relatief is. Je eigen pijn en verdriet is natuurlijk altijd immens groot, maar wanneer het je lukt om eens om je heen te kijken ontdek je weer dat ook jij geluk hebt gehad. Een ander kan er nog veel erger aan toe zijn. Op zich put ik zelf hier ook altijd hoop uit en het is mooi als dit boek kinderen zou kunnen helpen om hier ook een lichtpunt van te leren inzien.

Het onderwerp verliefdheid komt ook aan de orde. Emilia brengt deze moeilijke dagen met twee jongens door. De één is zo knap als een filmster en de ander is heel gevoelig en denkt altijd aan een ander. Hoewel ze voor het grootste deel van het verhaal niet verliefd is en vooral bezig is met zichzelf, haar situatie en het samen overleven van deze storm, speelt het onderwerp verliefdheid tot altijd een beetje op de achtergrond. Als lezer voel je aankomen dat het er toch wel aan zit te komen.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *