Haaieneiland

Titel : Haaieneiland
Genre: Leuk voor kinderen
Schrijver: Rob Ruggenberg
Verteller : Ad Knippels
Duur van het boek: 7 uur 15 minuten

E-book en luisterboek in Kobo Plus is gratis voor abonnees:

Het verhaal

Dit is een historisch avonturenroman voor kinderen vanaf 14 jaar. Let op: kannibalisme, misbruik en mishandeling spelen een rol in dit boek!
Veel feiten en ook personages in dit boek hebben echt bestaan en zijn waargebeurd. Aan het einde van het boek legt de schrijver hier veel over uit.

Het is 1977. Roemer is matroos op één van de drie schepen die op ontdekkingsreis zijn in de Stille Zuidzee onder bevel van Jacob Roggeveen.
Het leven aan boord is erg zwaar. Het eten is bedorven en velen hebben scheurbuik. Zo ook Roemers broer. Hij doet wat hij kan voor zijn broer, maar hij is er net als de andere zieken erg aan toe. Het einde lijkt nabij.
Dan slaat het noodlot toe: één van de schepen loopt op een klif en vergaat. Zo verliest Roemer zijn broer en heeft hij niets meer op deze wereld.
Met vier anderen loopt hij weg en blijft hij achter op een klein koraaleiland.
Het eiland lijkt een klein paradijs. Je kan er een goed leven voor jezelf opbouwen, maar het is er levensgevaarlijk en dan heb ik het niet zozeer over de haaien!
Al snel blijft er niet veel over van deze handjevol weglopers.

We volgen hoe Roemers leven drastisch verandert en hoe hij zich als jongen staande probeert te houden tussen deze ruige en ook wel wrede mannen. Beetje bij beetje past hij zich aan en begint hij steeds meer te horen bij de inwoners van het eiland.
Daarbij maken we ook mee wat hun gebruiken zijn en hoe Roemer een jongeman wordt.
Maar ondertussen zit je te wachten op die krijgers uit de proloog. Je weet gewoon dat ze weer terug zullen komen. Hoe zal het er dit keer aan toe gaan nu er mannen met wapens en buskruit op het eiland zijn? Zeer spannend!

Bekijk hier een inkijkexemplaar.
Luister hier naar een fragment van het boek.

Verteller

De verteller doet het heel goed. Zijn stem is ontzettend fijn om naar te luisteren en hij weet ook de verschillende karakters goed te laten horen met zijn stem. Ik vind hem wel één van de beste Nederlandse vertellers die ik tot nu toe heb gehoord. Ik geef deze uitvoering dan ook een goed als waardering.

Mijn mening

Het verhaal begint best heftig in de proloog. Krijgers komen het dorpje binnenvallen, misbruiken de vrouwen en doden (en eten!) de mannen. Dat zet gelijk de toon voor de rest van het verhaal!
Het verhaal is dan ook zeker niet voor gevoelige kinderen. Hoewel het verhaal kinderen van 12 jaar tot 15 jaar als doelgroep heeft, raad ik het meer aan voor 14+. Natuurlijk is het ene kind het andere niet en zijn er kinderen van 12 jaar die dit prima aan kunnen, maar als ik naar mijn eigen zoon kijk (bijna 12 jaar) weet ik zeker dat hij te gevoelig is voor dit verhaal.

Ik vind dit verhaal heel mooi en zeer spannend. In combinatie met deze geweldige voorlezer vind ik dit luisterboek zeker een aanrader! Je leeft enorm mee met Roemer en van begin tot einde zit Roemer in allerlei levensbedreigende situaties.
Op zich vind ik het heel fijn dat Roemer niet beladen wordt met deze situaties. Ze komen steeds om de beurt en lossen zich ook vaak makkelijk op.

In dit verhaal maak je als kind op een simpele wijze kennis met een andere cultuur. Je ervaart met dit verhaal hoe anderen denken over goden en hoe zij gebeurtenissen verklaren. Zelf denk je dan in je achterhoofd wat jouw eigen verklaring zou zijn, maar de schrijver geeft geen eigen oordeel. Hij laat de verschillende denkwijzen in hun eigen waarde.

Dit is een historische avonturenroman. Aan het einde van het verhaal vertelt de schrijver aan je dat veel mensen die in dit verhaal voorkomen echt hebben bestaan en belangrijke gebeurtenissen in het verhaal echt gebeurd zijn.
LET OP! Hieronder bevat de tekst enkele spoilers! Het is spannender als je pas verder leest als je het boek uit hebt.
Ook in werkelijkheid zijn er vijf mensen achtergebleven op het eiland Takapoto nadat de Afrikaanse galei op het rif vastliep. Wat er met ze is gebeurd weet niemand. Wie weet zijn ze vermoord of opgegeten. Maar er zijn aanwijzingen dat in elk geval één van hen ruim veertig jaar later nog in leven was. Toen de Engelsen veertig jaar later bij het eiland aankwamen werden ze welkom geheten door een oude man met een lange witte baard. Het lijkt erop dat deze oude man de laatste overlevende was van deze vijf weglopers.
Het epiloog heeft de schrijver vrijwel letterlijk overgenomen uit het scheepsjournaal. Alleen een klein detail is verzonnen. In het graf van Pieter schijnen nog meer Nederlanders te liggen volgens de eilandbewoners. Ook Jacob Roggeveen is echt. Zijn zoektocht naar het geheimzinnige Zuidland ging gepaard met rampen. Aan boord van zijn schepen heersten scheurbuik en dorst. Na het verlies van de Afrikaanse galei kreeg hij ook nog eens te maken met onder andere muiterij. Jacob Roggeveen werd vooral bekend als ontdekker van Paaseiland. Een van de opvarenden van deze ontdekkingsreis heeft later een boek geschreven over deze avonturen. Delen hiervan zitten dus ook in dit boek.
Wil je meer lezen over de waargebeurde feiten in dit boek? Kijk dan op www.haaieneiland.nl.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book, hardcover, paperback en luisterboek (luisterboek en Ebook in Kobo Plus gratis voor abonnees) in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterboek in het Nederlands.
  • Nextory: Luisterboek en E-book in het Nederlands.
  • BookbeatNL: Luisterboek in het Engels.
  • EbookNL: Ebook in het Nederlands.
Recensie Haaieneiland

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel. Mijn abonnement voor 2 volwassenen en 2 kinderen kost 17 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden. Ik kan zoveel luisteren als ik wil. Een abonnement voor 1 volwassene en 1 kind kost 13 euro per maand.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.
Probeer Nextory 30 dagen gratis. Gebruik de code Jufjannie40 en ontvang een 40 dagen gratis proefperiode.

In dit artikel staan links van affiliatie programma’s. Ik ontvang commissie op uw aankoop via de links. Dit kost u niets extra’s maar het steunt wel mijn website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *