Doctor Sleep

Titel : Doctor Sleep
Nederlandse Titel : Dr. Sleep
Genre: Horror
Schrijver: Stephen King
Verteller : Will Patton
Duur van het boek: 18 uur 34 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Dit verhaal is het vervolg op de Shining, ook wel bekend als het verhaal over het verblijf van een gezin in het Overlook hotel. De vader van het gezin werd beïnvloed door kwade krachten van het hotel en probeerde zijn gezin te doden. In dit verhaal gaan we verder en ontdekken we hoe het verder is gegaan met Dan Torrance, zijn moeder en zijn vriend, Dick Hallorann.
Dit boek gaat vooral over de shining als fenomeen. Wat is de shining? Hoe ontwikkelt de shining zich in verschillende mensen en de verschillende leeftijden. Wat zijn de problemen waar kinderen en volwassen mensen met de shining tegenaan lopen en wat zijn de gevaren?

Bekijk de trailer van de eerste film hieronder.

Het tweede deel van deze serie, Doctor sleep,is ook uit op film.
Zie trailer hieronder.

Meer weten? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Verhaallijn en ontknoping

Dan Torrance ontdekt al snel dat hij niet zomaar van zijn avonturen in het Overlook hotel af komt. Natuurlijk verwacht je dat een kind er een trauma en veel nachtmerries aan overhoudt, maar Dan heeft de shining en zijn nachtmerries hebben toch meer vorm dan “doodnormale” nachtmerries. Gelukkig is Dick Hallorann in de buurt om hem te leren overleven met de shining. Als de leering klaar is om te leren zal de leraar vanzelf verschijnen. Dat is dan ook de kant waarop het verhaal uiteindelijk naar toe zal gaan.
Eerst volgen we de komende (luister)uren het leven van Dan Torrance. Het is duidelijk dat Dan bijna evenveel op zijn overleden vader lijkt en daarmee dezelfde trekken als zijn overleden opa heeft. Ook Dan is aan de drank en heeft problemen met woedeaanvallen. Je volgt hem op de momenten waarop hij “zijn bodem” bereikt. Dan komt het geluk beetje bij beetje zijn kant uit. Hij treft mensen die hem accepteren zoals hij is en hem aannemen omdat ze weten dat ze hem kunnen helpen.
Dit boek heeft als nadruk dat je oogst wat je zaait. Keer op keer ontdekken de personages dat hun eigen daden hebben geleid tot hun geluk/ongeluk.
Beetje bij beetje komen we aan bij het nieuwe avontuur. De eerste uren gaat meer over hoe het verhaal van de shining verder gaat. Het is duidelijk dat veel mensen aan Stephen King hebben gevraagd hoe het verder is gegaan met Danny Torrance, want hoewel dat niet echt het nieuwe avontuur is, komt het boek hiermee langzaam op gang.
Dan leren we Abbra kennen. Abbra is eerst een baby en ze heeft duidelijk de shining. Waar Dan Torance als kind beschreven werd als zoeklicht, is Abbra een vuurtoren! In dit verhaal ontdekken we dat Dan Torrance als kind nog best veel geluk heeft gehad, want veel kinderen met de shining hebben hun kindertijd niet overleefd. Kinderen met de shining vallen ten prooi aan meer dan alleen maar kwade geesten. Er zijn mensen die leven op deze kinderen!

Dit boek kan als luisterboek (in het Engels) gedownload worden in iTunes.

Dit boek kan als ebook (in het Engels) gedownload worden in iTunes.


Dit boek kan als film gedownload worden in iTunes.

Verteller

De verteller doet het erg goed. Zijn karakterstemmen klinken goed en hij brengt het verhaal mooi naar voren. Ik vind deze uitvoering een goed waard.

Mijn mening

Doctor sleep is de reden dat ik ben begonnen met De shining. Ik wilde graag eerst het boek luisteren voordat ik de film ging kijken.
Dit verhaal is heel anders dan deel 1. De shining is nog best (horror) spannend door de geesten en Doctor Sleep is vooral een thriller met horrorelementen zoals zo nu en een geest en wezens die je kan vergelijken met vampiers.

Ik vind dit verhaal wel erg leuk en ik vind het einde heel mooi, maar het verhaal komt wel zeer traag op gang. Tijdens het luisteren van het verhaal merk je dit niet echt, omdat je nog niet echt weet waar het verhaal precies over zal gaan. Zelf was ik ook wel benieuwd hoe het leven van het moedige jongetje na de het Overlook hotel zou zijn verlopen. Hoe zou hij zijn omgegaan met zijn trauma’s? Ik vind het daarom ook helemaal niet saai wanneer ik uren later nog steeds aan het beleven ben hoe Danny’s leven verloopt, terwijl ik nog helemaal niet aan het verhaal ben begonnen van Doctor Sleep. Ik had voordat ik aan dit boek begon een trailer gezien van de film en wat ik in die trailer zag komt pas in het tweede deel van het boek pas echt aan bod. Dit geeft niet, want eerst krijg je er wel genoeg informatie over. Je kruipt een klein beetje in de huid van deze nieuwe personages en dan gaan ze naar de achtergrond totdat het tijd wordt voor het grote verhaal.

In dit verhaal komt best vaak het onderwerp “pedofilie” en “incest” aan de orde. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet inzie waarom het zo’n grote rol speelt in het begin van het boek. Het telt helemaal niet mee met waar dit nieuwe avontuur nu eigenlijk echt om gaat. Waarschijnlijk heeft Stephen King dit gewoon aangekaart om mensen aan het denken te zetten, maar dat weet ik niet.

Ik vind dat dit verhaal een mooie afronding is van De Shining. Stephen King haalt de personages mooi naar voren en laat ze allemaal op een prettige wijze hun uittrede doen. Ik ben benieuwd wat de film van dit verhaal gaat maken. Hoewel dit verhaal absoluut niet eng is verwacht ik wel dat ze in de film enkele elementen zeer eng naar voren gaan halen om zo mooi bij de film van De Shining te passen. Mensen hebben nu eenmaal bepaalde horrorverwachtingen en ik ben benieuwd wat daarvan naar voren gaat komen in de film.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *