Quarantaine

Titel : Quarantaine
Genre: Apocalyps (in Nederland!), zombies
Schrijver: Erik Betten
Verteller : HenkJan Smits
Duur van het boek: 12 uur 20 minuten

Ik heb het boek in het Nederlands geluisterd met Storytel (ik heb een Storytel abonement).
Ik betaal 12 euro per maand om naar de boeken te luisteren die ze aanbieden.
Probeer Storytel 14 dagen gratis.

Het verhaal

Een Apocalyps verhaal met zombies in Nederland!
Politiek Nederland is in paniek. Door een oeroude gaswinningsput raken mensen in Noord-Nederland besmet en veranderen in dodelingen! In plaats van snel en effectief ingrijpen om de burgers zo goed mogelijk te beschermen, zijn de regeringsleiders in eerste instantie alleen maar bezig hun eigen huid te redden en de Noord-Nederlanders worden aan hun lot overgelaten. Sterker nog: ze worden gedood wanneer ze een bedreiging beginnen te vormen voor de rest van het land. De politicus uit Noord-Nederland, Homme Olivier, zit in een spagaat. Moet hij loyaal blijven aan deze regering? Of kan hij alles op het spel zetten om zijn vrouw en de rest van de Noord-Nederlanders te helpen?
Ook de journaliste Karin Werkman staat voor een lastige keuze. Met haar motto shoot first, ask questions later raakt ze in bezit van beelden waar politiek Nederland alles aan zal doen om ze in de doofpot te stoppen. Maar het land heeft het recht om te zien wat er gaande is! Wat laten haar eigen normen en waarden toe en wat is ze bereid te riskeren om Nederland de waarheid te laten zien? Dan is er ook nog een wetenschapper die helemaal in haar eentje is achtergebleven om een geneesmiddel te vinden voor deze epidemie.

Ben je benieuwd naar het boek? Bekijk hier een inkijkexemplaar.

Te koop bij Bol.com

Ebook en luisterboek in Kobo Plus is gratis voor abonnees:

Paperback:

Luisterboek:

Verhaallijn en ontknoping

We beginnen in Den Haag bij het Gronings-Friese Kamerlid Homme Olivier. Er is in Noord-Nederland een uitbraak van een oeroude bacterie. Besmette mensen veranderen in dodelingen. Deze dodelingen worden aangetrokken door warmte. Ze houden vooral van mensenlichamen terwijl ze dieren negeren. Als je alleen al een klein krasje oploopt van een dodeling, ben je al besmet. Een dodeling lijkt maar één doel te hebben: nieuwe gastlichamen vinden!
Homme Olivier wordt al snel als politiek zondebok naar voren geduwd. Wat heeft hij nu nog te zoeken hier in Den Haag? Hij kan hier helemaal niets meer betekenen voor de Noord-Nederlanders en hij besluit zijn weg te vinden naar zijn huis. Zijn vrouw is daar nog!
Terwijl we dit kamerlid volgen in zijn zoektocht naar zijn vrouw kijken we ook mee over de schouders van twee andere personages. Een journalist haalt alles uit de kast om de waarheid op tafel te krijgen. De minister president is een leugenaar en hem nog langer aan de macht laten betekent een dikke vette streep door Noord-Nederland! Maar is het aftreden van het hele kabinet echt de oplossing in deze crisis? Zal een andere minister president het wel echt voor de Noord-Nederlanders opnemen of weegt ook dan de belangen van de meerderheid zwaarder dan de minderheid?
En dan hopen wij lezers/luisteraars natuurlijk ook op een oplossing. Zal deze oplossing komen in de vorm van een geneesmiddel tegen deze epidemie? Wie weet lukt het Charlie, een wetenschapper, om de Noord-Nederlanders een geneesmiddel te geven?

Dit boek kan als ebook gedownload worden in iTunes.

Verteller

Ik vind deze uitvoering wel voldoende. Op zich is dit boek best moeilijk om goed over te brengen, omdat de personages zo divers zijn. De verteller moet zowel het Fries laten horen als het accent van een vluchteling, terwijl de andere personages ook nog eens enorm verschillen in manier van praten. Zo gaat het om een verschil tussen het spreken van Algemeen Beschaafd Nederlands en de vertolking van een jonkie die nog in gamertaal is blijven steken. Dit alles vind ik dus wel voldoende gelukt.

Mijn mening

Ik luister graag naar apocalypsverhalen en vooral zombieverhalen. De verhalen die ik heb geluisterd spelen zich altijd af in Amerika en ze hebben allemaal dezelfde verhaallijnen en de overlevenden lopen altijd tegen dezelfde problemen aan. Ik heb me dan ook altijd afgevraagd hoe zo’n scenario zou zijn hier in Nederland. Zouden wij Nederlanders tegen dezelfde problemen aanlopen? Hoe zou een Nederlands zombie-apocalyps verhaal verlopen? Ik was erg in mijn nopjes toen ik dit boek had ontdekt, want nu kan ik het eindelijk een keertje meemaken!

Ik vind het verhaal heel mooi en zeker ook zeer bijpassend. We beleven dit verhaal in eerste instantie niet vanuit de mensen die bezig zijn deze crisis te overleven. We krijgen eerst te maken met een tweestrijd en verdeling.
Hierbij voert het overleven minder de boventoon. Het is duidelijk dat er geen kans is op overleving als de politiek het leger inzet om de eigen burgers (aan de verkeerder kant van de grens) te doden. Naast het overleven van de dodelingen moeten de Noord-Nederlanders ook de eigen regering zien te overleven. Ik vind deze insteek zeer interessant.

Het verhaal is erg spannend en de drie hoofdpersonages die we volgen zijn heel goed uitgedacht en uitgewerkt. Ze komen heel mooi tot leven in het verhaal. Vooral Homme Olivier en de journaliste brengen veel van mijn inlevingsvermogen naar boven. Ik voel helemaal met ze mee in het verhaal. Alleen de wetenschapper vind ik hier en daar wat “ver van mijn bed”. Ze is helemaal gericht op één ding: een geneesmiddel ontwikkelen en dat is natuurlijk ook best lastig om evenveel verhaal aan te geven als aan Homme die daadwerkelijk het hele land doorgaat en elk moment op het punt staat het loodje te leggen.

Het boek is heel spannend en het zet je ook wel aan het denken over zaken als politieke spelletjes en de persvrijheid. Dit boek is zeker leuk voor lezers die van zombieverhalen en thrillers houden.

Waar kan je dit boek kopen/downloaden?

  • Bol.com: E-book (E-book in Kobo Plus gratis voor abonnees), paperback en luisterboek in het Nederlands.
  • Storytel: Luisterversie en E-book in het Nederlands.
  • Itunes: E-book in het Nederlands.
  • Luisterrijk: Luisterversie in het Nederlands.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *