The rúin

Titel: The ruin
Schrijver: Dervla McTiernan
Verteller:  Aoife McMahon
Duur van het boek: 10 uur 38 minuten
Categorie: misdaad & thriller
Alle luisterboeken uit deze serie:

Ik heb het boek in het Engels gekocht bij Audible. Ik heb een abonnement bij Audible. Eén keer per jaar betaal ik $149.50 en dan krijg ik 12 credits in één keer. Met de credits koop ik de luisterboeken die ik graag wil hebben. Op deze wijze betaal ik $12.50 voor een boek. Meestal koop ik boeken van rond de $20 of $30 dus dit scheelt best veel voor mij.

Het verhaal

Anders dan in boek 0.5 van deze serie gaat dit verhaal over Cormac Reilly. Deze serie heet dan ook de Cormac Reilly serie.
In het boek maak je kennis met Cormac Reilly. Hij is nieuw in deze politie-eenheid (the guardians) in Galway (Ierland). Eerst gaan we met hem twintig jaar terug in de tijd. Toen hij nog net van de academy was werd hij gestuurd naar een huis. Wat hij daar aantrof was dieptriest en bleef altijd bij hem.
Gelijk daarna gaan we over naar een nieuwe personage. We stappen over naar Aishling. Haar leven staat nu op de kop. Ze vertelt haar vriend dat ze zwanger is. Een kind komt haar op dit moment niet uit. Ze heeft zeven jaar heel hard gewerkt aan haar carrière en net nu ze zover lijkt te komen is ze zwanger. Ze heeft toch niet voor niets al die jaren gewerkt? Haar vriend zou misschien wel graag het kind willen houden en samen een gezin beginnen. Hij heeft tijd nodig om hier goed over na te denken, maar ze zullen hier nooit samen uit komen, want al gauw staan de “guardians” (Ierse politie) bij haar op de stoep. Haar vriend heeft zelfmoord gepleegd door van de brug te springen! Maar in dit verhaal is niet alles zoals het lijkt. De titel van het boek heeft een hele andere betekenis in Ierland……
Rúin betekent “een verborgen iets” in Ierland.

Verhaallijn en ontknoping

Dit verhaal wordt ons vooral aangeboden vanuit twee personages. We krijgen het verhaal te horen vanuit Cormac Reilly en Aishling.
Cormac Reilly is nieuw in deze politie-eenheid. Zoals verwacht zal het wel even duren voordat hij hier zijn plekje zal vinden. Pesterijen aan zijn adres zijn aan de orde van de dag. Alle interessante zaken gaan naar zijn collega’s en hij krijgt de “cold cases”. Wat jammer dat zijn talent op deze wijze verspild wordt, maar Cormac is echt een goede agent en hij zal hier het beste van maken. Ook met deze oude onopgeloste zaken is het mogelijk om nooit veroordeelde misdadigers alsnog op te sporen en daarmee de wereld een betere plek te maken! Als dit alles is wat ze hem willen geven, dan zal hij hier het beste van maken!
Wanneer hij hoort over de zelfmoord van een jongeman “Jack” wordt hij weer teruggeslingerd in tijd. Dit was de eerste zaak waar hij te maken kreeg met kindermishandeling. Jack en zijn zus Maude zijn hem al die jaren bij gebleven.
Maar Maude bijt zich vast in de omstandigheden van de dood van haar broertje Jack. Ze gelooft niet dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Hij is misschien vermoord en de Ierse politie weigert dit te onderzoeken. Als zij het niet willen doen, dan doet ze het wel zelf en zodra ze genoeg bewijs heeft zal ze ermee naar de media stappen!
Dat is het moment waarop Cormac een nieuwe “cold case” krijgt. Hij moet de dood van de moeder van Maude en Jack onderzoeken. Hoe is ze twintig jaar geleden gestorven? Heeft ze echt per ongeluk een overdosis genomen of zou het moord kunnen zijn? Cormac krijgt zelfs een verdachte aangewezen door zijn baas: de zus Maude is vast de schuldige!

Dit boek kan als luisterboek (in het Engels) gedownload worden in iTunes.

Dit boek kan als ebook (in het Engels) gedownload worden in iTunes.

Verteller

Deze verteller is heel goed! Haar stemmen van de verschillende personages klinken heel goed en passen ook goed bij de personen. Ik vind haar accenten heel mooi klinken en vind haar uitvoering goed.

Mijn mening

Ik heb boek 0.5 van deze serie in de september-editie van Audibles Originals gekozen als kennismaking met deze serie. Op deze wijze kon ik gratis kennis maken met deze serie, de verteller en de schrijver. Het boek was mij zo goed bevallen dat ik gelijk dit boek en ook deel 2 van deze serie heb gekocht.

Ik moest wel even wennen en omschakelen aan het begin van dit boek. In boek 0.5 heb ik kennis gemaakt met de zussen Carrie en Aifric. Het verhaal was enorm goed en ik leefde zo met ze mee dat ik graag verder wilde met deze serie. Toen ik gisteren met dit verhaal (boek 1) begon was het wel even wennen dat Cormac Reilly de hoofdpersoon is en de twee zussen niet echt aan de orde komen. Ja Carrie hing zo nu en dan rond op het politiebureau en is blijkbaar een behoorlijke mannenhater waar Cormac maar beter bij uit de buurt kan blijven! Ik was even teleurgesteld. Ik had graag verder gewild met de zussen, maar mijn teleurstelling was van korte duur. Dit verhaal is ook enorm goed en de elementen uit boek 0.5 zijn hier ook duidelijk aanwezig. Cormac heeft te maken met ontzettend veel onrecht op zijn werk. Iemand heeft een enorme leugen over hem verspreid en (bijna) iedereen op het werk gelooft deze leugen. Als hij zichzelf niet vrij kan pleiten zal dit hem zijn baan kosten, maar waar komt deze leugen vandaan?

Deze schrijver heeft een geweldige schrijfstijl. Ze weet de ernst van zaken voelbaar aan je over te brengen zonder dat het dramatisch wordt. Ik houd niet zo van drama en zieligheid en de schrijver weet de sfeer heel mooi in te kleuren om je in spanning te brengen, zonder dat de sfeer overslaat in te veel negativiteit.
Het verhaal zit goed in elkaar en voelt aan als een ui die laag voor laag gepeld moet worden om bij de waarheid te komen.

De kern van dit verhaal is het volgende:

  • Cormac moet zijn twee cold cases oplossen.
  • Cormac moet zichzelf zien te handhaven op de werkvloer en de leugen en leugenaar ontmaskeren.
  • Cormac moet ontdekken wat er precies speelt op zijn werk.
  • Is Jack vermoord en zo ja, waarom weigert de politie dit te onderzoeken?

Deze vier onderwerpen zijn nauw aan elkaar verbonden en vormen samen een prachtig verhaal. Een combinatie van deze schrijver en deze verteller bieden je een prachtig verhaal en bieden je tien heerlijke en vooral spannende uren! Ik zou zeggen: “Plan een schoonmaakdag, doe je koptelefoon op en genieten maar terwijl je huis vanzelf schoon lijkt te worden!”
Morgen begin ik natuurlijk gelijk aan boek 2 (mijn tuin ziet er na de afgelopen twee dagen geweldig uit en nu wil mijn huis ook wat extra aandacht!)
Hierna wordt het wel even wachten op boek 3. Ik zie dat een paperbackversie van het boek (in het Engels) uitkomt in maart 2020!

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *