The shining

Titel : The shining
Nederlandse Titel : De shining
Genre: Horror
Schrijver: Stephen King
Verteller : Campbell Scott
Duur van het boek: 15 uur 50 minuten
Alle luisterboeken uit deze serie:

Ik heb het boek in het Engels geluisterd met Storytel. Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Dit is het verhaal over het verblijf van een gezin in het Overlook hotel. De vader van het gezin is deze winter aangenomen om het hotel te onderhouden in het winterseizoen. Hij zal er samen met zijn vrouw en kind van 5 jaar gedurende de wintermaanden wonen. Dit lijkt precies te zijn wat hij nodig heeft, want ze hebben een moeilijke periode achter de rug. Hij heeft zijn alcoholisme eindelijk onder ogen gezien en doet zijn best om zijn leven voortaan zonder alcohol door te brengen. Hij heeft zijn zoontje eenmaal dusdanig mishandeld dat zijn vrouw bijna bij hem is weggegaan en hij heeft door zijn woedeaanvallen zelfs zijn goedbetaalde baan verloren. De komende wintermaanden zullen hem vast de rust geven die hij nodig heeft. Hij kan dan zelfs zijn toneelstuk afmaken en eindelijk zal alles weer beter gaan. Misschien zou dat wel op een andere plek het geval zijn, maar dit hotel heeft een pittige reputatie. Er zijn daar best veel moorden gepleegd en mensen hebben er zeer nare ervaringen beleefd.
Danny, het zoontje weet dat er wat mis is met het hotel en hij weet dat er veel schuil gaat, maar hij vertrouwt erop dat het wel mee zal vallen. Zijn vader heeft deze baan nodig! Maar wat doet deze plek met zijn vader? En zal hij na deze barre en gevaarlijke winter nog wel zijn vader zijn of is hij dan overgenomen door iets anders?

Bekijk de trailer van de eerste film hieronder.

Het tweede deel van deze serie, Doctor sleep, is ook uit op film.
Zie trailer hieronder.

Meer weten? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Verhaallijn en ontknoping

Jack Torrance, zijn vrouw Wendy en hun vijfjarige zoon Danny verblijven in het Overlook Hotel. Jack is ingehuurd om voor het hotel te zorgen.
Zijn zoon Danny heeft een gave: ‘The shining’ (het schijnsel), zoals de oude kok Hallorann het noemt.
Danny weet dat het leven in het hotel moeilijk en gevaarlijk zal zijn. Zijn “denkbeeldige vriend” heeft hem vooraf gewaarschuwd om er niet heen te gaan. Hij moet er oppassen voor “redrum”!
In het Overlook Hotel wordt het al snel angstaanjagend voor Danny.
Dan komt het moment waarop alles bergafwaarts zal gaan. Door hevige sneeuwstormen wordt het gezin volledig van de buitenwereld afgesloten.
Vreemde gasten zoals de dame in kamer 217, gemaskerde gasten in de balzaal en meer doen hun intrede in het “verlaten” hotel.

Dit boek kan als luisterboek (in het Engels) gedownload worden in iTunes.

Dit boek kan als ebook (in het Engels) gedownload worden in iTunes.

Verteller

De verteller vertelt het verhaal op zich voldoende +. Hij leest het verhaal aan je voor. Zijn verschillende personagestemmen zijn op zich best aardig, maar nadruk ligt op het voorlezen en minder op het vertellen. Wel klinken zijn stemmen enorm goed op de momenten dat Jack doorslaat en achter zijn familie aangaat. ook zijn stem voor “It” klink heel goed en lekker griezelig.

Mijn mening

Doctor sleep is de reden dat ik The shining ben gaan luisteren als luisterboek. Ik wil graag eerst het boek luisteren voordat ik de film ga kijken en ik was benieuwd of het boek van The shining me meer aan informatie over het verhaal zou opleveren dan de film.
Ik heb de film lang geleden gezien en de film komt best goed overeen met het boek hoewel er in de film wel wat meer is uitgelicht dan in het boek naar voren komt, zoals de twee meisjes in die enge scène.

Op zich ben ik best een bangebroek en heb ik snel last van enge films en verhalen. Wat dat betreft vind ik de film veel enger dan het boek. Maar wanneer ik de afgelopen nachten in het donker naar de wc liep, moest ik zo nu en dan toch even slikken. Tja zoals ik al zei”:Bangebroek!” Maar het viel verder wel mee, ik heb mijn man niet hoeven wakker te maken om te vragen of hij met me wilde lopen (tien stappen naar de wc en weer terug).

Ik vond dit verhaal dus lekker spannend om naar te luisteren. Wel vond ik het lastig om te geloven dat het jochie maar vijf jaar was in het verhaal. Zelfs als hij hoogbegaafd is en ook anders begaafd, dan nog komt het niet geloofwaardig over op me als moeder. Had er 8 of 9 jaar van gemaakt en dan vond ik het al geloofwaardiger.
Verder wil ik wel waarschuwen dat dit verhaal best grof gebekt kan zijn. Ergens in het verhaal dreigt één van de verschijningen het geslachtsdeel van het jongetje op te willen eten en vooral later in het verhaal komen er veel racistische uitingen aan bod die ik aardig schokkend vind. In sommige verhalen kunnen ze ook schokkend zijn, maar is het wel de realiteit zoals het was en nog steeds kan zijn, maar in dit verhaal vind ik deze uitingen en sommige bewoordingen helemaal niet nodig voor het verhaal. Begrijp me niet verkeerd, ik doe niet aan politiek correct zijn, maar dit is meer uitlokken waar het niet nodig is (vind ik).
Het boek eindigt op een fijne wijze met zelfs nog enkele wijze woorden voor in het leven.

Nu op naar deel twee: doctor sleep. Wie weet durf ik die zelfs in de bioscoop te bekijken.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book (E-book in Kobo Plus gratis voor abonnees), paperback, hardcover en pocket in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterversie in het Nederlands.
  • Audible: Engelse luisterversie
  • Itunes: E-book in het Nederlands.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *