Treasure Island

Titel: Treasure Island
Schrijver: Robert Louis Stevenson, Marty Ross 
Verteller:  Philip Glenister, Daniel Mays, Catherine Tate, Owen Teale
Duur van het boek: 6 uur 23 minuten 

Ik heb het boek in het Engels gedownload bij Audible. Het boek zat als keuze bij de selectie van Audible Originalsboeken (augustus selectie). Iedere maand krijg ik twee punten voor Audible Originals (als onderdeel van mijn lidmaatschap). Audible kiest iedere maand zes boeken uit hun Audible Originalsboeken. Ik mag dan per punt één van de zes boeken gratis downloaden. Daarnaast kan ik met mijn gekochte credits (ik koop er altijd 12 per jaar) boeken kopen uit hun gehele collectie. Ik betaal dan één credit per boek in plaats van de normale prijs (de boeken die ik meestal kies kosten minimaal 20 dollar, dus een credit is veel voordeliger!)

Het boek

Dit boek is een hoorspel over het klassieke verhaal Treasure Island van Robert Louis Stevenson.
De vertellers spelen het verhaal in dit audio avontuur. Het wordt dus niet aan je voorgelezen!
Het verhaal wordt je gebracht vanuit de kant van Jim Hawkins. In de herberg van zijn vader krijgen ze te maken met een nare gast. Hij noemt zichzelf “de kapitein”. Zou hij een zeerover zijn? Deze man kost zijn vader het leven en wanneer ook de kapitein sterft krijgt Jim een schatkaart in handen! Een avontuurlijk kind als Jim wil natuurlijk maar al te graag de zeeën bevaren op zoek naar een schat. De dokter, die hem heeft gered van de piraten, regelt samen met zijn vriend een zeereis. Ze gaan de schat zoeken!
Maar een schattenjacht is zeer riskant. Er zijn zeelieden die alles over hebben voor zo’n schat. Een moord meer of minder weegt niet op tegen wat ze nog meer voor een schat over hebben. Jim zal dit snel genoeg ontdekken!

Ook bij Bol.com is het boek (de originele versie) te koop (in het Engels) en de film met o.a. Eddie Izzard, Donald Sutherland en Elijah Wood.

Verhaallijn en ontknoping

De twee mannen die deze onderneming op zich hebben genomen hebben het niet bepaald goed aangepakt. Gelukkig hebben ze een eerlijke en zeer ervaren kapitein ingehuurd voor deze reis. Met zijn hulp zouden ze misschien wel in leven kunnen blijven, maar wie van de zeelieden kunnen ze vertrouwen? De hele bemanning weet dat ze op zoek gaan naar een schat en wie zou niet schatrijk willen zijn?
Jim Hawkings is dikke vriendjes geworden met de kok op het schip. Deze man heeft maar één been, maar hij is een geweldige man! Hij is zoveel aardiger dan de gemene kapitein!
Maar hij zal snel leren dat schijn bedriegt: want de kok heeft zo zijn eigen plannen!

Vertellers

Dit is een hoorspel en het voelt soms alsof ik naar een film luister zonder de beelden te zien. Ik vind deze uitvoering net iets minder dan een voldoende.

Mijn mening

Ik vond het fijn om het klassieke verhaal eens helemaal mee te krijgen. Ik heb het idee alsof ik dit verhaal in beetjes ken. Misschien heb ik vroeger weleens een stuk van een film gezien, maar ik kende niet het hele verhaal.
Ik vind deze versie van het verhaal niet echt het aanraden waard. Het was leuk om te luisteren, aangezien ik het gratis heb gekregen van Audible, maar als ik hiervoor had betaald, zou ik wel teleurgesteld zijn geweest. De uitvoering liet soms wel wat te wensen over.
Ik vind het verhaal wel leuk en spannend, maar ik weet niet goed wat ik van het einde vind. Op zich is dit een einde die je wel aan het denken zet en dat vind ik wel een pluspunt, maar ergens had ik ook het gevoel alsof ik met een kluitje het riet in ben gestuurd. Na zoveel uur luisteren en mee te leven voelt het einde een beetje aan de magere kant aan. Maar aan de andere kant voelt het ook wel als een wijze les: Welke man is het ergst? De piraat die rooft en moord om aan jouw schat te komen of de man die doet alsof hij geen piraat is, maar er uiteindelijk wel met je schat vandoor gaat? Zie je wat ik bedoel? Aan de ene kant voelt het einde niet prettig, maar ik vind wel dat het een boodschap over brengt en dat is ook wel zeer waardevol.
Maar goed, als je mij vraagt of dit verhaal het kopen waard is zeg ik: “Ik zou het niet kopen, maar als je het gratis kan downloaden met je Audible Originals credit dan is dit verhaal wel voldoende waardevol.”
Ik zie dat dit verhaal ook op Storytel wordt aangeboden. Misschien zal ik het daar nog eens proberen om te zien of ze daar een betere uitvoering bieden.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *