De Knerpers

Titel : The Creakers
Nederlandse titel: De Knerpers
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Tom Fletcher
Verteller : Samantha Bond, Tom Fletcher
Duur van het boek (lange muzikale versie): 5 uur 19 minuten
Duur van het boek (korte versie): 4 uur 48 minuten

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Er zijn twee versies van dit boek. De langere versie is een muzikale versie. Zelf heb ik bijna alle liedjes doorgespoeld. Als je dat zelf ook zou doen, dan kan je beter naar de kortere versie luisteren.

Het verhaal

Op een ochtend ontdekken de kinderen van de stad dat alle volwassenen zijn verdwenen. Ze zoeken hun vaders, moeders, opa’s, oma’s, enz. Ze hebben honger en iemand moet toch voor ze zorgen? Al snel volgen ze Lucy, want Lucy heeft ideeën om dit probleem aan te pakken. Wanneer ze Lucy zelfs naar school volgen ontdekken ze daar een brief van de volwassenen. Ze laten in de brief weten dat ze hebben besloten te vertrekken. Wow wat een avontuur! De kinderen mogen alles doen dat ze maar willen! Niemand houdt ze tegen! Voor Lucy komt dit wel erg hard aan. Een paar maanden terug was haar vader al ineens verdwenen en nu is haar moeder vertrokken? Dat gelooft ze niet. Haar moeder zou haar nooit in de steek laten! Maar waar zijn de volwassenen heen? Al snel ontdekt Lucy dat er wel degelijk monsters onder haar bed leven. Ouders zeggen altijd dat het onzin is, maar ze ziet deze Knerpers met haar eigen ogen! Wat is het toch zwaar om te leven zonder ouders. De kinderen misdragen zich behoorlijk. Het zwembad is ineens omgetoverd tot een aquarium met haaien er in. Jammer genoeg hebben de daders dit aan niemand laten weten. Erg sneu voor de kinderen die zin hadden om lekker te zwemmen.
Lucy doet wat ze kan, maar ze kan niet in haar eentje een stad vol met kinderen in gareel houden! Ze gaat op zoek naar de volwassenen en waar kan ze beter beginnen dan bij de monsters onder haar bed! Hoe moeilijk kan het zijn om er eentje te vangen?

Te koop bij Bol.com

Dit boek kan als luisterboek (in het Engels) gedownload worden in iTunes.


Dit boek kan als ebook in het Engels gedownload worden in iTunes.

Verteller

Het verhaal wordt verteld door een vrouwelijke verteller die het ontzettend goed doet. Haar stem is heel fijn en haar personagestemmen voor de verschillende kinderen, volwassenen en zelfs de monsters klinken heel goed. Daarnaast horen we ook vaak de schrijver zelf aan het woord. Hij vertelt mee vanuit zijn kant. Ja dat klopt! In dit verhaal praat de schrijver zelf (Tom Fletcher) direct tegen je! Vind je dat raar? Wel, wacht maar totdat je hoort hoe de hoofdpersoon reageert wanneer ze de verteller hoort zeggen wat er staat te gebeuren! Ik vind deze uitvoering een goed waard. Jammer dat er geen Nederlandse luisterversie van dit boek is.

Mijn mening

Leuk verhaal vol met muziek (als je naar de muzikale versie luistert). Het verhaal gaat vaak over in een lied. Ik moet eerlijk zeggen dat ik de liedjes vaak heb overgeslagen en heb doorgespoeld, maar op zich klonken de liedjes best leuk en pasten ze heel goed bij het verhaal. Deze liederen zijn juist fijn als je dit boek luistert om aan je Engelse luistervaardigheid te werken. Je hoort steeds een aantal woorden die in het lied vaak worden herhaald. Een prima boek voor kinderen die Engelse verhalen luisteren om hun Engelse vaardigheid te verbeteren. Wel komen er ook onzinwoorden aan bod in de taal en wereld van de Knerpers (Creakers in het Engels), maar dit is op zich geen probleem.
Het verhaal is leuk en simpel. De volwassenen zijn verdwenen en Lucy gaat ze zoeken. Daarbij maakt ze nieuwe vrienden, waardoor thema vriendschap op een leuke wijze aan bod komt in dit verhaal. Haar nieuwe vriend, een padvinder, heeft al een boel medailles, maar mist alleen nog een vriendschapsmedaille!

Lucy reageert in het verhaal op een leuke wijze op de verteller. Zo geeft ze aan dat de verteller stil moet zijn zodat ze na kan denken. En wanneer de verteller ons laat weten dat Lucy nog niet weet dat ze binnenkort een enge plek zal betreden, vraagt Lucy: “Wat?” Waarop de verteller antwoordt: “Oh niks, je staat op het punt te ontsnappen, ga gerust verder.”
Ook de wijze waarop de schrijver steeds tegen je praat in dit boek is best bijzonder en maakt het verhaal extra leuk.
Afval speelt een grote rol in het verhaal. Op een leuke wijze worden kinderen attent gemaakt op afval. Hoe komen we aan afval en wat doen wij ermee in onze wereld? Kan dit ook anders? Dit is erg goed om met kinderen over te praten. Wij laten deze wereld aan onze kinderen na, inclusief ons afval!

Met de luisterversie mis je wel de mooie illustraties die in een papieren versie staan.

Voorlezen/luisterversie vanaf 8 jaar (anders is het misschien te spannend). Zelf lezen uit een boek vanaf 10 jaar.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: Paperback en hardcover. Taal: Nederlands.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *