Feral youth

Titel : Feral youth
Genre: Young Adult
Schrijver: Alaya Dawn Johnson,Suzanne Young,Robin Talley,Justina Ireland,Shaun David Hutchinson,Marieke Nijkamp,E.c. Myers,Stephanie Kuehn,Tim Floreen,Brandy Colbert
Verteller : Candace Thaxton, Jacques Roy
Duur van het boek: 7 uur 49 minuten

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Het verhaal gaat over tien tieners die “onmogelijk” zijn in de ogen van hun ouders en als “onmenselijk” worden bestempeld door hun omgeving. Ze zijn allen in contact gekomen met de justitie en kregen deze survival test als straf opgelegd. Dit is volgens justitie hun laatste kans om nog wat van hun levens te maken!
Natuurlijk heeft een verhaal twee kanten. Zo hebben deze tien tieners ook hun eigen verhaal. Wat hebben ze gedaan om hier terecht te zijn gekomen? Maar een verhaal wordt altijd door een persoon verteld die er een eigen draai aan geeft. Hier en daar verandert de persoon iets aan het verhaal. Details worden weggelaten, enz. Een verhaal is nooit 100% waar, maar je leert er wel de verteller door kennen. En als je goed oplet, kan je misschien zelfs door het verhaal heen kijken en ontdekken hoe het nu echt in elkaar zit.
Na een survival training worden de tien tieners in de wildernis gedropped en moeten ze zelf hun weg terug zien te vinden en moeten ze voor hun eigen eten en drinken zorgen. Het is de bedoeling dat ze zo leren samen werken, waardoor ze een positieve draai aan hun leven leren maken.
Eén van deze tieners houdt er wel van om de boel spannend te maken. Hij komt met het idee voor een wedstrijd. Iedereen mag een verhaal vertellen. De verteller van het beste verhaal krijgt 100 dollar van hem. Op deze wijze wordt deze driedaagse tocht beter te verdragen.

Ben je benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Verhaallijn en ontknoping

Als snel beginnen de problemen wanneer verschillende tieners de leiding van de groep naar zich toe willen trekken. De verteller van dit verhaal is wel blij met deze onderneming, want alles is beter dan naar huis gaan en hier kan hij zich prima vermaken. Hij zit tussen negen ontspoorde jongeren. Door hier en daar de boel een beetje op te jutten kan hij vast wel het één en ander beleven.
Al snel bedenkt hij de wedstrijd en tijdens het lopen vertellen ze één voor één hun verhaal. Natuurlijk moet je niet alles geloven wat er verteld wordt, maar je zou er wel een kern van waarheid uit kunnen halen.
Dit boek gaat dan ook helemaal niet om de survival zelf, maar om de verhalen die verteld worden. Beetje bij beetje leren we iedere tiener kennen.

Dit boek kan als luisterboek (in het Engels) gedownload worden in iTunes.


Dit boek kan als ebook (in het Engels) gedownload worden in iTunes.

Verteller

De vertellers doen het heel goed. Ze weten hun stemmen zo in te zetten dat je helemaal meeleeft met de verhalen. Ik vind deze uitvoering goed.

Mijn mening

Goed verhaal! Dit is een samenwerking van verschillende schrijvers. Hun verhalen passen heel mooi bij elkaar en doordat het is verpakt in een spannende survivaltocht is dit boek veel leuker en spannender dan wanneer je naar tien losse verhalen luistert.
Toen ik dit boek koos dacht ik eerst dat ik naar een spannend avontuur ging luisteren over tieners die totaal los gaan en gevaarlijk zijn en het nog maar de vraag is wie deze ervaring zal overleven, maar dat is helemaal niet waar. De titel en sfeer van het boek verwijst juist naar hoe de omgeving naar deze tien tieners kijkt, maar als je hun verhalen hoort ontdek je meer over hun ware aard. Ze zijn inderdaad in de knoop en ze zijn allen met een reden terecht gekomen in deze vreemde situatie, maar het is lang niet altijd hun eigen schuld en ze zijn zeker niet zo ontspoord als hun ouders denken. Misschien moeten hun ouders zichzelf maar eens onder de loep nemen!
Het verhaal gaat er ook niet om of het nu wel of niet goed komt, het heeft dan ook een open einde. Meestal houd ik daar niet zo van, maar in dit geval wordt het zo mooi afgerond dat je er wel zelf een prima einde van kan maken die je de voldoening geeft die je zou willen hebben.
Verder komt verliefdheid in veel van de verhalen aan de orde. Vaak komt ook verliefdheid op hetzelfde geslacht aan bod. Hierbij wordt ook vaak aangekaart hoe negatief de omgeving kan reageren. Daarnaast komt het geloof ook veel aan de orde en hoe mensen vanuit hun geloof snel kunnen veroordelen.
Heb je het verhaal uit en denkt: “Wat jammer dat de verteller zelf niet zijn eigen verhaal heeft verteld.” Bedenk dan het volgende: Hij is de verteller van dit verhaal en dit is zijn verhaal. En je leert ook hem kennen via de stukken die hij tussendoor vertelt. Vooral het einde van het verhaal geeft je een beter inzicht in zijn personage.
Ik vind dit wel een leuk boek voor tieners. Soms kan je in de knoop komen door gebeurtenissen in je leven of door invloed van anderen. Dit boek laat je weten dat je trouw moet blijven aan jezelf en niet op moet geven. In vriendschap kan je ook veel steun vinden, zelfs als je ouders het laten afweten……

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *