Oma boef

Titel : Oma boef
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: David Walliams
Verteller: Tim Murck (Nederlands)
Duur van het boek : 3 uur 20 minuten

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

De ouders van Ben zijn in de ban van dansen. Hun hele leven staat in het teken van dansen. Al het andere, inclusief Ben lijkt niet belangrijk. Ze nemen hem nooit mee voor een leuk uitstapje, ze gaan nooit op vakantie en iedere vrijdag dumpen ze hem bij zijn oma. Zelf zetten ze geen voet over de drempel van oma’s huis. Ze bellen haar niet eens om te vragen hoe het met haar gaat! Aan het begin van het verhaal baalt Ben wanneer hij iedere vrijdag naar zijn oma moet gaan. Oma is zo saai! Hij wil veel liever alleen thuis blijven dan valt er ten minste nog wat te beleven, maar dat verandert wanneer hij ontdekt dat zijn oma een boef is!

Het verhaal gaat over hoe Ben eerst zijn oma oersaai vindt, maar daarna veel tijd met haar doorbrengt, omdat zij ineens in zijn ogen de meest interessante persoon op de wereld is. Tegelijkertijd zie je hoe sneu zijn contact met zijn ouders is omdat hij niet binnen hun passie past. Als hij liegt dat hij graag ballroomdanser wil worden, wordt hij op slag heel belangrijk in hun leven! Maar al gaat een leugen nog zo snel……. hoe zullen ze reageren als blijkt dat hij helemaal niet van dansen houdt? Luister hier naar het begin van het boek.

Te koop bij Bol.com

Verteller

Ik geef deze uitvoering van de verteller een voldoende. Hij heeft wel een prettige stem om naar te luisteren, maar ik vind dat Ben en oma vrijwel hetzelfde klinken in hun teksten. Wil je weten hoe dit boek klinkt? Luister maar!

Mijn mening

Leuk verhaal over een jongen en zijn oma. Het is fijn om te horen hoe ze samen genieten van de juwelen die oma in haar koekblik bewaart. Het gaat heel slecht met oma’s gezondheid, maar Ben en zijn ouders weten dat niet. Oma houdt dit voor zichzelf. Met dit avontuur maakt Ben nieuwe spannende herinneringen voor later aan zijn oma in plaats van alle saaie vrijdagavondherinneringen die hij tot nu toe heeft.

Ik vond het ook erg grappig om te horen hoe Ben zijn momenten op school in zet om precies datgene te leren en voor te bereiden wat hem het meest motiveert. In dit geval gaat het om het voorbereiden van een meesterkraak: het stelen van de kroonjuwelen van Engeland! Eindelijk gaat hij graag naar school. Normaal gesproken heeft hij een hekel aan naar school gaan, omdat hij niet zo goed is in zijn schoolwerk.

Het is mooi hoe dit boek een avontuur als deze meesterkraak aanbiedt, maar wel tegelijkertijd de nadruk legt op het feit dat stelen niet mag en ook niet aardig is ten opzichte van de slachtoffers. Oma leert Ben dat ze wel de kroonjuwelen gaan stelen, maar dat ze het de volgende dag weer terug gaan leggen, omdat het houden van de juwelen niet hun doel zou moeten zijn. 

Ik vind het einde van hun rooftocht erg grappig. Vooral het niet willen stelen komt aan bod, terwijl de nadruk wordt gelegd op oma’s gevoelens. Ze geniet zo erg van alle aandacht van haar kleinkind dat ze dit avontuur met hem wil ervaren. Natuurlijk zou ze de juwelen nooit hebben willen houden. Dan ontdekken ze dat andere oma’s dezelfde problemen ervaren. Ook zij worden als saai ervaren door hun kleinkinderen, zelfs al lijken ze zeer bijzonder in de ogen van de rest van de wereld!

Ik vind dit boek heel leuk als voorleesboek, omdat het zo grappig is en er bijzondere personages en situaties in voorkomen, maar het lijkt me extra leuk wanneer een grootouder dit aan een kleinkind voorleest.
Let wel op: het einde is sneu omdat de dood aan de orde komt, maar het wordt niet zielig gebracht. Het wordt juist heel mooi en waardevol beschreven. Alle aandacht gaat uit naar de mooie momenten die veel prachtige herinneringen op heeft geleverd. Ook de momenten die Ben in het begin van het boek juist saai noemt ziet hij nu als mooie herinneringen, want hij heeft ze wel met zijn geliefde oma doorgebracht en oma keek juist uit naar haar tijd met hem. 

Met het boek ervaren kinderen dat niet alles is zoals het lijkt. Oma leek eerst oersaai, maar dat is ze helemaal niet! Ben vindt school stom en vervelend, maar hij ontdekt hoe nuttig het kan zijn wanneer je iets heel graag wil doen. Ook de ouders van Ben lijken slechte ouders die hun kind behoorlijk verwaarlozen, maar zijn ze ook echt zo?

Het allerlaatste stuk van het verhaal is erg grappig en past perfect bij de gedachte die de schrijver wil overbrengen. Het maakt het geheel weer heerlijk luchtig en zet alle oma’s even in een ander daglicht (lekker gek en vrolijk!).

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *