Het geheim van het Nachtegaalbos

Titel Engels: The secret of Nightingale Wood
Titel Nederlands: Het geheim van het Nachtegaalbos
Genre: Fictie, kinderboek vanaf 10 jaar,
Schrijver: Lucy Strange
Verteller: Lucy Strange
Duur van het boek: 6 uur 11 minuten

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel.
Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. (Deze maand verdwijnt deze serie uit Storytel)
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Het verhaal gaat over het meisje Henry (Henrietta) die eerst door middel van fantasie omgaat met rouw en verlies om daarna te leren dat ze zelf sterk kan zijn en kan doen wat nodig is om haar familie te redden.
De twaalfjarige Henry is zojuist met haar familie naar een oud huis aan zee verhuisd. Het gaat heel slecht met haar moeder. Het verdriet van haar moeder is zo groot dat ze zichzelf niet meer is. Haar situatie lijkt wel met de dag te verergeren. Henry doet wat ze kan om voor haar babyzusje Piglet te zorgen.
Wanneer haar vader voor zijn werk vertrekt lijkt dit het einde te zijn van hun gezin.
De dokter die voor haar moeder zorgt neemt zeer zorgwekkende maatregelen en Henry vertrouwt hem voor geen meter! Hij blijft enorm aandringen dat haar moeder moet worden opgenomen in een inrichting omdat ze anders niet beter wordt. Hij is bevriend met de dokter van deze inrichting en die wil maar al te graag een vrouwelijke patiënt in handen krijgen voor zijn nieuwe experimentele behandelingen!
Gelukkig ontmoet ze Mot in het bos. Mot begrijpt wat Henry en haar moeder doormaken. Ook vindt ze veel troost en moed in haar fantasie. Daardoor kan ze sterk zijn in angstige en hopeloze situaties.

Benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Ebook in Kobo Plus (Bol.com) is gratis voor abonnees:

Dit boek kan als luisterboek (in het Engels) gedownload worden in iTunes.


Dit boek kan als ebook in het Nederlands gedownload worden in iTunes.

Verteller

Dit verhaal wordt door de schrijver zelf voorgelezen. Dit vind ik natuurlijk erg bijzonder en is zeker een pluspunt waard. Ze weet dan ook de emoties van haar verhaal over te brengen zoals ze het bedoeld heeft. Ik vind deze uitvoering een voldoende + waard.

Mijn mening

Ik vind dit verhaal prachtig! Op een mooie en bijzondere wijze komt het onderwerp rouwen en verloren raken in je verdriet aan bod. Het wordt heel mooi beschreven met een stukje fantasie, waarbij de hoofdpersoon zelfs twijfelt of Mot, de “heks” die ze in het bos heeft ontmoet, wel of niet “echt” is.
Sprookjesverhalen spelen ook een rol in het boek. Vaak legt het verhaal de nadruk op zo’n verhaal in relatie tot het verdriet van de personages. Zo heeft de nachtegaal in het sprookje de keizer geholpen toen “de dood” aan zijn bed stond. In het verhaal krijgen Henry en haar moeder ook hulp van hun eigen nachtegaal. In het begin van het verhaal laat Henry’s vader weten dat ze te oud is voor fantasieverhalen, maar wanneer Henry later een brief aan haar vader probeert te schrijven kan ze haar gevoelens en de gebeurtenissen alleen op papier schrijven in de vorm van een sprookje. Het is erg mooi hoe sprookjes aan bod komen in dit verhaal. Het laat zien dat je er troost en hoop uit kan putten, wanneer alles om je heen alleen maar donker lijkt te zijn. Daarnaast laat het verhaal ook zien dat er gevaar schuilt in te veel fantasie hebben, omdat je uiteindelijk ook situaties kan verergeren in je hoofd.

Het verhaal gaat vooral over het omgaan met het verlies van je kind/broer en de schuldgevoelens die erbij kunnen komen naast het verdriet. Je ziet van de kanten van verschillende personages hoe er wordt omgegaan met het verdriet en de valkuilen die daarbij horen. De één probeert de overleden persoon bij zich te houden door middel van fantasie, de ander vlucht ervoor weg. Ook het opgeven en vast blijven zitten in verdriet komt aan de orde.

Dit verhaal speelt zich af in 1919. De moeilijke perioden uit deze tijd komen nadrukkelijk in het verhaal aan de orde. De lichamelijke en psychische gevolgen van de Eerste Wereldoorlog voor de veteranen komen aan bod en krijgen een eigen plekje binnen dit verhaal. Ook merk je de gevolgen voor de familieleden die hebben gewacht op de terugkeer van hun geliefden die in de oorlog streden.

Het wel of niet laten opnemen van de moeder komt aan de orde. Hoe kan de moeder het best omgaan met haar verdriet? Hoe kan ze goed worden geholpen? De experimentele behandelingen die haar dokter voor haar wil hebben bestaan uit zaken als tropische ziekten, watertherapie, enz. Deze vormen van therapie uit die tijd worden genoemd en het is duidelijk dat dit niet de voorkeur moet zijn, maar verder worden ze niet uitgelegd in het verhaal. Ze komen meer aan bod als reden dat dit vermeden moet worden. Uiteindelijk wordt ook heel mooi verteld dat je niet alle instellingen met elkaar over één hoop moet gooien. Niet alle dokters denken hetzelfde over verdriet en de manieren waarop een patiënt geholpen kan worden. Je moet niet met angst naar alle instellingen kijken.

Ik vind dit verhaal zeker een aanrader, omdat het zo mooi wordt verteld. Op een bijzondere wijze komt zo’n zwaar onderwerp aan bod. De schrijver heeft dit heel mooi en voorzichtig geschreven, want ik ben een gevoelig persoon en huil best snel als een verhaal druipt van verdriet en hoewel dit verhaal alleen maar over verdriet gaat heb ik geen moment een traan gelaten. Wel vroeg ik me af hoe ik gereageerd had als ik zelf een kind of gezinslid had verloren. Had ik het dan nog steeds droog gehouden? Daar kan ik geen antwoord op geven.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *