Abeltje

Titel : Abeltje
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Annie M.G. Schmidt
Verteller : Flip van Duijn
Duur van het boek: 4 uur 28 minuten

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Abeltje droomt altijd over het maken van verre reizen en het beleven van allerlei avonturen tijdens het reizen.
Nu is hij klaar met school en moet hij van zijn moeder aan het werk.
Daarom gaat hij werken als liftjongen in een nieuwe winkelcentrum van warenhuis Knots.
Hiermee komt zijn droom uit, want het is een allemachtig rare lift met een geheimzinnige groene knop. De andere knoppen gaan “gewoon” naar de verdiepingen van het warenhuis, maar wat zou deze groene knop doen?
Al tijdens zijn eerste werkdag, bij de opening van het warenhuis, besluit hij de groene knop eens uit te proberen.
Zo komt het dus dat de lift omhoog schiet en door het dak vliegt! Abeltje voelt zich enorm schuldig, want hij is niet alleen in de lift. Nu vliegen hij, Laura (een jong meisje), meneer Tump en mevrouw Klaterhoen door de lucht omhoog.
Even zijn ze bang dat ze in de stratosfeer, een laag in de dampkring, terecht zullen komen, maar gelukkig gaan ze niet ZO hoog.
Dat is het begin van een geweldige wereldreis voor Abeltje en zijn medepassagiers.

Benieuwd geworden? Bekijk een inkijkexemplaar van het boek. Luister naar een luistervoorbeeld van het boek in het Nederlands.

Verhaallijn en ontknoping

Met de lift vliegen ze naar verschillende landen. Ze landen eerst in New York in Amerika.
Ze besluiten om te proberen geld te verdienen, want ze hebben natuurlijk ook eten en drinken nodig.
Meneer Tump probeert zijn mottenballen te verkopen, juffrouw Klaterhoen geeft zangles en Abeltje gaat op zoek naar werk als liftjongen. Maar zo gemakkelijk gaat het allemaal niet. Als snel moeten ze alle drie zo hard mogelijk naar de lift rennen, omdat ze achterna worden gezeten. Gelukkig heeft Laura goed de wacht gehouden bij de lift, maar waarom staan er politiemensen bij de lift?
Daarna landen ze met de lift in Perugona, een (fictief) land in Zuid-Amerika. Daar is net een revolutie aan de gang en ze worden aangezien voor spionnen van de president. Genoeg te beleven dus hier in Perugona en het land heeft een dringende behoefte aan een nieuwe president!
In een vreemd land, waar er aan de lopende band een revolutie is, blijven wonen is natuurlijk niet handig en Abeltje ontdekt dat hij toch wel weer graag naar zijn moeder wil.
Dan brengt de lift hen over de Stille Oceaan naar Nieuw-Zeeland.
Hier is hun avontuur van korte duur (maar wel gezellig!)
Gelukkig hoeven ze ditmaal niet hals over kop te vluchten en vervoert de lift hen nu wel op een zeer vreemde wijze naar de andere kant van de wereld!
En wat hebben ze overgehouden aan hun maandenlange reis?
Met hun avontuur hebben ze een kind weer herenigd met zijn ouders, ze hebben Nederland goed op de kaart gezet en ook hun levens zijn er voorgoed door veranderd.
Wat een fantastische reis! Het is net een surprisetocht.

Dit boek kan als ebook gedownload worden in iTunes.

Dit boek kan als film gedownload worden in iTunes. Ik heb de trailer gezien en ik merk wel dat de film meer spanning en sensatie biedt dan het boek. Ik zie verliefdheid en wapens in de trailer en dat zit niet in het verhaal in het boek.

Verteller

De audio heeft hier en daar een klein beetje storing. Gelukkig is het steeds heel kort, maar het gebeurt wel vaak.
Je hoort allerlei achtergrondgeluiden tijdens het voorlezen waardoor het verhaal tot leven komt. Dit is leuk voor de sfeer van het verhaal.
De voorlezer heeft een prettige stem en doet het heel goed. Ik vind deze uitvoering een ruim voldoende waard (het zou goed zijn geweest als er geen storing in de audio zat).

Mijn mening

Wat een leuk verhaal. Op zich blijft het verhaal zo lekker positief. Abeltje voelt zich schuldig omdat hij op het knopje heeft gedrukt waardoor ze nu ver van huis zijn, maar niemand neemt het hem kwalijk.
Hun reis duurt best wel lang en deels komt dat door Meneer Tump die maar niet naar huis wil. En toch blijven de reisgenoten trouw bij hem, omdat ze weten dat ze hem vroeg of laat uit de penarie moeten helpen. Ondertussen maakt iedereen altijd het beste van hun situatie.
Dit boek lijkt me erg leuk als voorleesboek. In het boek worden vaak Nederlandse liedjes genoemd. Het lijkt me extra leuk om na het voorlezen deze liedjes met kinderen te zingen. Zo hebben deze liedjes een extra leuke inleiding door het verhaal, waardoor kinderen misschien met meer zin en gevoel de liederen leren.
Het is goed om bepaalde woorden en uitdrukkingen aan kinderen uit te leggen. Dit kom ik onder andere tegen in het boek waarvan ik denk dat extra uitleg wel handig kan zijn:

  • Hoge bomen vangen veel wind.
  • Wederwaardigheden.
  • Iets gebruiken (eten)
  • Stratosfeer

Dit boek is ook verfilmd. Ik heb de film zelf niet gezien, maar ik heb net wel de trailer bekeken. Er zijn wel wat verschillen te zien in het verhaal. In het boek speelt verliefdheid geen rol (en dat vind ik ook best fijn voor jonge kinderen).
En hoewel er een revolutie heerst wanneer ze voor de tweede keer landen, wordt er toch geen nadruk gelegd op wapens en geweld in het verhaal. Het komt in het boek meer naar voren als vreemd, fantastisch en ook eerder hoopvol dan gevaarlijk en buitengewoon spannend.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, luisterboek (luisterboek in Kobo Plus gratis voor abonnees), paperback en hardcover in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterversie in het Nederlands.
  • Itunes: E-book in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterversie in het Nederlands.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *